przepisy rodzinne gotowanie współpraca reklamowa

Desery, których nie musisz limitować dziecku

Smakołyki z sosami Owolovo prezentuje Agata Szwech-Giżycka/Gdy żyje się zdrowo

Desery, których nie musisz limitować dziecku
Kinga Hołub

Pasją Agaty jest zdrowe gotowanie i karmienie rodziny, a ponieważ wkrótce grono się powiększy – jest dobra okazja do serwowania przekąsek specjalnych. Poprosiliśmy Agatę o pomysły na trzy łatwe desery, które są na tyle odżywcze i zdrowe, że nie trzeba ich dzieciom (i sobie) ograniczać. Dodatkiem stały się nowe sosy Owolovo, które nie mają cukru i podbijają słodki smak każdego deseru sugar-free.

Poznajcie rodzinkę Giżyckich: Agata za dnia pracuje w rekrutacji, ale po godzinach zamienia się w pasjonatkę luźnego i kreatywnego gotowania z focusem na zdrowie. Jej mąż Marcin to creative w agencji reklamowej i fotograf. Jest też mały Tadzio, ancymon, który ma wyjątkowo czułe podniebienie. Wkrótce na świat przyjdzie jego rodzeństwo. Giżyccy prowadzą wyluzowane życie na warszawskiej Starej Ochocie. Od czasu, gdy ostatnio tu gościliśmy, ich kuchnia przeszła minilifting. Czy to nie idealny pretekst do przetestowania kilku nowych przepisów?

W szykowaniu prostych zdrowych deserów partneruje nam marka Owolovo, którą na pewno kojarzycie z produkcji musów owocowych premium. Dziś na tapecie mamy… nowość: Sosy Owolovo. Gęste, przypominające konfitury, konkretne dodatki do deserów (jeden zawiera nawet kakao!) zamknięte w przyjemnych dla oka tubkach.

Zobaczcie, co z dodatkiem zdrowych owocowych sosów przygotowała dla nas Agata.

Deser 1: GOFRY OWSIANE

„Gofry to absolutny gamechanger” – żartuje Marcin, który wie, jak wygodne jest, gdy nie musisz przewracać placków na patelni, bo „same” robią się w gofrownicy. U Giżyckich gofry to często przygotowywana potrawa, bo składniki na nią są zawsze w lodówce, w dodatku łatwo dodać do ciasta coś, co zostało np. z wczorajszej owsianki, albo wmiksować dojrzałego banana, na którego nikt nie ma ochoty. Prawdziwe zero waste!

Gofry robi się łatwo i szybko, wyglądają super, do tego dzieci je uwielbiają. Sprawdzają się jako szybka przekąska po pracy i na placu zabaw. No idealnie! Agata proponuje w wersji „deserowej” gofry owsiane, polane sosem, który przypomina w smaku płynną śliwkę w czekoladzie, i podane z borówkami.

Przepis:

Płatki owsiane (1 szkl.) zmiksuj na gładko. Dodaj pół szklanki zmiksowanych orzechów laskowych, 2 duże miękkie daktyle, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklankę mleka (krowiego lub roślinnego), 1/3 szklanki oleju. Zmiksowane ciasto wlej do gofrownicy i przygotuj gofry.

Pasujący sos Owolovo: Jabłko, śliwka, kakao.

DESER 2: Wegańskie BROWNIE Z BATATÓW

Prawdziwa rewelacja! I nie, tu nie ma fasoli, która, jak wiemy, wiele osób odstręcza od brownie dla wegan. Ten przepis na brownie pokochacie od razu! Ciasto jest wilgotne, pyszne, delikatne. Robi się je szybko, nie wymaga miksera. Brownie w wersji Agaty jest dość mało słodkie, zatem idealnie komponuje się z owocami i sosami. Agata zaproponowała podanie brownie w sosie jabłkowo-truskawkowym ze świeżą truskawką do dekoracji.

Przepis:

Rozpuść w kąpieli wodnej 200 g gorzkiej czekolady. 300 g batatów ugotuj na parze i zrób z nich purée. Połącz bataty i czekoladę. Dodaj 5–6 łyżeczek ksylitolu, 85 g mąki (pszennej lub miksu ryżowej i kukurydzianej w wersji bezglutenowej), szklankę mleka (roślinnego lub krowiego). Do tego: 30 ml oleju, łyżeczka soli, szczypta proszku do pieczenia. Wymieszaj, wyłóż ciasto na wyłożoną papierem blaszkę i piecz w 180 stopniach 30 minut.

Pasujący sos Owolovo: Jabłko, truskawka.

DESER 3: Jogurtowo-owocowy trifle

To efektowne danie można wykonać w kilka chwil! Jest idealny np. jako odżywcze śniadanie. Zawiera nie tylko dużo wapnia i witamin, ale też potrzebne węglowodany i zdrowe tłuszcze. Przypomina z wyglądu słynny brytyjski trifle, tyle że jest pozbawiony cukru. Śmiało możesz zaproponować dziecku dokładkę!

Przepis:

Do czystego słoika przełóż jogurt grecki. Następnie dodaj łyżkę masła orzechowego. Na to idzie warstwa Sosu Owolovo (Agata użyła jabłkowo-porzeczkowego). Do tego świeże owoce: mogą to być banany, borówki lub truskawki. Całość można posypać wiórkami kokosowymi lub łyżką płatków jaglanych.

Pasujący sos Owolovo: Jabłko, czarna porzeczka.

Nowość: Sosy Owolovo

Pozostało nam napisać kilka słów o nowości od Owolovo, która stała się inspiracją dla deserów Agaty. Kto lubi musy w tubce, ten z pewnością doceni także słodkie sosy, choć uwaga – ich smak i konsystencja zdecydowanie przypominają topping do deserów! Polecamy je jako alternatywę do dżemów, bazę zdrowych domowych żelków, polewę do koktaili. Sos z dodatkiem kakao świetnie zastępuje polewę czekoladową, a te owocowe są idealne jako top do lodów czy bitej śmietany. W sprzedaży znajdziecie aż sześć smaków musów: jabłko i porzeczka, jabłko i wiśnia, jabłko i truskawka, jabłko i cynamon, jabłko śliwka i kakao.

Więcej o nowych sosach od Owolovo przeczytasz tutaj.

Dziękujemy Agacie, Marcinowi i Tadziowi za gościnę i świetne przepisy! Było pysznie.

*

Materiał powstał we współpracy z marką Owolovo.

Coś dla Ciebie

Przepisy od serca

Przepisy od serca

Dodaj komentarz