10 książek o gotowaniu dla dzieci - Ładne Bebe

10 książek o gotowaniu dla dzieci

asd

Kochacie książki kucharskie? My tak! I nawet w dobie świetnie rozwiniętej kulinarnej blogosfery, i tak swoje ulubione przepisy znajdujemy właśnie w książkach. Mimo, że to takie niepraktyczne, właśnie z nich lubimy najbardziej gotować. Zresztą na dowód tego, że literatura kulinarna ma się nieźle jest fakt, że nasze ulubione blogerki kulinarne… wydają książki.

A wiecie, że dla dzieci też są fajne książki prosto z kuchni? Wprawdzie nie zawsze o gotowaniu i z przepisami, ale często właśnie do nich nawiązujące. Wspólnie z Kasią z mamyokiem przygotowałyśmy dla Was spis najfajniejszych naszym zdaniem książek kucharskich dla dzieci. A teraz dobry moment by po nie sięgnąć, bo długie wieczory są najprzyjemniejsze kiedy pachną ciastem w piekarniku.

* * *

1. Rymowane przepisy na kuchenne popisy Małgorzaty Strzałkowskiej  to doskonała książka do wprowadzenia najmłodszych w kulinarne tajniki i dobre obyczaje w kuchni. Z wdzięcznych rymowanek dowiemy się choćby jak poznać czy jajko jest świeże, a zarazem zostaniemy upomnieni, żeby pozmywać po sobie naczynia, jak już się najemy. Każdy wiersz to osobny przepis wart wypróbowania.

2. Owoce i warzywa. Dzieciaki robią przysmaki! – książka  przeznaczona teoretycznie przynajmniej dla czterolatków, wydaje się być lekturą równie doskonałą dla tych odrobinę młodszych. Niezwykle smakowite ilustracje owoców i warzyw, odkrywane na kolejnych stronach książki, mogą podkusić do podgryzania kartek. Na szczęście papier jak i farby drukarskie dobrane zostały tak, aby książka była całkowicie bezpieczna.

3. Piramida w kuchni to przewodnik po zdrowym odżywianiu – zawiera wiele uniwersalnych prawd, praktycznych wskazówek podanych w jasny i przystępny sposób. „Co jeść, jak jeść i jak to wszystko ugotować?” Po krótkiej lekcji teorii, czytelnik zaproszony jest do kulinarnych eksperymentów. Przepisy tym razem pogrupowano według zalecanych dziennie pięciu posiłków: pobudka, przegryzka, obiad, podwieczorek i przed zmierzchem. Doskonałe podpowiedzi dla tych, którzy zachodzą w głowę jak zjeść aż tyle posiłków dziennie – można, i to z apetytem!

4. Tosia i Pan Kudełko – na naszej liście znalazło się też coś dla wegańskich czy wegetariańskich dzieci i rodziców. Sympatyczne duo Tosi i Pana Kudełko przechodzi wspólnie przez trudne pytania i dylematy, które pojawiają się w życiu Tosi.  Książka napisana przez wegankę jest nie tylko pełna ciepła i miłości do zwierząt, ale również racjonalnych powodów swoich życiowych wyborów. Czyli odrobinę filozofii w kuchni, od kuchni.

ksiazki-kucharskie-1

5. Big meals for little hands podpowiada, które produkty w danym sezonie dorastają oraz dojrzewają i w związku z tym są najbardziej zasobne w składniki odżywcze. Przepisy w książce podzielone zostały na cztery pory roku – te jesienne wyjątkowo uwodzą. Na szczególną jednak uwagę zasługują ilustracje Marion Billet!

6. Z Doodle cook Herve Tullet na moment opuszczamy kuchnię bo książka zachęca do eksperymentowania, tym razem jednak na papierze. W środku znajdziemy siedemnaście artystycznych przepisów na takie dania jak spaghetti, tarta… nie zabrakło też słodkich wypieków. Krok po kroku autor podpowiada jak przyrządzić każdą z potraw, ale jak to zwykle w przypadku Herve Tullet, dowolna interpretacja jest mile widziana. Apetyczna kolorowanka!

7. Julia, Child to fikcyjna historia o dzieciństwie jednej z najbardziej znanych amerykańskich kucharek – Julii Child. Mała Julia wraz z przyjaciółką przypominaj,ą jak wiele możemy nauczyć się od dzieci. Całość opowiedziana w otoczce kulinarnych eksperymentów dwóch małych dziewczynek, pięknie zilustrowana przez Julie Morstad. Jeśli ta książka nie zachęci naszych dzieci do zabaw w kucharzy i kucharki, nie wiemy co może je zachęcić.

8. Sweet Paul – i robimy wyłom! Bo nie możemy pominąć tego magazynu. Z myślą o starszych dzieciach z zacięciem do robótek ręcznych i kulinariów, polecamy wypatrywać numerów specjalnych Sweet Paul Magazine. Sweet Paul Kids wydawane są nie częściej jak raz do roku, ale każdy numer to uczta dla oczu, i zbiór licznych inspiracji na kreatywne spędzanie czasu.

ksiazki-kucharskie-2

8. Gotowi by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków napisana przez znaną restauratorkę i felietonistkę Agnieszkę Kręglicką i zilustrowana pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii, jest prawdziwym rarytasem wśród książek kucharskich. Choć pomyślana i napisana z myślą o nastolatkach, jest wydana tak, że trudno jej się oprzeć każdemu kto kocha piękne wydawnictwa kulinarne.

ksiazki-dla-dzieci-1  Domowa kuchnia 4

10. Na koniec dobra wiadomość! Za chwilę wyjdzie Wytwórnik kulinarny. Tych, co znają Wytórnik domowy, nie trzeba zachęcać. Tym razem wspólnie rysujemy i gotujemy: przetwory, pikniki, tworzymy listę zakupów. We wszystkim pomaga nam Kasia Bogucka i grafik kucharz Szymon Tomiło. Wystarczy kilka przyborów plastycznych i wspólnie możemy stworzyć wyjątkowy zeszyt kulinarny.

max_skan_46_107

Macie swoje ulubione książki o gotowaniu, których zabrakło w naszym przeglądzie? Koniecznie podzielcie się nimi z nami i naszymi czytelnikami w komentarzach.