Jarmuż dla dzieci

Zielono na talerzu

Zieleni nam się na skwerach i trawnikach, a my sycimy oczy kolorem pierwszych liści. Wiosna dawkuje nam tę przyjemność niespiesznie, porcjami, co chwilę przypominając o kwietniowych deszczowych szarościach. Może za oknem zieleń wciąż raczkuje, ale my chcemy dziś się zielenią nacieszyć, serwując wam na talerzach króla witamin: jarmuż!

No i tu pojawia się mały człowiek i słyszycie mamo, nie będę jadł takich liści, nie jestem królikiem! Wiemy, nie każde dziecko jest przekonane, co do słuszności jadania sałat i różnych tego typu wynalazków, ale gwarantujemy, że jeśli włączycie je w proces gotowania, zielone gałęzie nagle okażą się szałowe. To jak, gotujemy zdrowo razem z Beaba?

fot. Magda Gembacka

 

Dziś jak zawsze zapraszamy do kuchni trzy mamy i pokazujemy wam trzy oblicza jarmużu. Zielono nam!

***

Magda postawiła na wersję słodką, słusznie kombinuje i ma szansę przekonać tym daniem nawet warzywnego niejadka Które dziecko skrzywi się na wieść o plackach bananowych? I do tego zielonych! Włączcie dzieci w mycie i obrywanie liści, chwila kulinarnego skupienia gwarantowana!

 

Placki bananowo-kokosowe z jarmużem

Składniki:

bardzo dojrzały banan (100 g)

3/4 szklanki posiekanego jarmużu

1/2 szklanki wiórków kokosowych lekko podprażonych

1/2 szklanki płatków owsianych

3/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

Wiórki kokosowe mielimy w młynku na mąkę, wkładamy z pozostałymi składnikami do blendera z ostrzem i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było nieco za gęste, należy dodać jeszcze trochę mleka.

fot. Magda/ amniam.pl

Z tak przygotowanego ciasta smażymy na mocno rozgrzanej patelni niewielkie placuszki.

Podajemy z ulubionymi owocami!

***

Karolina zaczyna dziś dzień od śniadaniowego smoothie. Wiadomo, że zielone koktajle to bomba witaminowa i warto je proponować też dzieciom. A najlepiej je z nimi przyrządzić!

***

Dzieciaki przygotowują składniki, myją owoce i trochę dziwią się, że zrobienie smoothie zajmuje dosłownie 3 sekundy. No tak, Karolina wrzuca składniki do Beaba BabyCook i miksuje. Gotowe! Z Baby Cook pod ręką nie martwimy się o brak pomysłów, miksujemy to, co zdrowe i sezonowe i w kilka minut serwujemy gotowe danie lub koktajl. Kto chce dokładkę?

Jarmużowy smoothie

Składniki (na 2 porcje):

miseczka świeżych liści jarmużu (lub więcej)

2 banany

gruszka

2 kiwi

mały kubeczek jogurtu naturalnego

borówki, maliny lub inne owoce do dekoracji

fot. Karolina/ Our Little Adventures

Ktoś tu gustuje w śniadaniowych smoothies!

***

Ida przemytem warzywnym zajmuje się od dawna, a jej roślinna kuchnia bynajmniej nie wydaje się dzieciom nudna. A jarmuż? To bohater wielu przepisów na jej stronie. Skoro dzieci oswoiły się z plackami i smoothie, kończymy jarmużowe popisy sałatką, a więc tak, będą liście, dużo liści!

Sałatka z jarmużem, gruszką i orzechami

Składniki:

4 garście jarmużu 

gruszka

kostka (180 g) tofu naturalnego

duża garść orzechów włoskich

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 

glazura balsamiczna lub melasa z granatów do polania

pieprz świeżo zmielony do posypania

Jarmuż ugniatamy w dłoniach, kroimy drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, gruszkę i orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni. Całość polewamy oliwą i glazurą balsamiczną lub melasą z granatów, i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

fot. Ida/ Veganbanda.pl

Smacznego!

Zielono nam i nadal chcemy więcej kolorów na talerzach. Jakie warzywo bierzemy pod lupę w maju?

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.