kuchnia przepisy

Co masz w lodówce?

5 przepisów na dania z resztek

Co masz w lodówce?

Znowu narzekasz na pustki w lodówce? A co z tym smutnym kawałkiem cukinii, wiotką z zapomnienia marchewką albo skibką czerstwego chleba? No właśnie, leżakują w najciemniejszym kącie w oczekiwaniu, aż ktoś zrobi z nich użytek.

Znów nie masz pomysłu na obiad i poobiedni deser? To standardowa sytuacja w codziennym życiu rodzica. Po pierwsze: chcesz żywić swoich ludzi pysznie i zdrowo, po drugie – jesteś świadoma ekologicznych zagrożeń, szanujesz przyrodę i źle ci, gdy wyrzucasz do kosza jedzenie. Sporo oczekiwań i jeszcze więcej wyrzutów sumienia. Pozwól, że ci troszkę pomożemy (a przy okazji i sobie, bo jedziemy na tym samym wózku, co i ty, droga mamo), serwując proste receptury na dania z lodówkowych resztek. Sprawdzone autorskie przepisy polecają: autorka książek o zdrowym gotowaniu Maia Sobczak, blogerka kulinarna Asia Karpowicz, aktywistka ekologiczna Paulina Górska, szefowa restauracji Las Agata Buszowska oraz dziennikarka telewizyjna szerząca ideę zero waste Jagna Niedzielska. Można się inspirować.

*

BURGER NO WASTE

Gotuje: Maia Sobczak / @qmamkasze

Składniki (na 4 kotlety):

1 duża marchewka
2 grubsze plastry dyni
3 poszatkowane szalotki lub końcówki szczypioru (nigdy ich nie wyrzucam)
3 plastry świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
gałązka rozmarynu (jest mało znanym afrodyzjakiem)
2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
5 łyżek ryżu z poprzedniego dnia
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki sosu sojowego
kawałek papryczki chilli lub poszatkowany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pudru grzybowego
starsza bułka do podsmażenia
tarty chleb do obtoczenia
dodatki: awokado, jogurt kokosowy z czosnkiem niedźwiedzim, ogórek, rzodkiewka,
cebula, sałata, rukola, pomidor, karmelizowane marchewki, śliwkowy sos BBQ.

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Z dyni usuń skórkę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej gałązkę rozmarynu, masło klarowane, imbir, dynię, marchewkę i chilli. Przesmaż towarzystwo na wysokim ogniu, podlewaj łyżką wody lub wywaru z zupy i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odłów rozmaryn i imbir, a w miarę miękkie warzywa przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Następnie dodaj łyżkę masła klarowanego, ryż, przyprawy, poszatkowaną szalotkę i łyżkę tartego chleba. Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dosmacz pieprzem czy solą. Formuj w dłoniach kotlety, obtocz je w tartym chlebie i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego lub oleju.

Bułkę przekrój na pół, podsmaż ją na tej samej patelni, żeby ją odświeżyć. Chrupiącą posmaruj śliwkowym sosem BBQ, połóż na niej kawałki awokado, sałatę, kotleta, plasterki rzodkiewki i świeżego ogórka. Zakryj wierzchnią częścią bułki i serwuj na ciepło. W tym burgerze świetną robotę robi śliwkowy sos BBQ i panierka z chleba z ziołami prowansalskimi.

*

RISOTTO Z DYNIĄ

Gotuje: Joanna Karpowicz / @asieja

Składniki (na 2 porcje):

1/2 szklanki ryżu
1/2 małej dyni, np. piżmowej
1/3 cebuli
1 łyżka masła
bulion/woda
+ opcjonalnie:
ser do posypania na wierzchu
garść rukoli.

Przygotowanie:

W rondelku podsmaż cebulę, dodaj dynię pokrojoną w kostkę, a jak się lekko poddusi, wsyp ryż. Mieszając wszystko, stopniowo dolewaj bulion (lub wodę). Następnie dodaj masło. Całość duś ok. 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Dynię możesz zastąpić innymi warzywami (cukinia, szparagi, zielony groszek) – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Dla malucha risotto podawaj w wersji najprostszej, dla dorosłych –podkręcone rukolą i startym serem pleśniowym lub innym, który aktualnie lodówka ma na stanie.

*

LECZO Z DZIKIM RYŻEM

Gotuje: Paulina Górska / @eko.paulinagorska

Składniki:

2 torebki ryżu dzikiego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki pikantnej
sól i pieprz do smaku
kilka pomidorów
1/2 słoika pomidorów suszonych w zalewie 

cieciorka/fasola/brukselka
szpinkak/jarmuż
masło ghee (klarowane) do smażenia
natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Dziki ryż gotuj zgodnie z tym, co na opakowaniu. Sos warzywny skomponuj z tego, co akurat masz w lodówce, np. kawałków papryki, szpinaku czy jarmużu. Usmaż na maśle ghee połówkę cebuli i dwa ząbki czosnku. Po minucie dodaj łyżeczkę papryki wędzonej i słodkiej oraz odrobinę pikantnej i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki oraz pokrojone pomidory suszone z odrobiną oleju z zalewy. Gotuj 10 minut na średnim ogniu i często mieszaj. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę, cieciorkę lub też to, co akurat masz pod ręką – jeśli masz resztki szpinaku czy jarmużu, wrzuć je na kilka minut przed końcem gotowania. Do takiego sosu nadaje się też fasolka zielona, brukselka, brokuł czy kalafior. Wszystko w takim prostym sosie będzie dobrze smakować. Podawaj odrębnie ryż i sos warzywny.

*

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I BAKŁAŻANEM

Gotuje: Agata Buszowska / @randerii

Składniki:

ulubiony makaron
cukinia lub bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa lub olej rzepakowy
butelka passaty pomidorowej
parmezan i ulubione zioła do posypania.

Przygotowanie:

W garnku ugotuj wodę na makaron, lekko posól. Do wrzącej wody wrzuć makaron i gotuje al dente. Odcedź i zostaw na durszlaku. W międzyczasie pokrój bakłażana w drobną kostkę (może być też cukinia, cokolwiek znajdziecie w lodówce), zasyp solą i zostaw na sitku. Posiekaj cebulkę z czosnkiem (albo użyj blendera) i wrzuć je na patelnię lub do garnka z oliwą lub olejem rzepakowym. Dodaj wypłukanego z soli bakłażana i podsmaż, delikatnie dosól. Dorzuć do cebulki i bakłażana pomidory, passatę (lub pomidory z puszki), przypraw ziołami, które masz pod ręką (polecam bazylię i oregano), dosól, dodaj trochę pieprzu i chili. Zaczekaj, aż wszystko się zagotuje. Nałóż makaron do misek, dodaj ugotowany sos i posyp startym parmezanem. Gotowe! Analogicznie możesz zrobić makaron z innymi dodatkami, w zależności od tego, co znajdziesz w lodówce: z cukinią i cebulką, z boczniakami, pomidorkami koktajlowymi itd.

*

SERNIK NA SPODZIE Z CZERSTWEGO CHLEBA

Gotuje: Jagna Niedzielska

Składniki:

4 jajka
1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
200 ml kremówki 30%
300 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
3 duże, drobno posiekane kromki czerstwego chleba
80 g rozpuszczonego masła.

Przygotowanie:

Chleb wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na ok. 5 minut. W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki. Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Przed podaniem sernik wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

*

Wszystkie tego rodzaju kulinarne propozycje znajdziecie tutaj.

Czy macie swoje autorskie przepisy na rodzinne dania z resztek? Wpisujcie lub linkujcie w komentarzach. Czekamy, a ślinka sobie cieknie!