kuchnia rodzinne gotowanie

Orkiszowe ciastka Marty i Janka

Rodzinne gotowanie

Orkiszowe ciastka Marty i Janka

Lubimy gotować i lubimy przyglądać się gotującym. Spotykać się z ludźmi, dla których kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. To tu małe i duże dłonie zagniatają ciasta, to tu znad parujących talerzy toczą się rozmowy o minionych dniu, to tu dzieciaki kłócą się kto wyliże miskę po stopionej czekoladzie. 

Z przyjemnością wracamy do naszego cyklu Rodzinne Gotowanie, spotkań z rodzinami przy kuchennych stołach i blatach, przy miskach i piekarnikach. Zawsze w asyście małych pomocników, bo przecież o wspólne gotowanie tu chodzi! A do tego gotowanie zdrowe i kreatywne. Bo w roli głównej wystąpi orkisz, jedyny z trzech produktów w stu procentach przyswajalnych przez nasz organizm. Prastare zboże, pełne zdrowia i trochę niesłusznie zapomniane w naszej kuchni. Wraz z produktami orkiszowymi Diogra pokażemy jak prosto wyczarować kulinarne pyszności gotując i bawiąc się gotowaniem. Razem.

marta-122

marta-168

marta-28

Nasze kuchenne podglądanie musiało się zacząć tu, na Mokotowie, w przytulnej kuchni Marty Wajdy, która już nie raz serwowała nam pyszności. Dziś jednak nie jest sama, bo dzielnie towarzyszy nam pierwszoklasista Janek, bynajmniej nie nowicjusz w kwestiach kulinarnych! Porzucił na chwilę układanie kolejnej konstrukcji Lego i niczym profesjonalista w stylowym fartuchu dyryguje w kuchni wsypując, mieszając i próbując. Widać, że to nie pierwsze wspólne ich gotowanie, działają jak sprawny zespół a Jankowi nieobcy orkisz, płatki czy nawet mąka z płaskurki. Dziś pieczemy ciasteczka w ich super zdrowym wydaniu, a ktoś tu już dobrze wie co spakuje do szkolnego plecaka.

marta-97

marta-38

marta-13

Patrząc na kulinarny entuzjazm małego, zastanawiam się, czy jest coś, czego Janek nie je?

On lubi wszystko, tylko czasem tego nie wie! Wyznajemy zasadę, że trzeba spróbować, żeby stwierdzić, że coś nie smakuje. Lubi próbować i podgryzać, jego odwieczne pytanie to  „mamo… a mogę to zjeść czy to do pracy?”

marta-109

marta-10

A co Janek lubi najbardziej?

Najbardziej lubi domową pizzę, zawsze i o każdej porze.

Wasze śniadanie: płatki, kasza czy jaglanka?

Śniadanie przeważnie w biegu. Gdy mamy chwile czasu staram się robić w domu soki – najbardziej lubimy te z cytrusów. Płatki przywożę z podróży – Janek uwielbia je z mlekiem (nie tylko krowim, ale też migdałowym lub orzechowym). To trochę takie moje spełniane marzenia dziecinnego o płatkach kellog’s , niedostępnych u nas.

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez …

Wyciskarki ślimakowej – to najczęściej wykorzystywana maszyna w domowej kuchni. W mojej „pracowej” kuchni, jak mawia Janek,  najważniejsze są wszystkie narzędzia pomiaru – łyżki do mierzenia, waga, miarki… wszystkie inne sprzęty da się zastąpić. 

marta-162

marta-110

Co najbardziej lubicie razem gotować?

Śniadania – najfajniejszy posiłek dnia.

Jedna potrawa na bezludną wyspę. Co zabierasz ty, a co Janek?

Janek pewnie makaron! Mógłby jeść go codziennie. Ja… chyba pieczone ziemniaki.

marta-101

marta-103

Polecasz jakieś książki kulinarne dla dzieci?

Tak! Jest ich coraz więcej: Książka kucharska z ulicy Czereśniowej, Książka kucharska Kubusia Puchatka (mam egzemplarz z mojego dzieciństwa). Silver spoon for kids – genialna rysunkowa książka kucharska o ukochanej kuchni wszystkich dzieci czyli włoskiej.

Zdrowe gotowanie dla ciebie to..

… to gotowanie z nieprzetworzonych składników. Z warzyw od sprawdzonych plantatorów i najważniejsze, przygotowywanych wspólnie!

marta-42

A dziś z orkiszowej mąki i płatków Diogra Marta z Jankiem wyczarowali bardzo proste orkiszowe ciastka, a właściwie prawdziwe ciasteczkowe potwory! Do dzieła!

                                           * Orkiszowe ciastka *

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej

1 kostka masła (miękkiego)

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko

3 szklanki płatków orkiszowych

1/2 szklanki żurawin, pokruszonych suszonych bananów, posiekanych orzechów lub czekolady

1 czekolada biała lub gorzka

Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie dodajemy posiekane masło oraz jajko i zagniatamy masę. Ważne, by ciasto nie było zbyt mokre, aby osiągnąć dobrą konsystencję można też dodać trochę mąki.

marta-17

marta-37

marta-39

marta-30

A teraz ulubiona cześć, do akcji wkracza łyżka do lodów! Za pomocą dużej łyżki do lodów nakładamy ciastka, wyjdzie około 20 ciastek. Możecie też rozwałkować ciasto na porządnie oprószonej mąką stolnicy i ciąć w prostokąty.

marta-58

marta-66

Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane (około 15-20 minut). Wyjmujemy blachę z pieca, odstawiamy na kilka minut minuty i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

marta-111

marta-128

marta-143

marta-157

A potem tylko ćwiczymy silną wolę by nie zjeść ich wszystkich!

marta-156

Marta i Janek gotowali w fartuchach z Makutry, idealnych dla tego kulinarnego duetu!

zdjęcia: Ewa Przedpełska/fafel.eu