Zieleni nam się na skwerach i trawnikach, a my sycimy oczy kolorem pierwszych liści. Wiosna dawkuje nam tę przyjemność niespiesznie, porcjami, co chwilę przypominając o kwietniowych deszczowych szarościach. Może za oknem zieleń wciąż raczkuje, ale my chcemy dziś się zielenią nacieszyć, serwując wam na talerzach króla witamin: jarmuż!
No i tu pojawia się mały człowiek i słyszycie mamo, nie będę jadł takich liści, nie jestem królikiem! Wiemy, nie każde dziecko jest przekonane, co do słuszności jadania sałat i różnych tego typu wynalazków, ale gwarantujemy, że jeśli włączycie je w proces gotowania, zielone gałęzie nagle okażą się szałowe. To jak, gotujemy zdrowo razem z Beaba?
fot. Magda Gembacka
Dziś jak zawsze zapraszamy do kuchni trzy mamy i pokazujemy wam trzy oblicza jarmużu. Zielono nam!
***
Magda postawiła na wersję słodką, słusznie kombinuje i ma szansę przekonać tym daniem nawet warzywnego niejadka Które dziecko skrzywi się na wieść o plackach bananowych? I do tego zielonych! Włączcie dzieci w mycie i obrywanie liści, chwila kulinarnego skupienia gwarantowana!
Placki bananowo-kokosowe z jarmużem
Składniki:
bardzo dojrzały banan (100 g)
3/4 szklanki posiekanego jarmużu
1/2 szklanki wiórków kokosowych lekko podprażonych
1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
Wiórki kokosowe mielimy w młynku na mąkę, wkładamy z pozostałymi składnikami do blendera z ostrzem i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było nieco za gęste, należy dodać jeszcze trochę mleka.
fot. Magda/ amniam.pl
Z tak przygotowanego ciasta smażymy na mocno rozgrzanej patelni niewielkie placuszki.
Podajemy z ulubionymi owocami!
***
Karolina zaczyna dziś dzień od śniadaniowego smoothie. Wiadomo, że zielone koktajle to bomba witaminowa i warto je proponować też dzieciom. A najlepiej je z nimi przyrządzić!
***
Dzieciaki przygotowują składniki, myją owoce i trochę dziwią się, że zrobienie smoothie zajmuje dosłownie 3 sekundy. No tak, Karolina wrzuca składniki do Beaba BabyCook i miksuje. Gotowe! Z Baby Cook pod ręką nie martwimy się o brak pomysłów, miksujemy to, co zdrowe i sezonowe i w kilka minut serwujemy gotowe danie lub koktajl. Kto chce dokładkę?
Jarmużowy smoothie
Składniki (na 2 porcje):
miseczka świeżych liści jarmużu (lub więcej)
2 banany
gruszka
2 kiwi
mały kubeczek jogurtu naturalnego
borówki, maliny lub inne owoce do dekoracji
fot. Karolina/ Our Little Adventures
Ktoś tu gustuje w śniadaniowych smoothies!
***
Ida przemytem warzywnym zajmuje się od dawna, a jej roślinna kuchnia bynajmniej nie wydaje się dzieciom nudna. A jarmuż? To bohater wielu przepisów na jej stronie. Skoro dzieci oswoiły się z plackami i smoothie, kończymy jarmużowe popisy sałatką, a więc tak, będą liście, dużo liści!
Sałatka z jarmużem, gruszką i orzechami
Składniki:
4 garście jarmużu
gruszka
kostka (180 g) tofu naturalnego
duża garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
glazura balsamiczna lub melasa z granatów do polania
pieprz świeżo zmielony do posypania
Jarmuż ugniatamy w dłoniach, kroimy drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, gruszkę i orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni. Całość polewamy oliwą i glazurą balsamiczną lub melasą z granatów, i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
fot. Ida/ Veganbanda.pl
Smacznego!
Zielono nam i nadal chcemy więcej kolorów na talerzach. Jakie warzywo bierzemy pod lupę w maju?
Ilość komentarzy: 10!
Następne szparagi oczywiście:))
Magda, czym można zastąpić banan w zielonych plackach bananowo-kokosowych? 🙂
zapytamy autorkę i damy znać!
może jabłkiem startym? w końcu robi się placki z jabłkami na słodko. Ja do smoothie z jarmużem tez czasem jabłko dodaję.
Magda sugeruje przecier z jabłka, chociaż nigdy nie robiła tej wersji. Ale brzmi smacznie!
Rozumiem, że płatki kokosowe to skrót myślowy od płatków owsianych i wiórków kokosowych? Ten przepis jest wprost stworzony dla nas. Synuś uwielbia tego typu placuszki, lecz, ku smutkowi matki wielkiemu, zielskiem gardzi.
tak, tak chodzi o wiórki, jak w liście składników:))
Rozwalają sie podczas smażenia.
Co autor robi, aby placuszki nie rozpadaly sie podczas obracania na patelni?