Obiecaliście dzieciom wypad na lody w stolicy? Chcecie, żeby było pysznie, niebanalnie i do tego zdrowo? Co powiecie na lody naturalne?
Naturalne, czyli takie, które są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników. Lody produkowane według specjalnych receptur – nieraz przekazywanych z pokolenia na pokolenie – w małych rodzinnych zakładach, przy użyciu mniejszych urządzeń, mają delikatną konsystencję i tradycyjny skład.
Mamy dla was przegląd lodziarni, w których możecie spróbować całej palety obłędnych smaków – słodko-gorzko-słonych wariacji lodowych deserów. Festiwal lodów naturalnych trwa na dobre, a my wspólnie z roczną Hanią i pięcioletnim Tymkiem oraz ich rodzicami Ewą i Adamem ruszamy tropem miejsc, w których jedna porcja lodów to zdecydowanie za mało. Poznajcie nasze top 5! – lodowe pyszności uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
*
Międzypokoleniowe miejsce na mapie Warszawy zna chyba każdy wielbiciel lodów. Wizyta w działającej od 2014 roku lodziarni Jednorożec na Mokotowie, w której lody produkowane są na miejscu, będzie wstępem do baśniowej krainy, pysznymi lodami słynącej! Pistacja, ciemna czekolada, wanilia z cytryną, kokos – to tylko kilka przykładowych smaków, które tam wypróbujecie. A dzieci? Ciekawskie będą mogły zajrzeć przez szybkę i podejrzeć, jak robione są lody, po czym spałaszują je w wafelku przyozdobionym rożkiem jednorożca. Tuż obok lodziarni znajduje się piękny park, który służy spacerom z lodami w ręku.
*
Tłustego Kotka – najmilszego kota smakosza w stolicy –odwiedziłyśmy na warszawskim Ursynowie. Te wytwarzane na miejscu lody naturalne swój niepowtarzalny smak zawdzięczają recepturze bazującej na czterech składnikach: najpyszniejszych śmietance i mleczku, żółtkach i cukrze. Gwarantujemy, że po spróbowaniu tych lodowych deserów, brzuszki gości, zarówno tych małych, jak ich dużych, będą szczęśliwe. Jeśli wam mało, dopełnijcie słodką ucztę pysznymi ciastami. Kawosze też znajdą coś dla siebie. A dla dzieci jest także kącik do zabawy. Jeżeli daleko wam na Ursynów, to w centrum miasta kocurek serwuje lody z okienka, przy ulicy Hożej 51.
*
Najlepsze lody rzemieślnicze na Ochocie to zdecydowanie Serwus Syrena. Tutaj o pozycję w codziennym menu rywalizują m.in. malina z limonką i miętą, śliwka z rooibosem czy pistacja sycylijska z austriackim styryjskim olejem z pestki z dyni i kolorowym pieprzem. Na liście tych naj naj króluje mascarpone z maliną, w którym nie ma ani grama śmietany, za to w składzie jest więcej niż sześćdziesiąt procent serka! Rozkosz dla podniebienia idąca w parze z kremową konsystencją. Na zewnątrz lodziarni znajduje się wielka chodnikowa galeria kredowych rysunków, którą tworzą najmłodsi goście. Ostrzegamy! Dzieci na pewno wyciągną małe rączki w stronę dokładki.
Deserowego szaleństwa z dziećmi zaznacie również w Deseo. Co tam czekało na naszych wysłanników? Raj dla małych i dużych smakoszy! Począwszy od ciasteczek będących swoistymi dziełami sztuki, skończywszy na rzemieślniczych lodach, od których trudno było się oderwać. Czekolada ze śliwką, pistacja, karmel z solą i matcha – paletę smaków można wymieniać bez końca. Kolejny atut to lokalizacje, ponieważ Deseo znajdziecie w wielu miejscach w Warszawie, ale też w Łodzi czy Sopocie – sprawdźcie adresy na stronie cukierni.

Lukullus St.Tropez to miejsce magiczne, w przepięknym wnętrzu znajdziecie lody o różnych francuskich smakach, łączące w sobie receptury światowych mistrzów lodziarstwa oraz przepisy wypracowywane latami przez cukierników Lukullusa. Projekt Lukullus St.Tropez kusi przechodniów obłędnie pysznymi lodami w kolorowych pudełeczkach. Możecie je zajadać na leżakach lub wziąć na wynos. To pyszny lodowy luksus!
*
A jakie są wasze ulubione lodziarnie w Warszawie? Gdzie zjemy najsmaczniejsze lody w wielkim mieście?
*
Opracowała: Marta Szczepanik
Zdjęcia: Ewa Przedpełska