Top 5 tradycyjnych lodziarni w Warszawie

Naturalne i pyszne!

Obiecaliście dzieciom wypad na lody w stolicy? Chcecie, żeby było pysznie, niebanalnie i do tego zdrowo? Co powiecie na lody naturalne?

Naturalne, czyli takie, które są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników. Lody produkowane według specjalnych receptur – nieraz przekazywanych z pokolenia na pokolenie – w małych rodzinnych zakładach, przy użyciu mniejszych urządzeń, mają delikatną konsystencję i tradycyjny skład.

Mamy dla was przegląd lodziarni, w których możecie spróbować całej palety obłędnych smaków – słodko-gorzko-słonych wariacji lodowych deserów. Festiwal lodów naturalnych trwa na dobre, a my wspólnie z roczną Hanią i pięcioletnim Tymkiem oraz ich rodzicami Ewą i Adamem ruszamy tropem miejsc, w których jedna porcja lodów to zdecydowanie za mało. Poznajcie nasze top 5! – lodowe pyszności uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

*

JEDNOROŻEC LODY TRADYCYJNE

Międzypokoleniowe miejsce na mapie Warszawy zna chyba każdy wielbiciel lodów. Wizyta w działającej od 2014 roku lodziarni Jednorożec na Mokotowie, w której lody produkowane są na miejscu, będzie wstępem do baśniowej krainy, pysznymi lodami słynącej! Pistacja, ciemna czekolada, wanilia z cytryną, kokos – to tylko kilka przykładowych smaków, które tam wypróbujecie. A dzieci? Ciekawskie będą mogły zajrzeć przez szybkę i podejrzeć, jak robione są lody, po czym spałaszują je w wafelku przyozdobionym rożkiem jednorożca. Tuż obok lodziarni znajduje się piękny park, który służy spacerom z lodami w ręku.

Godziny otwarcia: dni powszednie 12:00–21:00, weekendy 11:00–21:00 / Strona FB

*

TŁUSTY KOTEK

Tłustego Kotka – najmilszego kota smakosza w stolicy –odwiedziłyśmy na warszawskim Ursynowie. Te wytwarzane na miejscu lody naturalne swój niepowtarzalny smak zawdzięczają recepturze bazującej na czterech składnikach: najpyszniejszych śmietance i mleczku, żółtkach i cukrze. Gwarantujemy, że po spróbowaniu tych lodowych deserów, brzuszki gości, zarówno tych małych, jak ich dużych, będą szczęśliwe. Jeśli wam mało, dopełnijcie słodką ucztę pysznymi ciastami. Kawosze też znajdą coś dla siebie. A dla dzieci jest także kącik do zabawy. Jeżeli daleko wam na Ursynów, to w centrum miasta kocurek serwuje lody z okienka, przy ulicy Hożej 51.

Godziny otwarcia: dni powszednie 10:00–18:00, weekendy 11:00–18:00 / Strona FB

*

SERWUS SYRENA

Najlepsze lody rzemieślnicze na Ochocie to zdecydowanie Serwus Syrena. Tutaj o pozycję w codziennym menu rywalizują m.in. malina z limonką i miętą, śliwka z rooibosem czy pistacja sycylijska z austriackim styryjskim olejem z pestki z dyni i kolorowym pieprzem. Na liście tych naj naj króluje mascarpone z maliną, w którym nie ma ani grama śmietany, za to w składzie jest więcej niż  sześćdziesiąt procent serka! Rozkosz dla podniebienia idąca w parze z kremową konsystencją. Na zewnątrz lodziarni znajduje się wielka chodnikowa galeria kredowych rysunków, którą tworzą najmłodsi goście. Ostrzegamy! Dzieci na pewno wyciągną małe rączki w stronę dokładki.

Godziny otwarcia: dni powszednie 12:00–20:30, weekendy 11:30–20:30 / Strona FB

 

*

Deserowego szaleństwa z dziećmi zaznacie również w Deseo na Żoliborzu. Co tam czekało na naszych wysłanników? Raj dla małych i dużych smakoszy! Począwszy od ciasteczek będących swoistymi dziełami sztuki, skończywszy na rzemieślniczych lodach, od których trudno było się oderwać. Czekolada ze śliwką, pistacja, karmel z solą i matcha – paletę smaków można wymieniać bez końca. Kolejny atut to lokalizacja. Deseo znajduje się na terenie starej Fabryki Koronek. Najmłodsi goście mogą tutaj bez przeszkód biegać po zielonym skwerku, podczas gdy rodzice mają czas na kawę i relaks. Deseo znajdziecie również na Saskiej Kępie przy ulicy Angorskiej 27 i w Hali Gwardii przy Placu Żelaznej Bramy 1.

Godziny otwarcia: niedziela-czwartek 11:00–22:00, piątek-sobota 11:00–23:00 / Strona FB

*

 

Lukullus ze swoim letnim projektem St.Tropez zawitał do pop-up store’u w Między Nami Café. Zapamiętajcie tę lokalizację, bo właśnie na Brackiej 20 znajdziecie lody przepełnione francuskimi smakami, łączące w sobie receptury światowych mistrzów lodziarstwa oraz przepisy wypracowywane latami przez cukierników Lukullusa. Projekt Lukullus – St.Tropez na Brackiej kusi przechodniów obłędnie pysznymi lodami w kolorowych pudełeczkach. Możecie je zajadać na leżakach lub wziąć na wynos. Luksus w środku miasta.

Godziny otwarcia: codziennie 10:00–21:00 / Strona FB

*

A jakie są wasze ulubione lodziarnie w Warszawie? Gdzie zjemy najsmaczniejsze lody w wielkim mieście?

*

Opracowała: Marta Szczepanik

Zdjęcia: Ewa Przedpełska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.