Zioła na talerzu w rodzinnej kuchni Samar Khanafer

Lubczyk, bazylia, szczaw… Baziółka!

Te w ogrodach, na balkonach czy kuchennym parapecie. Niepozorne, a potrafią konkretnie w naszej kuchni namieszać. Zioła. Teraz ich czas – do sałatek, do zup, do lemoniad. Jak najbardziej na talerzach dzieci.

Czasem starczy szczypta świeżych liści, czasem kilka gałązek, a danie nabiera zupełnie nowego oblicza. Aromatyczne, inspirujące i zdrowe – o wyższości ziół świeżych nad suszonymi przekonywać nie musimy, po prostu sięgajcie po nie na co dzień w kuchni, nawet kiedy gotujecie dla najmłodszych. Dziś pod lupę, a właściwie na kuchenny stół, trafia książka „Zioła na talerzu” – pięknie wydana skarbnica przepisów i felietonów na temat ziół, serwowana nam przez piętnastu kucharzy i blogerów kulinarnych. Nie przez przypadek lądujemy ponownie w kuchni Samar Khanafer, a pod nóż idą świeże zioła Baziółka. Cała przyjemność po naszej stronie! Jest i kuchenny pomocnik Beaba Babycook – czyli dziś będzie szybki przepis na rodzinny obiad z ziołami, które grają pierwsze skrzypce.

 

A orkiestrą dyryguje Samar, którą znacie już z naszego grudniowego spotkania. Jej wpis na dorsza w kolendrowym pesto znalazł się także wśród receptur w książce. Lubczyk, melisa, pachnotka, szczaw, oregano, rozmaryn, szałwia… Za każdym z ziół stoją historia oraz przepis, a nas dziś uwodzi zapach lubczyku i szczawiu. Co ugotuje Samar i jakie zioła najcześciej znajdziemy w jej kuchni?

 

Mówią, że przyprawa może zmienić wszystko. Na ile ważne są w twojej kuchni zioła? 

Świeże zioła to u mnie podstawa – robimy lemoniadę z pietruszki lub lubczyku, każda sałata jest zielona od ziół i nawet nie wyobrażam sobie klasycznej kanapki z pomidorem bez kolendry, pachnotki czy szczypiorku. Zioła nadają smaku, niezwykłego aromatu, a także sprawiają, że dania stają się kolorowe. Jest to też element, który potrafi absolutnie zaskoczyć – wystarczy do ziemniaków dodać natkę z pietruszki i szczypior zamiast koperku i mamy zupełnie nowe danie! 

Czy twoja córka lubi zioła? Niektórzy boją się ziół w gotowaniu dla malucha.

Myślę, że dzieci wiele przyzwyczajeń biorą z domu. Mia je z nami wszystko i chętnie sięga po zielone. Nawet do klasycznej wody dorzucam jej miętę i ogórka lub arbuza. To takie moje małe kroki, aby to zielone przemycać codziennie. Oczywiście jako 2-latka ma swoje ulubione dania i dni, w których chętniej sięga po różne rzeczy, ale całkiem sprawnie udaje nam się pokazywać jej nowe smaki. 

 

 

Czy są zioła, które kojarzą ci się z ulubionymi klimatami, kuchnią libańską, Bliskiego Wschodu?

Oczywiście! Kuchnia bliskowschodnia to królestwo natki z pietruszki, mięty i kolendry. Często pojawia się też za’atar nazywanym dzikim, tymianek lub oregano. 

Ulubione zioło to..

Zdecydowanie kolendra. Zresztą to jej ambasadorką jestem w książce Baziółki „Zioła na talerzu”. Jest wyrazista w smaku, lekko cytrusowa, a to kuzynka naszej natki z pietruszki. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach głównych z mięsem, rybami, jak i warzywami, ale także w lemoniadzie czy nawet w domowym sorbecie cytrynowym. Ja dodaję ją naprawdę wszędzie: do sałatek do obiadu, duszonej w pomidorach młodej kapusty, pasty z awokado czy twarożku na śniadanie. 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

 

A co dziś gotujemy z Beaba Babycook? Risotto z ziołami!

 

Risotto ze szparagami, szczawiem i lubczykiem

Składniki:

100 g ryżu

1/4 białej cebulki

20 g masła

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli 

łyżeczka świeżego lubczyku Baziółka

2 łyżeczki świeżego szczawiu Baziółka

 

Do naczynia do gotowania Babycook Beaba wrzucamy ryż, pokrojone w plasterki szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę, i gotujemy zgodnie z instrukcją na urządzeniu. Babycook to nie tylko poręczny blender, ale król kuchennego multitaskingu, świetnie rozmraża czy gotuje na parze w specjalnych koszyczkach. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy zioła, masło i parmezan. Mieszamy i podajemy ciepłe. Opcjonalnie solimy. Proste? I szybkie, ledwo wypiłyśmy lemoniadę, a już danie gotowe. Szkoda tylko, że nie czujecie zapachu ziół i szparagów, bo po daniu już nic nie zostało. 

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

 

Jak lubczyk, to nie tylko rosół. Jak bazylia, to nie tylko pesto. Jak mięta, to niekoniecznie lemoniada. Zaskoczmy się, poeksperymentujmy, zagrajmy w zielone. Smacznego!

Linię produktów Beaba Babycook znajdziecie między innymi w sklepie Edukatorek lub Mamissima.

zdjęcia: Edyta Leszczak

rozmawiała: Kasia Karaim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.