kuchnia przepisy

Najmniejsi, a najgłodniejsi!

6 przepisów dla dzieci po 6 miesiącu życia

Najmniejsi, a najgłodniejsi!

Ledwo ukończyli 6 miesięcy, a brzuchy im burczą jak skrzynia biegów w MZ-tce. Co robić, trzeba nakarmić. Najlepiej od razu na 6 sposobów.

Czasy, kiedy za wszystkie posiłki i napitki wystarczało mamine mleko, minęły bezpowrotnie. Odtąd 6-miesięczne i starsze brzuchy domagają się wszechstronnego rozszerzania diety, sięgania po nowe smaki, konsystencje i aromaty. Niezależnie od tego, czy wybierasz metodę BLW, czy tradycyjne karmienie, spójrz niżej na 6 arcyłatwych propozycji potraw radujących dziecięce podniebienia. Ich autorki piszą książki kucharskie, są poczytnymi blogerkami lub sympatycznymi mamami maluchów, które dorosły do tego, by samodzielnie czyścić miski i talerze. Większość z receptur – po dodaniu kilku przypraw czy ziół – z powodzeniem odegra rolę posiłku dla całej rodziny. I pamiętaj, by nie zrażać się fruwającą marchewką i rozbitymi na miazgę kotletami, sklejającymi łakome paluszki. Ten etap minie, jak wszystkie inne. Postaraj się nim bawić, wcześniej zwijając w rulon i chowając przed cukiniowymi bombardowaniami ulubiony dywan z Maroka. Powodzenia!

 

*

PIECZONE KOTLETY Z CUKINII I ZIEMNIAKI W MĄCE Z CIECIORKI (po 8 m-cu)

Gotuje: Asja Michnicka / Mama na roślinach

Składniki na kotlety:

2 cukinie
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko (lub łyżka siemienia lnianego i 3 łyżki wody)
pół szklanki mąki orkiszowej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i z masy formujemy kotleciki. Układamy je na blasze i zapiekamy przez 25-30 minut w 180°C.

Składniki na pieczone ziemniaki:

4-5 ziemniaków
3-4 łyżki mąki z cieciorki
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy tak jak lubimy, myjemy i wrzucamy do miski. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z przyprawami – taką mieszankę dodajemy do ziemniaków i dokładnie łączymy całość. Ziemniaki przekładamy na blachę i zapiekamy około 25 minut w 180°C, aż będą rumiane.

 

*

GOFRY CUKINIOWE Z MANGO LASSI (po 8 m-cu)

Gotuje: Paulina Ciamaga / @paula_zajc

Składniki gofrów:

1 duża cukinia (ok. 500 g)
200 g mąki pszennej
125 ml mleka (może być roślinne)
2 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g sera Gouda (lub innego twardego) – dla starszych dzieci lub dorosłych odpowiedni będzie ser pleśniowy
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie gofrów:

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dokładnie odciśnij z wody. Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, proszek do pieczenia, jajka, olej i zmiksuj do połączenia składników. Do ciasta dodaj posiekany koperek i natkę, cukinię i starty ser. Dopraw ciasto solą i pieprzem i wymieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę. Do gofrownicy nakładaj po dwie łyżki ciasta i piecz gofry po 3-4 minuty.

Składniki mango lassi:

1 mango
puszka mleka kokosowego
1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie mango lassi:

Mango obierz ze skórki. W blenderze umieść pokrojone mango, mleko kokosowe i wlej łyżkę syropu klonowego, zblenduj na gładką masę. Lassi przelej do miseczki.

 

*

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI (po 12 m-cu)

Gotuje: Dorota Sepkowska / Cooking for Emily

Składniki:

¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 i ⅔ szklanki mleka
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale w wersji bezglutenowej można zastąpić gryczaną lub ryżową)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 jabłka
5 suszonych daktyli

opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przełóż do garnka i podpraż na sucho na ogniu, mieszając często, przez ok 3-4 minuty, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Kaszę zalej wodą, przemieszaj i odlej wodę. Zalej świeżą wodą (2 szklanki), włóż do niej daktyle, przykryj garnek i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut. Odstaw do przestygnięcia. Do kaszy wlej mleko i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki (oprócz jabłka) i dokładnie wszystko zmiksuj. Jabłko zetrzyj na tarce i wmieszaj do ciasta. Placki smaż na oleju kokosowym z obu stron. Ciasto jest bardzo delikatne, więc lepiej smażyć małe placuszki i przewracać je, aż się dobrze podpieką z jednej strony. Jeśli ciasto będzie za rzadkie (to może wynikać z wielkości jajek albo tego, że woda została w kaszy), dodaj trochę mąki.

*

PESTO SZPINAKOWE (po 6 m-cu)

Gotuje: Aleksandra Saliszewska / @najslodszarzecz

Składniki:

2 garście szpinaku
5 gałązek świeżej bazylii
olej rzepakowy
garść migdałów
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na jak najgładszą masę. Olej dolewaj co jakiś czas, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Pesto jest idealne do pałaszowanie z makaronem.

 

*

CYTRYNOWA POLENTA Z OWOCAMI (ze zmielonymi orzechami po 12 m-cu)

Gotuje: Marta Gembacka / ammniam.pl

Składniki:

85 g kaszki kukurydzianej (½ szklanki)
350 ml soku jabłkowego (prawdziwego, bez cukru, nie z koncentratu)
1 duże obrane jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli jest niepryskane i dla starszych dzieci, można go nie obierać)
dwie łyżki rodzynek
kardamon i cynamon
wanilia mielona lub ekstrakt z wanilii
skórka z 1 dużej cytryny (najlepiej niepryskanej i sparzonej wrzątkiem) – opcjonalnie
sok z 1 dużej cytryny
świeżo zmielone siemię lniane
dodatkowo: posiekane migdały, niesolone pistacje lub inne ulubione orzechy, jagody, maliny, borówki

Przygotowanie:

Do garnka wlej sok jabłkowy, wsyp kaszę kukurydzianą i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Po chwili dodaj rodzynki, starte jabłko i mieszaj do momentu, aż kaszka się zagotuje. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj, wyłącz ogień. Garnek z kaszką szczelnie przykryj kawałkiem folii aluminiowej i odczekaj jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem posyp kaszę siemieniem lnianym, zmielonymi orzechami lub owocami.

 

*

GOFRY WARZYWNE (po 9 m-cu)

Gotuje: Paulina Ryband / @mangobeasts

Składniki:

1 marchewka
1 mała cukinia
1 szklanka mąki gryczanej (u mnie w wersji z kilkoma łyżkami mąki kokosowej do smaku)
1 szklanka napoju roślinnego (u mnie jaglany)
1 duże jajko
3 łyżki oleju + olej do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie:

Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj do nich pozostałe składniki, dobrze wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Nakładaj je łyżką, po ok. 3 łyżki na 1 gofra. Na gofrownicy o mocy 750 W będą gotowe w 3-4 minuty. Zawsze sprawdzaj, czy jeszcze unosi się para. Pomimo, że są to gofry z warzywami, najlepiej smakują z domowym musem owocowym, posypane amarantusem. Można je także pałaszować z syropem daktylowym. To świetny sposób, by przemycić w diecie dziecięcej warzywa.

*

Zdjęcie tytułowe: Anksfoto

A jakie przepisy na dania rozszerzające dietę niemowląt ułatwiły wam sporządzanie codziennego jadłospisu? Piszcie w komentarzach.