rodzinne gotowanie

Truskawki na 3 sposoby

Sezonowo z Beatą Śniechowską!

Truskawki na 3 sposoby
Angelika Paruboczy

Przepraszamy, piękne panie, ale królowe czerwca są dwie. Peonia i truskawka wstąpiły na podium i rządzą niepodzielnie do końca miesiąca. Dajemy się dziś ponieść kulinarnym wzlotom i serwujemy truskawki na 3 sposoby. Oui, chef!

Ktoś musi truskawkowej ekipie przewodzić, inaczej skończymy na makaronie z sosem – na talerzu i na ubraniach. Uśmiechamy się do Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef, a na co dzień szefowej kuchni w restauracji Młoda Polska Bistro.

Wraz z synkiem zabiera nas na spacer kulinarny, podróżujemy przez smaki dzieciństwa – w końcu truskawka to owoc, który od zawsze ląduje na naszych półmiskach w czerwcu, bez wymówek. Niekoniecznie musi być to kompot czy owoce polane bitą śmietaną. Szypułkujemy, podjadamy, rozmawiamy o życiu szefa, brudzimy się i prosimy o dokładkę. Bo co jak co, ale Beata w kuchni czaruje przepysznie.

Wygrałaś drugą edycję MasterChef, w słowniku nie ma żeńskiego odpowiednika na to, kim jesteś. Fakt, szefowa nie brzmi dobrze. Czy gastronomia to wciąż środowisko bardziej otwarte na mężczyzn?

Rzeczywiście, statystycznie w gastronomii spotyka się więcej mężczyzn niż kobiet. Według mnie wynika to z potrzeby wielkiego zaangażowania czasowego, oddania się temu do późnych godzin nocnych i ciężkiej pracy wykonywanej pod wpływem presji czasu, stresu i obciążenia fizycznego. Jeżeli kobieta marzy o spokojnym macierzyństwie, rodzinie i prowadzeniu domu w pełnym wymiarze, to będzie miała utrudnione pole manewru na rynku pracy w gastronomii. Aczkolwiek nie skreśla to kobiet. Znam wiele utalentowanych, wybitnych wręcz kobiet szefów kuchni, które odnalazły szczęście w domowym zaciszu i zarządzają sporą grupą kucharzy. Wszystko to kwestia harmonogramu, doboru zespołu i sztuki balansowania między życiem prywatnym a zawodowym.

To bardzo wyczerpujący zawód. Co w nim kochasz?

Gotowanie zawsze było moją szczerą pasją, kocham karmić ludzi i nie ma dla mnie znaczenia, czy serwuję wykwintne dania przy dźwięku pianina i pairingu wina, czy robię z moim zespołem street food, czy też grilluję na ogrodzie z moimi chłopakami. Najważniejsze, żeby wykonywać swoją pracę-pasję z dumą, że się jest kucharzem, miłością i uśmiechem, bez względu na okoliczności. Ja mam wspaniały zespół w Młodej (Młoda Polska bistro – przyp. red.), który jest jak rodzina. Mam tam mnóstwo wsparcia i motywacji do działania.

Co w byciu szefem kuchni jest największym wyzwaniem?

Największym wyzwaniem, które jednocześnie uwielbiam, jest tworzenie nowego menu. Lubię zaskakiwać formą podania potraw, smakami, ale też zależy mi, żeby trafić w gusta moich gości. To piękna, kreatywna praca i wierzę, że jak wkłada się w nią mnóstwo serca i pasji, to ludzie to doceniają i wracają. To jest w tym piękne.

To nie jest łatwy zawód, gdy jest się mamą. Jak godzisz swój zawodowy grafik z prywatnym? Marcel często zawiaduje w kuchni?

Przez ostatnie lata wypracowałam sztukę kompromisu pomiędzy życiem rodzinnym a zawodowym. Poza Młodą Polską zajmuję się też doradztwem, piszę książki, opracowuję przepisy, prowadzę eventy, warsztaty i szkolenia. Przede wszystkim mam wspaniały zespół i zaufanych ludzi na pokładzie, z którymi współpracuję od wielu lat. Pracuję w oparciu o ścisły harmonogram, podzielony na pracę i na czas z Marcelkiem. Pracuję na 100% i spędzam czas z synem na 100%. W domu gotujemy, bawimy się w ogrodzie, często wyjeżdżamy na krótkie, kilkudniowe wycieczki. Czuję, że żyję, i nigdy nie byłam tak szczęśliwa jak teraz. 

Czerwiec to truskawki. Chociaż można by je przyrządzać na sto sposobów, najczęściej lądują w naleśnikach. Co dziś gotujemy?

Przygotowałam proste przepisy, których wykonanie sprawi wam mnóstwo radości, a efekt końcowy będzie przepyszny: drożdżowe bułeczki, naleśniki Dutch Baby i wegańskie lody!

 

Drożdżowe bułki z serem i truskawkami

Ciasto drożdżowe (składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową)

  • 130 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ziarenka z ½ laski wanilii

Nadzienie:

  • ok. 150 g truskawek
  • ok. 200 g twarogu półtłustego
  • ok. 40 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Do misy miksera przesiewamy mąkę, robimy lekkie wgłębienie i dodajemy wszystkie składniki (oprócz masła). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto (można je też wyrobić ręcznie). Na koniec wlewamy roztopione masło i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Z masy formujemy kulę, przekładamy do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 2 godziny.

Teraz nadzienie. Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy masło, cukier oraz żółtko. Całość mieszamy widelcem aż do połączenia składników. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.

Stolnicę podsypujemy mąką, wyciągamy wyrośnięte ciasto, delikatnie rozpłaszczamy je dłonią, a następnie rozwałkowujemy, aż powstanie prostokąt. Wierzch smarujemy twarogiem, posypujemy truskawkami i zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku na kształt rolady. Przygotowujemy kwadratową formę. Roladę kroimy na 9 równych kawałków, układamy w formie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy formę i pieczemy bułki przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy. Bułeczki można rwać lub kroić. Całość dekorujemy cukrem pudrem.

Dutch Baby z owocami lata

  • 4 jajka
  • 160 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka klarowanego masła

Do podania:

  • 300 g owoców lata (np. truskawki, maliny, borówki)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • listki świeżej mięty

Wszystkie składniki przekładamy do kielicha miksera i miksujemy, aż połączą się w jednolitą masę. Ciasto odkładamy na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Przygotowujemy żeliwną patelnię z rączką, która nadaje się do wkładania do piekarnika i jest odporna na wysokie temperatury. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy klarowane masło, przelewamy ciasto na patelnię i podsmażamy przez 1 minutę. Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy Dutch Baby przez 12-15 minut. Gotowe ciasto wyciągamy, dekorujemy owocami i listkami mięty albo jadalnymi kwiatami. Całość polewamy miodem lub syropem klonowym.

Wegańskie lody truskawkowe

  • 130 g nerkowców
  • 1 duży banan
  • 300 g truskawek
  • opcjonalnie: 2 łyżki ksylitolu lub miodu

Nerkowce przesypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godzin. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. 5 truskawek kroimy w cienkie plasterki. Wylewamy wodę z orzechów, wrzucamy nerkowce do misy miksera wraz z obranym bananem i truskawkami. Wszystko miksujemy na jednolitą masę – w razie konieczności dosładzamy ksylitolem lub miodem, i ponownie krótko miksujemy. Masę przelewamy (można użyć rękawa cukierniczego) do pojemniczków na lody lub do kubeczków po małych jogurtach. Do środka każdego kubka wkładamy po kilka plasterków truskawek oraz drewniane patyczki, gałązki lub rurki makaronowe. Wkładamy lody do zamrażarki na całą noc.

*

Ja w tym momencie mogę jedynie życzyć smacznego oraz żałować, że nie mogłam być na sesji, bo podobno były porcje ekstra na wynos. Co mnie nie dziwi! Lećcie na targ, truskawki zaraz się kończą!

Dodaj komentarz