Kulinarne wyzwanie: obiad z deserem za 20 złotych

Trzy pomysły na ekonomiczne dania dla rodziny

Wydaje się niemożliwe? Przy odrobinie sprytu i konsekwencji jesteś w stanie wyczarować rodzinny obiad i deser w cenie dwóch dripów. Nie wierzysz? Poniżej 3 dowody na to, że się da.

Ściągawkę z trzech ekonomicznych propozycji obiadowo-deserowych przygotowały dla was dziennikarka Justyna Kozłowska, fotografka Asia Karpowicz i prowadząca program „Bez reszty. Kuchnia Zero Waste” Jagna Niedzielska. Można czerpać do woli.

*

MAKARON Z BROKUŁAMI + OWOCE POD KRUSZONKĄ

Gotuje: Justyna Kozłowska / @10minutspokoju
Przybliżony koszt: 20 zł

*

MAKARON Z BROKUŁAMI 

Składniki (na 4 osoby):

200/300 g makaronu kokardki (ok. 5 zł)
1 brokuł (ok. 5 zł)
pół cebuli  (ok. 50 gr)
2 ząbki czosnku (ok. 50 gr)
kawałek parmezanu do starcia (ok. 5 zł) 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie (wystarczy 1 łyżka soli). Gotuj brokuły mniej więcej 5 minut – także w osolonej wodzie – żeby były al dente. Na patelni na oliwie podsmaż poszatkowaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej ugotowany makaron. Smaż chwilę, po czym dodaj wyciśnięty czosnek. Na koniec dorzuć brokuły i jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku, a na sam koniec posyp wszystko parmezanem. Zaczekaj z jedzeniem, aż ser się rozpuści, a całość nieco przypiecze.

*

JABŁKA I GRUSZKI POD ZDROWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (na 4 osoby):

jabłko (ok. 50 gr)
gruszka (ok. 1 zł)
4 łyżki płatków owsianych (ok. 50 gr)
kilka plastrów masła (ok. 1 zł)
2 łyżki cukru brązowego (ok. 1 zł)

Przygotowanie:

Owoce drobno pokrój. Posyp je płatkami owsianymi, dorzuć na wierzch plasterki masła i posyp cukrem brązowym. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

 

*

DYNIOWE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ + CRUBLE ZE ŚLIWKAMI

Gotuje: Asia Karpowicz / @asieja
Przybliżony koszt: 15 zł

*

DYNIOWE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ 

Składniki (na 4 osoby):

100 g kaszy jaglanej (ok. 1 zł)
garść szpinaku (ok. 1 zł)
250 g surowej dyni (ok. 2 zł)

1 cebula (ok. 25 gr)
2 jajka (ok. 2 zł)

3 łyżki oleju (ok. 10 gr)
3 łyżki bułki tartej (ok. 50 gr)
sól, pieprz, słodka papryka, curry (ok. 1 zł)

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie opłucz w zimnej wodzie i ugotuj, następnie ostudź. W tym czasie pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dodaj curry i słodką paprykę. Dynię zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię, duś aż zmięknie. Po chwili dorzuć liście szpinaku (jeśli jest mrożony, można go wrzucić od razu z dynią). Duszone warzywa wrzuć do kaszy, dodaj 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz, wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce i smaż, aż się lekko zarumienią (opcjonalnie można je upiec w piekarniku). Kotleciki serwuj z warzywami, z sosem pomidorowym albo z guacamole. Pysznie smakują na ciepło, ale z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo i na zimno też są super!

*

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI (inspiracja: Kwestia Smaku)

Składniki (na 4 osoby):

6 śliwek węgierek (ok. 2 zł)
1 jabłko (ok. 50 gr)
70 g masła (ok. 1,5 zł) 
1/3 szklanki brązowego cukru (ok. 50 gr)
2 łyżki mąki (ok. 50 gr).

Przygotowanie:

Owoce pokrój w duże kawałki i poukładaj na dnie blaszki (ja piekę je zwykle w ceramicznej lub szklanej). Zrób kruszonkę – zimne masło pokrojone na małe kawałki rozetrzyj w dłoniach z cukrem i mąką, aż powstaną grudki ciasta. Posyp nią owoce i wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Zjadaj jeszcze ciepłe!

 

*

ZUPA OGÓRKOWO-ZIOŁOWA + KREM CYTRYNOWY Z GRZANKAMI Z CZERSTWEGO CHLEBA

Gotuje: Jagna Niedzielska / @jagna.niedzielska
Przybliżony koszt: 21,50 zł

*

ZUPA OGÓRKOWO-ZIOŁOWA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 4 osoby):

3 marchewki (ok 1,5 zł)
2 pietruszki (ok. 1 zł)
1/2 selera (ok. 1,5 zł)
1 por (ok. 2 zł)
130 g masła (ok. 2,5 zł)
300 g ogórków kiszonych (ok. 2 zł)
8 ziemniaków (ok. 1,5 zł)
1/2 pęczka kopru (ok. 1 zł)
przyprawy (ok. 2 zł): 3 łyżki chrzanu,
po 1 łyżce kminku i ziół prowansalskich,
3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,
3 liście laurowe, sól himalajska,
łyżka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w mniejsze kawałki, następnie podsmaż na 80 g masła, tak żeby warzywa były brązowe. Następnie zalej je ok. 2,5 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posiekany koper, zioła prowansalskie i zielony pieprz. Zupę gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 35 minut. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki zagnieć z pozostałą ilością masła i chrzanem. Na talerz nałóż porcję ziemniaków i podawaj je z ugotowaną zupą.

*

KREM CYTRYNOWY Z GRZANKAMI Z CZERSTWEGO CHLEBA

Składniki (na 4 osoby):

2 jajka (ok. 2 zł)
2 cytryny (ok. 1 zł)
120 g cukru (ok. 1,5 zł)
70 g masła (ok. 2 zł)
2 kromki czerstwego chleba
sól himalajska

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do garnka wlej sok z cytryny ze skórką, dodaj cukier i jajka, dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na średniej mocy palnika. Do masy dodaj masło i ciągle mieszaj, żeby się nie ścięła. Po 5-8 minutach otrzymasz konsystencję kremu/budyniu. Kromki chleba pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni, na koniec posyp szczyptą soli. Delikatnie wystudzony krem podawaj z solonym chlebem.

*

Wszystkie tego rodzaju kulinarne propozycje znajdziecie tutaj.

Czy macie swoje autorskie przepisy na tani rodzinny obiad? Wpisujcie lub linkujcie w komentarzach. Każda taka receptura jest na wagę złota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.