Rodzinne obiady na upalny tydzień

A nawet dłużej!

Najsmakowitsze i najprostsze w przyrządzeniu. W dodatku oparte na sezonowych składnikach i przyjemnie łaskoczące podniebienia wszystkich domowników.

Przed wami całotygodniowe menu (i w bonusie dodatkowy poniedziałek), dzięki któremu nie trzeba wertować, zachodzić w głowę, dzwonić po mamach i babciach. Poniżej znajdziecie 8 przepisów na letnie obiady od naszych ulubionych blogerek, gruntownie przetestowane i z czystym sumieniem polecane. Ostrzegam, miejcie w pogotowiu coś do pogryzania, bo ślinianki pracują od pierwszego zdjęcia! Gotujemy na luzie.

*

PONIEDZIAŁEK

Gotuje: Patrycja / @patssy_t
Dziś na obiad: Bakłażan zapiekany z caprese

Składniki:

1 bakłażan
200 g mozzarelli w kulce
2 pomidory
listki bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
pół ząbka czosnku
sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Bakłażana przekrój na pół, miąższ ponacinaj w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Włóż do piekarnika rozcięciem do góry i piecz przez ok. 30 min, aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjmij, przełóż do formy żaroodpornej, wierzch posmaruj startym czosnkiem. Ułoż plasterki pomidorów na zmianę z mozzarellą, posyp suszonym oregano, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez ok. 12 min. Posyp bazylią.

*

WTOREK

Gotuje: Zosia / Make cooking easier
Dziś na obiad: Pieczony kalafior z domowym majonezem czosnkowym

Składniki:

1 jajko (wcześniej sparzone)
300 ml oleju rzepakowego
1 łyżka octu malinowego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka soli morskiej
3-4 ząbki czosnku (może być więcej)
1 główka kalafiora*
1 łyżka kminu

* dla 4 osób przygotowuję 2 główki

Przygotowanie:

Umyty kalafior podziel na różyczki i rozłóż w żaroodpornym naczyniu, a najlepiej na blasze. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i kminem. Obok umieść czosnek w łupinach. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach (opcja: grill) przez 8-10 min, aż kalafior nabierze lekko brązowego koloru (uwaga, żeby się nie przypiekł, bo będzie miał gorzki posmak). Po 10 min ostrożnie wyjmij czosnek, zmniejsz temperaturę do 180 stopni C (opcja: góra-dół) i piecz przez następne 15-18 min. Przygotuj czosnkowy majonez: olej umieść w wysokim naczyniu (najlepiej w kielichu od ręcznego blendera), wbij sparzone jajko, musztardę, ocet i sól. Zmiksuj pulsacyjnie blenderem – ważne, żeby nie przebić majonezu, co w efekcie da nam rzadką konsystencję. Gdy majonez nabierze gęstej konsystencji, dodaj obrany i podpieczony czosnek. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą i podawaj z pieczonym kalafiorem.

*

ŚRODA

Gotuje: Ida / Veganbanda
Dziś na obiad: Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

Składniki:

pęczek włoszczyzny
1 l passaty
400 ml mleka kokosowego
200 ml czerwonej soczewicy
1 limonka
pęczek szczypiorku
po 1 łyżeczce: suszonego imbiru, suszonej bazylii, wędzonej papryki i mielonego kuminu
do smaku: chili, sól, liście kafiru, suszona trawa cytrynowa


Przygotowanie:

Włoszczyznę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą tak, by przykryła warzywa. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Soczewicę zalej wodą (2:1) i gotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę. Z garnka wyjmij liście kafiru, dodaj mleko kokosowe, passatę i zblenduj na krem. Dodaj ugotowaną soczewicę i sok z limonki. Wymieszaj zupę, rozlej ją do miseczek i posyp szczypiorkiem.

 

*

CZWARTEK

Gotuje: Basia / @basiaszmydt
Dziś na obiad: Sałatka ze smażonym serem

Składniki:

pół paczki mieszanki sałat lub mała sałata rzymska
2 ugotowane buraki (kupiłam gotowe, można upiec)
1 jabłko
1 pomarańcza
2 serki camembert
pestki słonecznika
jajko i bułka tarta do obtoczenia sera
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżki oliwy
sok z pomarańczy
świeżo mielony pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Na dwóch dużych talerzach ułóż porcję sałaty, pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w kostkę pomarańczę, pokrojone w plasterki jabłko. Serki pokrój w trójkąty, obtocz każdy w jajku i bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Smaż je tylko przez chwilę, aż panierka zrobi się złota, a ser delikatnie rozpuści (pilnuj, by nie rozlał się na patelni). Minuta z każdej strony powinna wystarczyć. Usmażony ser dołóż do każdej porcji sałatki. Czas na sos. Wymieszaj w szklance sok wyciśnięty z pomarańczy, 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki oliwy, odrobinę soli i wymieszaj wszystko.
Polej sałatkę sosem. Posyp szczypiorkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotowe!

*

PIĄTEK

Gotuje: Dorota / @cooking_for_emily
Dziś na obiad: Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Składniki:

ok. 800 g ziemniaków
2 nieduże cukinie
2 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
100 g białego sera
1 łyżka ziół prowansalskich
3 pomidory
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
⅓ łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię obierz (młoda cukinia może pozostać ze skórką), pokrój w kostkę, posól i odstaw na sitko. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i gotuj w wodzie przez ok. 5 minut, po czym przełóż na durszlak do przestygnięcia. Cukinię odciśnij z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokrój w kosteczkę, podsmaż, żeby tłuszcz się wytopił, odsącz na ręczniku papierowym. Ser pokrusz, czosnek posiekaj. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Połowę ziemniaków ułóż warstwą na dnie, dopraw solą i pieprzem. Cukinię wymieszaj z czosnkiem, boczkiem i serem, dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj, wyłóż na ziemniaki. Wierzch przykryj pozostałymi ziemniakami, dodaj sól i pieprz (możesz jeszcze posypać ziołami prowansalskimi) i na to wyłóż pokrojone w plastry pomidory. Posyp oregano i polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 40 min.

 

*

SOBOTA

Gotuje: Asja Michnicka / Mama na roślinach
Dziś na obiad: Sałatka z czarną komosą ryżową i granatem

Składniki:

½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 granat
1 pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w proponowanych powyżej lub własnych proporcjach. Podawaj z kromką dobrego razowego pieczywa.

 

zdj. Anksfoto

*

NIEDZIELA

Gotuje: Magda / @wroblove
Dziś na obiad: Młode ziemniaki ze śmietaną i bobem

Składniki (ilość wedle uznania):

młode ziemniaki 
bób
cebula 
czosnek
koperek
cytryna
jajko
jogurt naturalny
przyprawy: papryka, oregano, sos sojowy

Przygotowanie:

Młode ziemniaki ugotuj w mundurkach. Oprócz soli dodaj końcówki koperku. Bob również ugotuj. Następnie na patelni podsmaż na maśle klarowanym przyprawy, cebulę i czosnek oraz dodaj trochę sosu sojowego. Do tego dołóż ugotowane ziemniaki. Ugotowany bób obierz i skrop mocno cytryną. Kiedy ziemniaki są mocno podsmażone, dodaj bób. Serwuj z jajkiem sadzonym i jogurtem.

*

Nie zostawimy was w ten sposób, co to, to nie. Na dobry początek następnego tygodnia zaserwujcie swojej rodzinie danie z przepisu Agnieszki.

I ZNÓW PONIEDZIAŁEK

Gotuje: Agnieszka / mrspolka-dot.com
Dziś na obiad: Błyskawiczny makaron z sosem z czerwonej papryki

Składniki:

250 g makaronu (waga na sucho, najlepiej nadają się świderki, 
kokardki, maccronelli itp.)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
10 pomidorków koktajlowych lub
2 pomidory
2 łyżki czerwonego pesto
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
natka pietruszki
łyżka oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Papryki umyj i pokrój w dość grubą kostkę, pomidorki przekrój na pół (duże – w kostkę). Wszystkie warzywa przełóż na blachę, cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w dość cienkie piórka, dodaj do papryki i pomidorów. Warzywa skrop oliwą, oprósz szczyptą soli, pieprzu oraz chili i piecz przez ok. 15 min – mają być miękkie i rumiane. Ugotuj makaron. Gdy papryka i pomidory będą gotowe, w dużym garnku rozgrzej dwie łyżki pesto z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodaj upieczone warzywa. Blaszkę po warzywach przelej połową szklanki wody, wymieszaj, zbierając aromatyczne soki i wlej wodę do sosu. Dodaj płatki drożdżowe i gotuj sos przez 2-3 min, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Na małej patelni upraż piniole, posiekaj natkę. Gdy sos będzie już gęsty, dodaj do niego makaron, wymieszaj porządnie i podgrzewaj całość przez 2 min. Podawaj gorący, obsypany prażonymi orzeszkami i natką pietruszki.

*

A co upichcicie we wtorek, środę, czwartek itd.? Czekamy na wasze letnie przepiso-popisy.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.