gotowanie dla dzieci przepisy

Zdrowe soki na 3 sposoby

Przemycamy owoce i warzywa w diecie dziecka

Zdrowe soki na 3 sposoby
Ewa Przedpełska

Kiedy damy warzywom i owocom solidny wycisk, one odwdzięczą się całym bogactwem odżywczym. W jednej szklance świeżo wyciśniętego soku możemy spokojnie połączyć dobrodziejstwo buraków i kurkumy, na które z osobna nasze dzieci spoglądają z ukosa. W końcu soki to nasi sprzymierzeńcy w przemycaniu witamin.

Dziś idziemy w kolory! Ewa, nasza redakcyjna fotografka, i jej domowi (#stayhome) pomocnicy: Tymek i Hania, biorą w wolne obroty wyciskarkę do zadań specjalnych i czarują soki w pyszniących się odcieniach czerwonego, zielonego i żółtego. Wśród składników znajdują się nie tylko dobrze znane jabłka czy marchewki, ale też mniej oczywiste jarmuż, papryka i kurkuma. Wyciskane warzywa i owoce konsolidują siły, żeby zadbać o ważną – szczególnie w czasach kwarantanny – odporność maluchów. Poniżej znajdziecie 3 przepisy na superzdrowe soki, które dzięki wyciskarce Hurom200 przyrządzicie w mig, a i sprzątania będzie niewiele. A co dobrego daje jej system wolnoobrotowego wyciskania? Zapobiega utlenianiu i pozwala zachować najwyższą jakość owoców i warzyw. Sprzęt powoli i po cichu zmierza do celu, żeby zachować cenne witaminy. No to do dzieła!

 

*

SOK CZERWONY, CZYLI BURAK W ROLI GŁÓWNEJ


składniki na 2 szklanki soku:

2 jabłka
1 gruszka
1 marchewka
3 nieduże buraki
 1/2 cytryny
kawałek (1 cm) imbiru

Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Imbir i cytrynę obieramy. Składniki wrzucamy po kolei do górnej misy – nie musimy ich kroić, wyciskarka pomieści spore gabaryty całego buraka czy jabłka i poradzi sobie z pestkami. Teraz wystarczy „pstryk” – wyciskarka zajmie się produkcją soku, a my możemy obserwować owocowo-warzywny taniec w środku. Gdy owoce i warzywa się mielą, dzieci spokojnie mogą otwierać pokrywę i bezpiecznie dodawać kolejne składniki. Czerwony sok gotowy! Przelewamy go do pojemnika, a później dzielimy na szklanki. Sukces – Ewie udało się przemycić nielubianego przez dzieci buraka. Ale pycha!

 

 

*

SOK ŻÓŁTY — PAPRYKA SPOTYKA ANANASA


składniki na 2 szklanki soku:

1/2 ananasa
1 żółta papryka
1 cytryna
kawałek (1 cm) imbiru
szczypta kurkumy

Ananasa, cytrynę i imbir obieramy ze skóry. Z papryki usuwamy łodygę i opcjonalnie gniazda nasienne. Składniki wrzucamy do górnej części urządzenia i wyciskamy soki. Żółta wersja soku łączy pozornie nieprzystające składniki, czyli paprykę i słodkiego ananasa – sprytnie! Przemycone to kurkuma i imbir mile rozgrzewają, zwalczają bakterie chorobotwórcze i wzmacniają odporność. Słodko, żółto i superzdrowo.

 

*

ZIELONY SOK, CZYLI SIŁA JARMUŻU

składniki na 2 szklanki soku:

4 liście jarmużu
 1 ogórek
1 gruszka
1/2 melona
+ opcjonalnie jabłka

Wszystkie składniki myjemy, melona obieramy ze skóry i kroimy na pół. Listki jarmużu, połówki melona, gruszkę i ogórka umieszczamy w wyciskarce. Jeśli w czasie kwarantanny nie uda nam się zdobyć melona, możemy zastąpić go innym soczystym owocem, choćby jabłkiem. Klikamy „on” wyciskarce i czekamy, aż całość powoli się zmieli. Ten zielony sok to orzeźwiająca opcja w sam raz na wiosnę. W składzie jest podejrzany dla dzieci, za to bogaty w witaminy C i K jarmuż – z pozoru suchy, ale spokojnie, wyciskarka porządnie wydobędzie z niego cenne soki.

 

*
No, trzeba przyznać, że wolnoobrotowa wyciskarka Hurom200 (nie mylić z sokowirówką) to skarb na kuchennym pokładzie! W sokach łatwo przemycimy dzieciom „trudniejsze” warzywa i podejrzane smaki. Przezornym objaśniamy też, że wyciskarka jest na tyle zgrabna, że (o ile mamy nieco miejsca na blacie) nie trzeba jej chować w czeluściach szafki. Poza tym zamiast metalowych sit są innowacyjne filtry wewnętrzne i zewnętrzne, a to oznacza łatwość czyszczenia – wystarczy przepłukać je pod wodą i tyle. To co, od którego koloru soku zaczynacie?
*
Materiał powstał przy współpracy z marką Hurom. Za pomoc w przygotowaniu soków dziękujemy Zielonej skrzynce.

Odkryj marki, o których piszemy

Hurom
Zielona Skrzynka
Ewa Przedpełska
Dodaj komentarz