asd
Duże czy małe? Pożywne i sycące czy zupełnie lekkie i zasobne w witaminy? Oto 5 propozycji śniadań dodających wigoru dzielnym szkolniakom.
Wakacje się skończyły i pora oswoić się z myślą o pobudkach o tej samej porze i dawno niewidzianej regularności. W wygramoleniu się z łóżka pomóc mogą aromatyczne śniadania, które dodatkowo wzmocnią i zmotywują do działania rozleniwionych uczniów. Część składników warto przygotować zawczasu – upiec granolę, ukręcić hummus w blenderze albo zakupić paczkę razowych wrapów. I poranki będą wtedy jeszcze łatwiejsze!
*
DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI I ŚMIETANĄ ANANASOWĄ
gotuje: Eliza z White Plate
Składniki:
100 ml miodu lub syropu klonowego
50 ml oleju roślinnego (uwielbiam dobry jakościowo olej słonecznikowy, bo pięknie pachnie)
300 g płatków owsianych, np. górskich
100 g migdałów bez skórki
50 g nerkowców
2-2 łyżki dobrego soku jabłkowego
szczypta soli
opcjonalnie: bakalie (dodajemy je po upieczeniu).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170 st. Na niedużym ogniu w rondelku połącz miód, olej, sól. Delikatnie przestudź i wymieszaj z płatkami. Płatki wsyp na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut, następnie przemieszaj delikatnie łopatką, dodaj migdały i orzechy, dopiekaj kolejne 15-20 minut. Kiedy granola będzie chrupiąca, wyjmij ją z piekarnika i ostudź. Teraz możesz dodać miękkie bakalie. Granola na zdjęciu jest podana z owocami jagodowymi, pokrojonym świeżym ananasem, kwiatami lawendy i śmietaną ananasową, którą możesz zrobić łącząc 2 łyżki sera typu Bieluch z 3-4 łyżkami śmietanki i miksując z plastrem ananasa. Ananasa można też drobno pokroić. Dodatkowo w owsiance jest odrobina masła orzechowego z tego przepisu i śmietana malinowa (2 łyżki śmietany zmiksowane z 1 łyżką malin).
*
PEŁNOZIARNISTY WRAP Z WARZYWAMI
gotuje: Milena z Me, Myself and eM
Składniki:
1 opakowanie pełnoziarnistych wrapów
1 ogórek
garść rukoli lub roszponki
hummus
Przygotowanie:
Hummusem smarujemy wnętrze wrapa i dodajemy zielone składniki albo wszystko, co lubimy. Na koniec spinamy zawartość patyczkiem do szaszłyków.
*
BANANOWE GOFRY Z CZEKOLADĄ
gotuje: Dorota z Cooking for Emily
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru (ale można pominąć, bo dzięki bananom gofry są słodkie)
2 dojrzałe banany
3 łyżki stopionego masła (albo oleju)
1 szklanka mleka
2 jajka
60 g gorzkiej czekolady
tłuszcz do smarowania gofrownicy: masło, olej kokosowy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć banany, dodać mleko i jajka, wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych, szybko zmiksuj całość, dodaj roztopione masło lub olej i ponownie zmiksuj. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Gofrownicę nasmaruj tłuszczem (ja robię to za pomocą pędzelka). Piecz gofry aż będą rumiane i chrupkie (czas zależy od mocy gofrownicy).
*
PLACUSZKI
gotuje: Natasza Sołdacka
Składniki:
1 łyżka miodu
2 jajka
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy dwa jajka i łyżkę miodu, mieszamy, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Placki smażymy na oleju kokosowym. Jeden placek to jedna łyżka, wychodzi ich z tej porcji około 10 sztuk. My podajemy je z owocami lub bez niczego, na ciepło i na zimno. Nadają się do lunchówki albo na pierwsze i drugie śniadanie w domu.
*
KANAPKA Z HUMMUSEM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
gotuje: Patrycja z bloga Trufla
Składniki na hummus:
Wszystkie składniki dodaj w podanej kolejności i zmiksuj na gładką pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem. Hummus możesz przechowywać w lodówce. Przepisy na chleby znajdziecie tu.
*
A wy jakie śniadanie przygotujecie dla domorosłych uczniaków, wracających do szkoły po wakacjach albo wyruszających do niej po raz pierwszy?