beaba kuchnia przepisy

Zioła na talerzu w rodzinnej kuchni Samar Khanafer

Lubczyk, bazylia, szczaw... Baziółka!

Zioła na talerzu w rodzinnej kuchni Samar Khanafer

Te w ogrodach, na balkonach czy kuchennym parapecie. Niepozorne, a potrafią konkretnie w naszej kuchni namieszać. Zioła. Teraz ich czas – do sałatek, do zup, do lemoniad. Jak najbardziej na talerzach dzieci.

Czasem starczy szczypta świeżych liści, czasem kilka gałązek, a danie nabiera zupełnie nowego oblicza. Aromatyczne, inspirujące i zdrowe – o wyższości ziół świeżych nad suszonymi przekonywać nie musimy, po prostu sięgajcie po nie na co dzień w kuchni, nawet kiedy gotujecie dla najmłodszych. Dziś pod lupę, a właściwie na kuchenny stół, trafia książka „Zioła na talerzu” – pięknie wydana skarbnica przepisów i felietonów na temat ziół, serwowana nam przez piętnastu kucharzy i blogerów kulinarnych. Nie przez przypadek lądujemy ponownie w kuchni Samar Khanafer, a pod nóż idą świeże zioła Baziółka. Cała przyjemność po naszej stronie! Jest i kuchenny pomocnik Beaba Babycook – czyli dziś będzie szybki przepis na rodzinny obiad z ziołami, które grają pierwsze skrzypce.

 

A orkiestrą dyryguje Samar, którą znacie już z naszego grudniowego spotkania. Jej wpis na dorsza w kolendrowym pesto znalazł się także wśród receptur w książce. Lubczyk, melisa, pachnotka, szczaw, oregano, rozmaryn, szałwia… Za każdym z ziół stoją historia oraz przepis, a nas dziś uwodzi zapach lubczyku i szczawiu. Co ugotuje Samar i jakie zioła najcześciej znajdziemy w jej kuchni?

 

Mówią, że przyprawa może zmienić wszystko. Na ile ważne są w twojej kuchni zioła? 

Świeże zioła to u mnie podstawa – robimy lemoniadę z pietruszki lub lubczyku, każda sałata jest zielona od ziół i nawet nie wyobrażam sobie klasycznej kanapki z pomidorem bez kolendry, pachnotki czy szczypiorku. Zioła nadają smaku, niezwykłego aromatu, a także sprawiają, że dania stają się kolorowe. Jest to też element, który potrafi absolutnie zaskoczyć – wystarczy do ziemniaków dodać natkę z pietruszki i szczypior zamiast koperku i mamy zupełnie nowe danie! 

Czy twoja córka lubi zioła? Niektórzy boją się ziół w gotowaniu dla malucha.

Myślę, że dzieci wiele przyzwyczajeń biorą z domu. Mia je z nami wszystko i chętnie sięga po zielone. Nawet do klasycznej wody dorzucam jej miętę i ogórka lub arbuza. To takie moje małe kroki, aby to zielone przemycać codziennie. Oczywiście jako 2-latka ma swoje ulubione dania i dni, w których chętniej sięga po różne rzeczy, ale całkiem sprawnie udaje nam się pokazywać jej nowe smaki. 

 

 

Czy są zioła, które kojarzą ci się z ulubionymi klimatami, kuchnią libańską, Bliskiego Wschodu?

Oczywiście! Kuchnia bliskowschodnia to królestwo natki z pietruszki, mięty i kolendry. Często pojawia się też za’atar nazywanym dzikim, tymianek lub oregano. 

Ulubione zioło to..

Zdecydowanie kolendra. Zresztą to jej ambasadorką jestem w książce Baziółki „Zioła na talerzu”. Jest wyrazista w smaku, lekko cytrusowa, a to kuzynka naszej natki z pietruszki. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach głównych z mięsem, rybami, jak i warzywami, ale także w lemoniadzie czy nawet w domowym sorbecie cytrynowym. Ja dodaję ją naprawdę wszędzie: do sałatek do obiadu, duszonej w pomidorach młodej kapusty, pasty z awokado czy twarożku na śniadanie. 

 

A co dziś gotujemy z Beaba Babycook? Risotto z ziołami!

 

Risotto ze szparagami, szczawiem i lubczykiem

Składniki:

100 g ryżu

1/4 białej cebulki

20 g masła

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli 

łyżeczka świeżego lubczyku Baziółka

2 łyżeczki świeżego szczawiu Baziółka

 

Do naczynia do gotowania Babycook Beaba wrzucamy ryż, pokrojone w plasterki szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę, i gotujemy zgodnie z instrukcją na urządzeniu. Babycook to nie tylko poręczny blender, ale król kuchennego multitaskingu, świetnie rozmraża czy gotuje na parze w specjalnych koszyczkach. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy zioła, masło i parmezan. Mieszamy i podajemy ciepłe. Opcjonalnie solimy. Proste? I szybkie, ledwo wypiłyśmy lemoniadę, a już danie gotowe. Szkoda tylko, że nie czujecie zapachu ziół i szparagów, bo po daniu już nic nie zostało. 

 

 

Jak lubczyk, to nie tylko rosół. Jak bazylia, to nie tylko pesto. Jak mięta, to niekoniecznie lemoniada. Zaskoczmy się, poeksperymentujmy, zagrajmy w zielone. Smacznego!

Linię produktów Beaba Babycook znajdziecie między innymi w sklepie Edukatorek lub Mamissima.

zdjęcia: Edyta Leszczak

rozmawiała: Kasia Karaim