Owsianka na trzy sposoby

Rozgrzewające śniadanie

Owsianka to słowo budzące kontrowersje nie tylko wśród dzieci. Z doświadczenia wiem, że albo się ją kocha, albo się jej nie cierpi. Mimo że nie robiłam wnikliwych badań, jestem przekonana, że wygrywa ze słynną śniadaniową „zupą mleczną” serwowaną niegdyś na koloniach.

O tym popularnym sposobie na sycące śniadanie przez pryzmat skandynawskiej kuchni opowiada nam dzisiaj Kasia Rutkowiak – mama dwunastoletniego Olafa, dziesięcioletniej Heleny i siedmioletniej Klary – autorka bloga My Full House, właścicielki pięknej przestrzeni do wynajęcia w starej warszawskiej kamienicy Bagatela Space oraz agencji skandynawskich marek Agencji Portfolio. Kasia zna wszelkie rodzaje grød: owsianek, ryżanek i innych kleików – w Danii, gdzie mieszkała przez wiele lat i gdzie urodziły i wychowały się jej dzieci, są one bardzo popularne.

W zimowych miesiącach, szczególnie w grudniu, ulubionym posiłkiem Duńczyków jest risengrød, czyli kleik ryżowy serwowany z cukrem, cynamonem i odrobiną masła. Mogą go jeść 5 razy w tygodniu. Dla Kasi i jej ekipy to jednak owsianka zbiera wszystkie laury i wygrywa na tle innych rozgrzewających śniadań. Oto, co o tym pysznym i sycącym daniu opowiedziała nam pasjonatka krajów Północy. Przeczytajcie!

*

Skłamałabym, pisząc, że za każdym razem robię owsiankę, korzystając z innego przepisu. Najczęściej, chcąc przygotować coś szybkiego, ciepłego, sycącego i na równi lubianego przez wszystkie dzieci, robię ekspresową owsiankę na wodzie z dodatkiem mleka i owoców. Do posypania zawsze są jakieś orzechy lub pestki, do posłodzenia cukier trzcinowy, miód lub syrop klonowy – co kto lubi. Jednak na specjalne okazje, weekendowe śniadania, albo po spacerach na mrozie, mam kilka sprawdzonych przepisów na „owsianki premium”. Dziś pokażę wam trzy różne przepisy, które – mam nadzieję – przypadną do gustu nawet tym, którzy owsiankę stawiają na równi z zupą mleczną ze stołówki lub kleikiem ryżowym. Wielu moich znajomych krzywi się na samo słowo owsianka. Moje dzieci uważają, że to dlatego, że nie jedli naszych owsianek… Podlizuchy kochane.

 

 

*

OWSIANKA CHAI

 

Składniki:

2 dl* płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)

0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 

szczypta soli

3 dl mleka (krowiego lub roślinnego)

3-4 suszone figi lub garść rodzynek

Dodatkowo:

1 dl pestek słonecznika

2 łyżki płynnego miodu

1 dl orzechów włoskich lub laskowych

2 szczypty soli

1 dl pestek dyni

 

Sposób przyrządzenia:

Na wstępie z dodatkowych składników przygotować posypkę. Na suchej patelni podgrzać grubo posiekane orzechy i pestki (2-3 minuty), aż nabiorą delikatnego koloru. Posolić, dodać miód, szybko wymieszać i po około minucie wysypać do przestygnięcia na papier do pieczenia. Później przełożyć do słoiczka lub szczelnego pudełka i trzymać w chłodnym miejscu. Taka posypka jest idealna także jako dodatek do jogurtu czy lodów albo jako zdrowa przekąska.

Owsianka:

W garnku podgrzać płatki, pieprz i kardamon, mieszając regularnie, aż płatki nabiorą delikatnego koloru. Dodać mleko i figi/rodzynki oraz sól. Doprowadzić do wrzenia, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Można dodać więcej mleka dla uzyskania ulubionej konsystencji.

Płatki serwować w miseczce, z miodową posypką. Można dodatkowo dosłodzić miodem/syropem. Niektórzy lubią dodać odrobinę zimnego mleka.

To lekko pikantna owsianka z dodatkiem słodyczy. Zaskakujący smak, bardzo rozgrzewająca, sycąca i idealna po wizycie na lodowisku albo po basenie!

*

PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

 

Składniki:

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

2 dl płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)

2-3 jabłka podzielone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki

1 dl wody

3 dl dowolnego mleka

szczypta soli

1 łyżka mielonego cynamonu

garść grubo posiekanych orzechów laskowych

 

Sposób przyrządzenia:

Namoczyć płatki w wodzie przez min 2 godz. (najlepiej przez noc).

Piec rozgrzać do temp 180 st. W garnku, który nadaje się do zapiekania w piecu, roztopić tłuszcz, dodać płatki i połowę jabłek. Podgrzewać, mieszając, aż płatki się lekko zrumienią. Dodać mleko, sól i cynamon i dobrze wymieszać. Jeżeli wasz garnek nie nadaje się do zapiekania, przełożyć wszystko do żaroodpornej formy. Dodać pozostałe jabłka, posypać orzechami i wstawić do pieca na 15-20 min.

Serwować z mlekiem lub gęstym jogurtem, w misce lub prosto z garnka – na zimno lub na ciepło. Lubicie słodkie dania? Ta owsianka smakuje idealnie z syropem klonowym lub odrobiną miodu. Pycha! Świetna alternatywa dla owsianki gotowanej. Garnek pełen dobrej energii.

*

OWSIANKA CZEKOLADOWA

 

Składniki:

2 dl kaszy owsianej

5 dl wody

5 dl dowolnego mleka

50 g gorzkiej (lub mlecznej) czekolady

szczypta soli

banany

czekolada do posypania

wiórki kokosowe

 

Sposób przyrządzenia:

Kaszę namoczyć w wodzie przez min. 3 godziny (najlepiej przez noc). Odsączyć, zagotować z mlekiem i solą. Gotować w garnku przez ok. 15 minut, aż kasza zmięknie.

Dodać posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać aż czekolada się rozpuści. Ewentualnie dosolić. Serwować ciepłą, z dodatkiem mleka i z bananami, kokosem oraz – dla rozpusty – z dodatkową czekoladą.

Do jej przyrządzenia używamy kaszy owsianej. Kochają ją wszystkie łasuchy. Duży zastrzyk kalorii, stąd polecana na śniadanie przed dniem zabawy lub nauki.

 

*

A wy, którą z zaproponowanych powyżej owsianek serwować będziecie na jutrzejsze, rozgrzewające śniadanie?

*

*Decylitr to jednostka miary, na co dzień używana w Skandynawii. 1 decylitr to 100 mililitrów.

2 komentarze

  • Uwielbiam owsianki.. bez owsianki nie wychodzę z domu – i to dosłownie! Czuję się tak, jakby porcja owsianki dawała mi pozytywnego kopa na cały dzień. Lubie różne kombinacje, naprawdę mogłabym książkę o owsiankach napisać 😀 czasem mam owsiankę „co się na winie” jak nie mam nic konkretnego w lodówce. Moje dziecko też uwielbia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.