asd
Wydaje się niemożliwe? Przy odrobinie sprytu i konsekwencji jesteś w stanie wyczarować rodzinny obiad i deser w cenie dwóch dripów. Nie wierzysz? Poniżej 3 dowody na to, że się da.
Ściągawkę z trzech ekonomicznych propozycji obiadowo-deserowych przygotowały dla was dziennikarka Justyna Kozłowska, fotografka Asia Karpowicz i prowadząca program „Bez reszty. Kuchnia Zero Waste” Jagna Niedzielska. Można czerpać do woli.
*
MAKARON Z BROKUŁAMI + OWOCE POD KRUSZONKĄ
Gotuje: Justyna Kozłowska / @10minutspokoju
Przybliżony koszt: 20 zł
*
MAKARON Z BROKUŁAMI
Składniki (na 4 osoby):
200/300 g makaronu kokardki (ok. 5 zł)
1 brokuł (ok. 5 zł)
pół cebuli (ok. 50 gr)
2 ząbki czosnku (ok. 50 gr)
kawałek parmezanu do starcia (ok. 5 zł)
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie (wystarczy 1 łyżka soli). Gotuj brokuły mniej więcej 5 minut – także w osolonej wodzie – żeby były al dente. Na patelni na oliwie podsmaż poszatkowaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej ugotowany makaron. Smaż chwilę, po czym dodaj wyciśnięty czosnek. Na koniec dorzuć brokuły i jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku, a na sam koniec posyp wszystko parmezanem. Zaczekaj z jedzeniem, aż ser się rozpuści, a całość nieco przypiecze.
*
JABŁKA I GRUSZKI POD ZDROWĄ KRUSZONKĄ
Składniki (na 4 osoby):
jabłko (ok. 50 gr)
gruszka (ok. 1 zł)
4 łyżki płatków owsianych (ok. 50 gr)
kilka plastrów masła (ok. 1 zł)
2 łyżki cukru brązowego (ok. 1 zł)
Przygotowanie:
Owoce drobno pokrój. Posyp je płatkami owsianymi, dorzuć na wierzch plasterki masła i posyp cukrem brązowym. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
*
DYNIOWE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ + CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI
Gotuje: Asia Karpowicz / @asieja
Przybliżony koszt: 15 zł
*
DYNIOWE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
Składniki (na 4 osoby):
100 g kaszy jaglanej (ok. 1 zł)
garść szpinaku (ok. 1 zł)
250 g surowej dyni (ok. 2 zł)
1 cebula (ok. 25 gr)
2 jajka (ok. 2 zł)
3 łyżki oleju (ok. 10 gr)
3 łyżki bułki tartej (ok. 50 gr)
sól, pieprz, słodka papryka, curry (ok. 1 zł)
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz w zimnej wodzie i ugotuj, następnie ostudź. W tym czasie pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dodaj curry i słodką paprykę. Dynię zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię, duś aż zmięknie. Po chwili dorzuć liście szpinaku (jeśli jest mrożony, można go wrzucić od razu z dynią). Duszone warzywa wrzuć do kaszy, dodaj 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz, wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce i smaż, aż się lekko zarumienią (opcjonalnie można je upiec w piekarniku). Kotleciki serwuj z warzywami, z sosem pomidorowym albo z guacamole. Pysznie smakują na ciepło, ale z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo i na zimno też są super!
*
CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI (inspiracja: Kwestia Smaku)
Składniki (na 4 osoby):
6 śliwek węgierek (ok. 2 zł)
1 jabłko (ok. 50 gr)
70 g masła (ok. 1,5 zł)
1/3 szklanki brązowego cukru (ok. 50 gr)
2 łyżki mąki (ok. 50 gr).
Przygotowanie:
Owoce pokrój w duże kawałki i poukładaj na dnie blaszki (ja piekę je zwykle w ceramicznej lub szklanej). Zrób kruszonkę – zimne masło pokrojone na małe kawałki rozetrzyj w dłoniach z cukrem i mąką, aż powstaną grudki ciasta. Posyp nią owoce i wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Zjadaj jeszcze ciepłe!
*
ZUPA OGÓRKOWO-ZIOŁOWA + KREM CYTRYNOWY Z GRZANKAMI Z CZERSTWEGO CHLEBA
Gotuje: Jagna Niedzielska / @jagna.niedzielska
Przybliżony koszt: 21,50 zł
*
ZUPA OGÓRKOWO-ZIOŁOWA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki (na 4 osoby):
3 marchewki (ok 1,5 zł)
2 pietruszki (ok. 1 zł)
1/2 selera (ok. 1,5 zł)
1 por (ok. 2 zł)
130 g masła (ok. 2,5 zł)
300 g ogórków kiszonych (ok. 2 zł)
8 ziemniaków (ok. 1,5 zł)
1/2 pęczka kopru (ok. 1 zł)
przyprawy (ok. 2 zł): 3 łyżki chrzanu,
po 1 łyżce kminku i ziół prowansalskich,
3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,
3 liście laurowe, sól himalajska,
łyżka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w mniejsze kawałki, następnie podsmaż na 80 g masła, tak żeby warzywa były brązowe. Następnie zalej je ok. 2,5 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posiekany koper, zioła prowansalskie i zielony pieprz. Zupę gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 35 minut. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki zagnieć z pozostałą ilością masła i chrzanem. Na talerz nałóż porcję ziemniaków i podawaj je z ugotowaną zupą.
*
KREM CYTRYNOWY Z GRZANKAMI Z CZERSTWEGO CHLEBA
Składniki (na 4 osoby):
2 jajka (ok. 2 zł)
2 cytryny (ok. 1 zł)
120 g cukru (ok. 1,5 zł)
70 g masła (ok. 2 zł)
2 kromki czerstwego chleba
sól himalajska
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do garnka wlej sok z cytryny ze skórką, dodaj cukier i jajka, dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na średniej mocy palnika. Do masy dodaj masło i ciągle mieszaj, żeby się nie ścięła. Po 5-8 minutach otrzymasz konsystencję kremu/budyniu. Kromki chleba pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce i podsmaż na suchej patelni, na koniec posyp szczyptą soli. Delikatnie wystudzony krem podawaj z solonym chlebem.
*
Wszystkie tego rodzaju kulinarne propozycje znajdziecie tutaj.
Czy macie swoje autorskie przepisy na tani rodzinny obiad? Wpisujcie lub linkujcie w komentarzach. Każda taka receptura jest na wagę złota.