asd
Kochacie książki kucharskie? My tak! I nawet w dobie świetnie rozwiniętej kulinarnej blogosfery, i tak swoje ulubione przepisy znajdujemy właśnie w książkach. Mimo, że to takie niepraktyczne, właśnie z nich lubimy najbardziej gotować. Zresztą na dowód tego, że literatura kulinarna ma się nieźle jest fakt, że nasze ulubione blogerki kulinarne… wydają książki.
A wiecie, że dla dzieci też są fajne książki prosto z kuchni? Wprawdzie nie zawsze o gotowaniu i z przepisami, ale często właśnie do nich nawiązujące. Wspólnie z Kasią z mamyokiem przygotowałyśmy dla Was spis najfajniejszych naszym zdaniem książek kucharskich dla dzieci. A teraz dobry moment by po nie sięgnąć, bo długie wieczory są najprzyjemniejsze kiedy pachną ciastem w piekarniku.
* * *
1. Rymowane przepisy na kuchenne popisy Małgorzaty Strzałkowskiej to doskonała książka do wprowadzenia najmłodszych w kulinarne tajniki i dobre obyczaje w kuchni. Z wdzięcznych rymowanek dowiemy się choćby jak poznać czy jajko jest świeże, a zarazem zostaniemy upomnieni, żeby pozmywać po sobie naczynia, jak już się najemy. Każdy wiersz to osobny przepis wart wypróbowania.
2. Owoce i warzywa. Dzieciaki robią przysmaki! – książka przeznaczona teoretycznie przynajmniej dla czterolatków, wydaje się być lekturą równie doskonałą dla tych odrobinę młodszych. Niezwykle smakowite ilustracje owoców i warzyw, odkrywane na kolejnych stronach książki, mogą podkusić do podgryzania kartek. Na szczęście papier jak i farby drukarskie dobrane zostały tak, aby książka była całkowicie bezpieczna.
3. Piramida w kuchni to przewodnik po zdrowym odżywianiu – zawiera wiele uniwersalnych prawd, praktycznych wskazówek podanych w jasny i przystępny sposób. „Co jeść, jak jeść i jak to wszystko ugotować?” Po krótkiej lekcji teorii, czytelnik zaproszony jest do kulinarnych eksperymentów. Przepisy tym razem pogrupowano według zalecanych dziennie pięciu posiłków: pobudka, przegryzka, obiad, podwieczorek i przed zmierzchem. Doskonałe podpowiedzi dla tych, którzy zachodzą w głowę jak zjeść aż tyle posiłków dziennie – można, i to z apetytem!
4. Tosia i Pan Kudełko – na naszej liście znalazło się też coś dla wegańskich czy wegetariańskich dzieci i rodziców. Sympatyczne duo Tosi i Pana Kudełko przechodzi wspólnie przez trudne pytania i dylematy, które pojawiają się w życiu Tosi. Książka napisana przez wegankę jest nie tylko pełna ciepła i miłości do zwierząt, ale również racjonalnych powodów swoich życiowych wyborów. Czyli odrobinę filozofii w kuchni, od kuchni.
5. Big meals for little hands podpowiada, które produkty w danym sezonie dorastają oraz dojrzewają i w związku z tym są najbardziej zasobne w składniki odżywcze. Przepisy w książce podzielone zostały na cztery pory roku – te jesienne wyjątkowo uwodzą. Na szczególną jednak uwagę zasługują ilustracje Marion Billet!
6. Z Doodle cook Herve Tullet na moment opuszczamy kuchnię bo książka zachęca do eksperymentowania, tym razem jednak na papierze. W środku znajdziemy siedemnaście artystycznych przepisów na takie dania jak spaghetti, tarta… nie zabrakło też słodkich wypieków. Krok po kroku autor podpowiada jak przyrządzić każdą z potraw, ale jak to zwykle w przypadku Herve Tullet, dowolna interpretacja jest mile widziana. Apetyczna kolorowanka!
7. Julia, Child to fikcyjna historia o dzieciństwie jednej z najbardziej znanych amerykańskich kucharek – Julii Child. Mała Julia wraz z przyjaciółką przypominaj,ą jak wiele możemy nauczyć się od dzieci. Całość opowiedziana w otoczce kulinarnych eksperymentów dwóch małych dziewczynek, pięknie zilustrowana przez Julie Morstad. Jeśli ta książka nie zachęci naszych dzieci do zabaw w kucharzy i kucharki, nie wiemy co może je zachęcić.
8. Sweet Paul – i robimy wyłom! Bo nie możemy pominąć tego magazynu. Z myślą o starszych dzieciach z zacięciem do robótek ręcznych i kulinariów, polecamy wypatrywać numerów specjalnych Sweet Paul Magazine. Sweet Paul Kids wydawane są nie częściej jak raz do roku, ale każdy numer to uczta dla oczu, i zbiór licznych inspiracji na kreatywne spędzanie czasu.
8. Gotowi by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków napisana przez znaną restauratorkę i felietonistkę Agnieszkę Kręglicką i zilustrowana pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii, jest prawdziwym rarytasem wśród książek kucharskich. Choć pomyślana i napisana z myślą o nastolatkach, jest wydana tak, że trudno jej się oprzeć każdemu kto kocha piękne wydawnictwa kulinarne.
10. Na koniec dobra wiadomość! Za chwilę wyjdzie Wytwórnik kulinarny. Tych, co znają Wytórnik domowy, nie trzeba zachęcać. Tym razem wspólnie rysujemy i gotujemy: przetwory, pikniki, tworzymy listę zakupów. We wszystkim pomaga nam Kasia Bogucka i grafik kucharz Szymon Tomiło. Wystarczy kilka przyborów plastycznych i wspólnie możemy stworzyć wyjątkowy zeszyt kulinarny.
Macie swoje ulubione książki o gotowaniu, których zabrakło w naszym przeglądzie? Koniecznie podzielcie się nimi z nami i naszymi czytelnikami w komentarzach.