asd
Król na świątecznym stole, mistrz plam na białych obrusach. Burak zwyczajny. Oj nie taki on zwyczajny, dziś się o tym przekonamy. Rozpoczynamy nasz cykl kulinarny, w którym pod lupę, a właściwie pod nóż bierzemy sezonowe produkty. Bo choć zima biała, na bazarku wciąż kipi od kolorów. Zieleń jarmużu, czerwień jabłek, biel kalafiorów czy cytrynowe liście cykorii. Pędzimy do kuchni!
Dziś burak ma swoje pięć minut i pokaże nam się w trzech kulinarnych odsłonach. Poprosiłyśmy trzy mamy o przepisy z burakiem w roki głównej. Atak witamin, w sam raz na zimowe wirusy!
Fot. Angelika/ stashki
Kanapki z pieczonym burakiem i buraczana pasta
Angelika wyczarowała aż dwie potrawy z pospolitego buraka. Pieczone warzywa lubimy, ich słodkawy, intensywny smak. No i nie trzeba zmywać patelni. Kanapki z pieczonym burakiem podane, a dla urozmaicenia Angelika serwuje nam też pastę zrobioną w Beaba Babycook, który od zawsze jest wielkim przyjacielem warzyw! Raz, dwa i gotowe!
Składniki:
kilka buraków
garść słonecznika
garść parmezanu
25 ml oliwy
gałka muszkatołowa / sól
Buraki pieczemy około 1,5 godz. w temp 160 st , najlepiej widelcem sprawdzać czy już są dobre. Kroimy na kanapki, dodajemy przyprawy.
Z niewykorzystanego na kanapki buraka robimy pastę – jeden duży burak, garść pestek uprażonego słonecznika, mała garść parmezanu, 25 ml oliwy trafia do Beaba Babycook.
Miksujemy i gotowe! Można dodać sól lub gałkę muszkatołową. Kanapki z burakiem na dwa sposoby!
Krem z buraków z chrupkami z cieciorki
Polska wita Azję. Marta z Veganama, proponuje nam krem z buraka, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Hitem są chrupki z cieciorki, zamiast klasycznych chrupek chlebowych, to wisienka na torcie!
Składniki na krem
5 buraków
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 ½ szklanki wody
½ łyżeczki kuminu
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki płatków chili
szczypta pieprzu i soli
mleczko kokosowe
Składniki na chrupki
700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej
2 łyżki oliwy (może być smakowa, np. tymiankowa)
2 łyżeczki syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kuminu
Rozgrzewamy w garnku olej kokosowy i kroimy w kostkę cebulę, czosnek wyciskamy przez praskę, a następnie smażymy, aż cebula będzie złotawego koloru. Po chwili dodajemy umyte i pokrojone buraki, wodę oraz wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
Gotujemy około 45 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżkę mleczka kokosowego, koperek i chrupki z cieciorki.
Przygotowanie chrupek z cieciorki: nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Papier do pieczenia kładziemy na blachę i smarujemy go oliwą. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy ciecierzycę, syrop klonowy. Równomiernie rozkładamy ciecierzycę na blasze.
Pieczemy w piekarniku około 30 min (pod koniec możecie ustawić w piekarniku grill górny, aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę). Smacznego!
Krem z buraka z mleczkiem kokosowym
Kolejna odsłona buraka w zupie, przygotowana przez Martę z bloga burczymiwbrzuchu. Burak zdecydowanie lubi się z mleczkiem kokosowym, które podkręca jego słodkawy smak. Tym razem wystąpi z dodatkiem papryki i marchewki, trio doskonałe. Ten przepis robi się ekspresowo!
Składniki:
1 mały burak
¼ marchewki
pół ziemniaka
¼ papryki
10 łyżek mleczka kokosowego
1 łyżeczka masła
sól
Buraka, ziemniaka i marchewkę obierz ze skórki. Pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie zrób z papryką. Wlej 3 miarki wody do Beaba Babycook i gotuj warzywa na parze, aż maszyna się wyłączy.
Wylej wodę która zebrała się na dnie, wyrzuć warzywa z koszyczka z powrotem do maszyny, dodaj mleczko kokosowe, masło i trochę soli. Zmiksuj na gładką masę. I gotowe!
A w lutym…. królowa kasz, kasza jaglana!
Napiszcie, co robicie z buraka, zasmakowało nam.