asd
Kto smuklejszy, wszechstronniejszy i szybszy, kto ma większa moc przerobową i kto robi więcej huku niż Pan Blender? Nikt się z nim równać nie może. Gdybyśmy miały spakować kuchnię w jedno pudło, blender wskoczyłby do kartonu jako pierwszy, opakowany w pazłotka i muślinowe kocyki naszych dzieci. Ile razy nas uratował, gdy potrzebna była migiem zupka dla malucha, ciasto naleśnikowe, pesto, sos do kanapek, mleko roślinne albo mąka migdałowa? Zawsze można na nim polegać. I przygotowanie jest najbanalniejsze z możliwych! Rach ciach i gotowe.
Wierzymy, że są gdzieś dziewczyny podobne nam, zakochane w swoich blenderach. Jeszcze nie rozpędziłyśmy się w poszukiwaniach, a już znalazłyśmy czteryy, które podzieliły się z nami swoim blender-crushem: to Kasia Stróżyńska-Goraj, Gloria Zasso, Dominika Brzeska i Kasia Knioła. Zobaczcie, jakie śniadania wyczarowały, korzystając z jego magicznych mocy.
***
Miło jest wpaść do Kasi, zdolnej ilustratorki i projektantki, w odwiedziny. Zwłaszcza o poranku! Ugości pysznościami, przygotowanymi ze zdrowych składników, z pomysłem i prędko – to szalone tempo jest zasługą Babycooka.
Żeby jak najwięcej czasu poświęcić na rozmowę, a nie mieszanie w garnkach. Zanim przejdziecie do przepisu, z którego my zrobiłyśmy użytek w porze kolacyjnej i sprawdził się znakomicie, zajrzycie do naszego artykułu wyprawkowego z Kasią i jej córeczką Naszką w rolach głównych. A potem blendujemy jakby jutra nie było!
PLACUSZKI BANANANOWE Z BORÓWKAMI
Składniki:
1 jajko
1 dojrzały banan
łyżka jogurtu naturalnego
szklanka płatków orkiszowych/owsianych
borówki (dowolna ilość!)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki – z wyjątkiem borówek – umieszczamy w Babycooku.
Blendujemy. Po zmiksowaniu dodajemy jeszcze pół szklanki płatków orkiszowych/owsianych aby zagęścić masę.
Smażymy niewielkie placuszki na oleju kokosowym i układamy na nich borówki przed obróceniem na drugą stronę. Smażymy, aż uzyskają złoty kolor i podajemy z cukrem pudrem i resztą borówek.
***
Gloria, autorka smakowitego bloga Shanyara Leonie i przyszła mama doskonale wie, jak rozbudzić kubki smakowe. Jej przepisy są nieskomplikowane i nurtujące, a zdjęcia zachwycające. Chętnie korzysta z blendera a nam proponuje recepturę na koktajl jeżynowy. Próbujemy?
KOKTAJL JEŻYNOWO – JAGODOWY
Składniki:
3/4 kubka kaszy gryczanej niepalonej
3 łyżki nasionek chia
2 łyżki otrębó owsianych
1/2 kubka mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżeczka proszku waniliowego
szczypta soli himalajskiej
1 daktyl
1 łyżeczka masła migdałowego
jagody i jeżyny
Przygotowanie:
Namocz kaszę przez noc lub minimum 1 godzinę. Namocz chia przez 5 minut w odrobinie mleka migdałowego. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Na górze połóż kilka jeżyn, jagód i łyżkę masła migdałowego. Voila!
***
Dominika, którą znacie z cyklu Matki Emigrantki, serwuje swój sprawdzony sposób na śniadanie dla, potrzebującej zastrzyku energii, mamy i dwójki aż nadto energicznych dzieci. Jest ultraszybko, bo inaczej rano być nie może, i jak zawsze u Dominiki – bardzo zdrowo i pożywnie. Ten koktajl to – jak twierdzi autorka receptury – prawdziwa bomba przeciwzapalna. Jarmuż, w którym jest więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż w mleku; kasza jaglana, lek na katar i mokry kaszel; olej kokosowy, który posiada supermoce antybakteryjne i antygrzybiczne; imbir najlepszy na „łamanie w kościach”; proszek z trawy jęczmiennej regenerujący organizm; banany, w mig poprawiające nastrój dzięki zawartemu w nich tryptofanowi; nasiona konopi ze względu na białko i wreszcie mango, które uleczy ból gardła i chrypkę. Samo dobro! Blenderze, do roboty!
KOKTAJL NA ODPORNOŚĆ
Składniki:
4 małe banany
4 czubate łyżki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
2 cm- trowy kawałek imbiru
1,5 szklanki luźno upakowanego jarmużu
1 małe mango lub 1 szklanka mrożonego mango (można zamienić na 2 słodkie gruszki)
2 łyżki nasion konopi
1 czubata łyżka młodej trawy jęczmiennej w proszku
woda do pożądanej konsystencji (ok. 1,5 szklanki)
1 mała garstka orzechów nerkowca (opcjonalnie)
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 kostka lodu.

Przygotowanie:
Pokrojone składniki umieszczamy w blenderze kielichowym.

Dodajemy miąższ mango.

Blendujemy wszystkie składniki i pijemy do dna.

Uwielbiam to, że przygotowanie takiego smoothie, to tylko kilka minut, a korzyści z wartości odżywczych i witamin są na zawsze!
***
Czy widziałyście już piękną, odświeżoną stronę Detoxikate? Już jakiś czas temu zwróciła naszą uwagę bo lubimy, gdy dobrze się dzieje u naszych dobrych znajomych (sprawdźcie naszą rozmowę z Kasią o macierzyństwie, Nowym Jorku, karierze modelki, zdrowiu i urodzie). To mistrzyni blendera, wojuje z nim jak żadna inna zawodniczka, więc bez niej ten artykuł nie mógłby powstać. Wymyśliła dla nas na śniadanie zdrowy koktajl z czekoladą. I jak tu jej nie lubić…
ZDROWY CZEKOLADOWY MILKSHAKE
Składniki:
1 banan
łyżka nasion słonecznika
pasek lub kostka gorzkiej czekolady min: 60% kakao (w zależności od preferencji)
szklanka mleka roślinnego
1 duża łyżka surowego kakao
opcjonalnie dla dorosłych: 1 łyżeczka proszku MACA
opcjonalnie dla dorosłych: shot espresso
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do uzyskania aksamitnej konsystencji.



Aby koktajl był jeszcze bardziej śniadaniowy, można dodać łyżkę ulubionych płatków (np. owsiane/żytnie/gryczane), masła orzechowego lub ulubionego superfood. Smacznego!
***
A jakie Wy macie sposoby na śniadania przyrządzone w blenderze? Piszcie w komentarzach.