materiał sponsorowany

Dieta kobiety w ciąży

Sześć faktów i mitów, które musisz poznać

Dieta kobiety w ciąży
Materiały reklamowe Fit Kalorie

W okresie ciąży troska o zdrowie i dobre samopoczucie staje się dla kobiety priorytetem. Jednym z kluczowych elementów jest właściwe żywienie, które dostarcza niezbędnych składników odżywczych zarówno matce, jak i rozwijającemu się dziecku. Jednak w gąszczu porad i przekonań warto odróżnić fakty od mitów. W tym artykule przedstawiamy sześć najważniejszych kwestii dotyczących diety kobiet w ciąży i wyjaśniamy, co jest prawdą, a co jedynie powszechnym sądem, mającym niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Jedz za dwoje – MIT

To prawda, że w ciąży zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta ze względu na zwiększenie masy ciała (rozwój płodu, tkanek matczynych, łożyska), ale to nie oznacza, że powinno się jeść za dwoje. W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o około 285 kcal, a w trzecim – o 475 kcal. Ważne, by posiłki były wysokojakościowe i maksymalnie odżywcze dla dwojga. Nadmierna ilość spożywanego jedzenia może prowadzić do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca ciążowa. Ponadto zwiększa to ryzyko otyłości u dziecka.

Można jeść ser pleśniowy – MIT

Jedzenie serów pleśniowych w ciąży jest bezpieczne, pod warunkiem że są one zrobione z mleka pasteryzowanego. Sery produkowane z niepasteryzowanego mleka mogą zwiększać ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Zachorowanie w czasie ciąży może prowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia. Dlatego ważne jest, aby sprawdzać etykiety produktów spożywczych takich jak sery pleśniowe i wybierać tylko te, które są wytwarzane z mleka poddanego procesowi pasteryzacji.

Dieta kobiety w ciąży ma wpływ na nawyki żywieniowe dziecka – FAKT

To, jak kobieta odżywia się w czasie ciąży, może wpływać na zdrowie dziecka w dłuższej perspektywie, nawet po urodzeniu. Matka poprzez odżywianie w pewnym sensie programuje zdrowie swojego dziecka. Określa się to jako programowanie metaboliczne. Ten proces trwa około pierwszych 1000 dni życia malucha, licząc od momentu poczęcia, i obejmuje okres nie tylko ciąży, ale także laktacji i wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka.

Zadbaj o siebie i swoje dziecko z dietą Fit Mama – bo zdrowie zaczyna się tutaj. Sprawdź ofertę cateringu Fit Kalorie!

Nie pij kawy – MIT

Wiele kobiet w ciąży obawia się picia kawy ze strachu przed negatywnymi skutkami dla dziecka. Jednak umiarkowane spożycie kofeiny jest bezpieczne w ciąży. Jej dzienna maksymalna ilość to około 200 mg, co odpowiada dwóm filiżankom kawy. Warto przy tym pamiętać, aby nie pić jej do posiłku, gdyż utrudnia to wchłanianie żelaza niezbędnego dla mamy i dziecka. Co więcej, trzeba wziąć pod uwagę, że kofeina jest składnikiem nie tylko kawy, ale również innych produktów, tj. kakao, czekolady czy herbaty. Z tego powodu istotny jest zdrowy rozsądek i nieprzesadzanie z jej ilością.

W ciąży należy unikać spożywania surowych produktów – FAKT

Jest kilka rzeczy, których lepiej unikać w czasie ciąży ze względu na bezpieczeństwo zarówno matki, jak i dziecka. Przykładem są produkty surowe. Zaleca się zrezygnowanie z surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa, jak również surowych jaj, ryb i owoców morza.

W cateringu Fit Kalorie każdy posiłek jest starannie przygotowywany, aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa i dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, które wspierają zdrowie matki i dziecka. Dieta Fit Mama daje ci pewność, że twoje posiłki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne do spożycia. 

Należy wprowadzić dodatkową suplementację – FAKT

Mimo że zdrowa dieta jest kluczowa w ciąży, niektóre składniki odżywcze mogą być trudne do uzyskania w wystarczających ilościach tylko z pożywienia. Suplementacja pod nadzorem lekarza lub dietetyka klinicznego może się okazać konieczna dla zapewnienia optymalnego zdrowia matki i dziecka. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników suplementacja powinna być kompleksowa i zawierać kwas foliowy, witaminę D3, kwasy omega-3 (szczególnie DHA), jod. Warto też rozważyć przyjmowanie probiotyków, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej u mamy i alergii u potomstwa.

Dieta w czasie ciąży odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i odpowiedniego rozwoju płodu. Ważne jest, aby opierać się na rzetelnych informacjach i w razie wątpliwości konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Świadomość powszechnych mitów i kierowanie się faktami z pewnością przyczynią się do zdrowego przebiegu ciąży i narodzin zdrowego dziecka.

Aby ułatwić ci zadanie związane z właściwym odżywianiem, stworzyliśmy w cateringu Fit Kalorie dietę Fit Mama – dla kobiet w ciąży i w trakcie laktacji. Dieta, stworzona przez doświadczonych dietetyków klinicznych, dostarcza wszystkich składników odżywczych, które są kluczowe dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka. Fit Mama pomoże ci zadbać o zdrowie – twoje i twojego maluszka!

 

Materiał przygotowała marka Fit Kalorie.

 

***

BIBLIOGRAFIA

Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.

Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży, „Ginekologia i Perinatologia Praktyczna” 2017, t. 2, nr 4, s. 166-172.

Żywienie kobiet w okresie ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/45903  

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_perinatologia_prakt/article/view/54431  

https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/132/original/12-18.pdf?1472456137  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723706/  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29101450/  

https://www.ptgin.pl/artykul/stanowisko-ekspertow-polskiego-towarzystwa-ginekologow-i-poloznikow-w-zakresie  

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/71274  

 

 

Dodaj komentarz