rodzinne gotowanie smartgotowanie

Smart gotowanie. Mamooo, co dziś na obiad?

Philips Ovi Smart od kuchni

Smart gotowanie. Mamooo, co dziś na obiad?
Iwona Sokulska

Czwórka dzieci, my i środek tygodnia. Jakoś w okolicach godziny dziesiątej, gdy w buziach jeszcze smak naleśników, dzieci zaczynają pytać, co będzie na obiad. Niby tak z ciekawości, niby od niechcenia, ale wiecie…

Jedno lubi ryż, drugie ziemniaki. Jedna woli mięso, druga jest zapaloną wege. A ostatni chce tylko frytki. Czas nie jest z gumy, cierpliwość też nie. Spotykamy się u Pauliny, mama tej energetycznej czwórki, ma swoje sposoby na to, jak zaktywizować czwórkę dzieci – zapewne nie tylko w kuchni. Nie zamierza tu spędzać pół dnia, w czym pomoże jej wielofunkcyjny sprzęt do gotowania Philips Ovi Smart. To nie tylko kwestia czasu jaki pozwala nam zaoszczędzić ten sprzęt, ale i bezpieczeństwa: zero gorących patelni czy niebezpiecznie rozgrzanych garnków. A wiele małych rąk i biegających maluchów. Jeden sprzęt i kilka przycisków – prościej i bezpieczniej się nie da! Urządzenie jest superłatwe w obsłudze, o czym za chwilę się przekonacie.

Ekipa do pomocy w obieraniu i krojeniu, czasem śpiewaniu i tańczeniu na blatach już jest gotowa. Odpalamy kolejny odcinek z serii #smartgotowanie oraz aplikację NutriU – przed nami szybki obiad dla szóstki z Philips Ovi Smart.

 

gotowanie z dziećmi na ladnebebe

Czwórka dzieci. Myślę, że nie bałagan, ale raczej dogodzenie wszystkim może być wyzwaniem. Mam rację?

No jasne! I do tego dają mi to odczuć na każdym kroku. Zdarzy się oczywiście, że zjedzą wszystko, co im podam bez marudzenia, ale to się dzieje tylko wtedy, kiedy są bardzo głodni. Wtedy praktycznie ścigają się „kto pierwszy”. A na co dzień najchętniej każdy by jadł coś innego! 

Idziesz wtedy na jedzeniowe kompromisy?

Zawsze wychodziłam z założenia, że jemy wszyscy to samo. Przy czwórce dzieci nie mam czasu na dogadzanie każdemu osobno. Do tej pory nie było to problemem. Chociaż ostatnio idę na kompromisy, np. część dzieci lubi kalafiora, a część brokuły, więc daję im wybór. Tak samo wygląda jedzenie spaghetti – część je z sosem, część bez mięsa, a część z samymi oliwkami. Nie przeszkadza mi to, o ile to jest wybór spośród tego, co i tak gotuję. 

Czas to nie jest sojusznik mamy w rodzinie wielodzietnej. Masz patenty, żeby ułatwić sobie życie, np. planowanie posiłków na tydzień? 

No właśnie niestety nie mam planu tygodniowego. Zazwyczaj planuję z dnia na dzień. Czasami zostaje mi coś na kolejny dzień. A czasami ratują mnie mrożonki z zamrażalnika. Często też pytam moją gromadkę, co by zjadła, oczywiście wtedy lecą cztery różne propozycje. I tym sposobem tworzy się plan na parę dni, bo realizujemy propozycje od najstarszego do najmłodszego (śmiech).

No to dziś realizujemy hasło: mamoooo, co na obiad? I będzie coś dla każdego: i frytki, i warzywa, i mięso, a wszystko z prostych przepisów z aplikacji NutriU. Obieranie, krojenie, panierowanie (czyli inaczej brudzenie, ku uciesze dzieci), skakanie po blatach – te czynności zostawiamy małym kucharzom. Resztę wykona bezbłędnie Philips Ovi Smart.

Marokańskie pałki z kurczaka z brzoskwiniami i migdałami

składniki:

2-4 pałki z kurczaka
2 ząbki czosnku
25 g migdałów
kawałek imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
pół łyżeczki kurkumy
szczypta: cynamonu, soli i pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
połówka brzoskwini z puszki
4 szalotki

Pieczarki panierowane

składniki:

300 g pieczarek długotrzonowych
40 g mąki
1 jajko
60 g tartej bułki
sól

Pieczony brokuł

składniki:

500 g brokuła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli morskiej w płatkach

Domowe frytki

składniki:

800 g mącznych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Krok po kroku i na rąk wiele. Lecimy z tym obiadem, który zrobicie w 20 minut. Będzie bardzo sensorycznie – panierowanie czy krojenie to zabawa lepsza niż lepienie z plasteliny. Do roboty! Marynata do kurczaka: najpierw musimy uprażyć ząbki czosnku w łupinach i migdały w koszyku Ovi (5 minut, 180 stopni), odkładamy migdały na później. Wyciskamy czosnek z łupin, siekamy go z imbirem i łączymy z przyprawami, cytryną i oliwą. Marynujemy kurczaka przez godzinę, a najlepiej – noc wcześniej. Kroimy odsączone brzoskwinie, wkładamy je z kurczakiem i szalotką do koszyka Philips Ovi Smart na 10 minut w 200 stopniach. Odwracamy pałki z kurczaka i pieczemy kolejne 10 minut w 140 stopniach. Kurczaka podajemy z migdałami na wierzchu.

A do kurczaka warzywa i frytki: szykuje się obiad na 6 talerzy. Przygotowujemy panierowane pieczarki. Czyścimy grzyby, na osobne talerze: sypiemy mąkę, wbijamy jajko i sypiemy bułkę tartą – obtaczamy w tym po kolei pieczarki. Smarujemy grzyby olejem, wkładamy do koszyka Ovi, ustawiamy 180 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie dzielimy brokuła na różyczki, wkładamy z czosnkiem w łupinie, dolewamy olej i pieczemy w Ovi (10 minut, 180 stopni). I wreszcie – oczekiwane przez wszystkich frytki! W Philips Ovi Smart zrobicie je prawie beztłuszczowo, zapomnijcie o wizji ociekającej olejem. Ziemniaki kroimy na paski (najlepiej krajalnicą), moczymy je 30 minut, osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy olejem, wkładamy do koszyka Ovi na 10 minut w 160 stopniach. Następnie wysuwamy koszyk, potrząsamy frytkami i ustawiamy temperaturę w Philips Ovi Smart na 180 stopni – pieczemy jeszcze 15 minut.

Mamooo, co na obiad? Pyszne i szybkie! Paulina, a jak wrażenia z gotowania w wersji smart? Zakochałam się! Dzięki funkcji podgrzewania jedzenie jest smaczne i niewysuszone, jak po standardowym podgrzewaniu. A przy takiej ekipie gotowanie na dwa-trzy dni jest moim zbawieniem. Ovi piecze, smaży, grilluje powietrzem, a wszystko – łatwo i szybko. Wybieram rodzaj potrawy i naciskam przycisk, a inteligentny czujnik automatycznie dostosowuje czas i temperaturę. No i przygotowuję frytki i kurczaka prawie beztłuszczowo. 

*

Razem w kuchni. Być może to więcej bałaganu i więcej decybeli, ale o ile więcej zabawy i kuchennych improwizacji. U boku bardzo zaufanego wielofunkcyjnego pomocnika. To nasze ostatnie spotkanie, wszystkie odcinki #smartgotowanie z Philips Ovi Smart znajdziecie tutaj. Smacznego!

Dodaj komentarz