Od dwóch lat prowadzą swój wymarzony biznes, czyli firmę cateringową ze zdrowym jedzeniem. Dziś Marta i Ania, tak jak tysiące właścicieli małych firm, stawiają czoła kryzysowej sytuacji na rynku. Dziewczyny zakasały rękawy i powtarzają jak mantrę hasło: „przystosuj się!”.
Smacznego! Poznajcie się, oto warszawski Wege Mikser, a za jego sterami Ania i Marta, które od wybuchu pandemii poczuły się jak na tonącym okręcie, ręka w rękę z całą branżą gastronomiczną. Ich specjalność to ekolunche w słoikach na wymianę, organizacja cateringów na eventy i przyjęcia. Przejrzyste składy potraw przyrządzanych z lokalnych produktów. I nagle… przychodzi ten dzień, gdy zamykają się knajpy, ludzie w popłochu robią zapasy mąki i drożdży, a lunchu nie ma, bo wielu zamieniło biuro na kawałek blatu w domu.
Zamknięte restauracje, a my zamknięci w domach – być może nie myślimy o lunchu i tygodniowym menu. A może właśnie myślimy bardziej? To, co jemy, ma wpływ na naszą odporność – to raz, a dwa: czy każda z nas musi lubić gotować? Dziewczyny przez tydzień zastanawiały się nad przyszłością. Początki były ciężkie. Tak naprawdę nie wiedziałyśmy do końca, czy Wege Mikser będzie funkcjonował. Czułyśmy potrzebę solidaryzowania się, nie byłyśmy też pewne, czy możemy bezpiecznie i odpowiedzialnie prowadzić firmę. Po 1,5 tygodnia siedzenia w domu i ciągłych rozmów na Messengerze stwierdziłyśmy, że rzeczywistość zmieniła się już nieodwracalnie i musimy dostosować swoją firmę do nowych realiów – opowiada Ania.
Elastyczność, umiejętność adaptacji to cechy, które stają się wyjątkowo przydatne, a kryzys można przekuć w szansę, bo pozwala wyjść z utartych, sprawdzonych torów i spojrzeć szerzej – zmienić logistykę, asortyment, a może poszukać zupełnie nowego odbiorcy? Z takich rozmyślań powstało menu na wynos #wegedzieci. Myśląc o potrzebach ludzi, naszej sytuacji, siedzeniu w domu, pracy połączonej z opieką nad dziećmi, powstał pomysł cateringu na najmłodszych. Sama jestem mamą 9-letniej Hanki i wiem, jak ciężko pogodzić wszystkie składowe – przyznaje Ania. Zdrowe żywienie, nie tylko dorosłych, jest dla mnie bardzo ważne, stwierdziłam zatem, że to idealny moment, aby wejść na kolejny poziom, chwyciłam za telefon i spytałam Marty, czy będzie w stanie przygotowywać posiłki dla najmłodszych. Moja córka ochoczo przygotowała rysunek z logotypem, bardzo szybko powstało menu i tak udało nam się puścić w świat informację, że Wege Mikser wprowadza nowy produkt – dodaje.
Druga, obok elastyczności, składowa to słowo, które słyszycie sto razy dziennie: bezpieczeństwo. W gastronomii to chleb powszedni, chociaż obecnie poprzeczka jest postawiona o wiele wyżej. Czym jest bezpieczeństwo w gastronomii w czasach pandemii? W Wege Mikserze dziewczyny gotują w maseczkach i rękawiczkach, co trzy godziny mierzą temperaturę ciała. Stały skład pracowników to nie więcej niż 3 osoby w kuchni. Potrawy pakowane są do szczelnie zamkniętych słoików (wcześniej wyparzanych) i czekają na wasz odbiór lub są dowożone przez kierowców w dezynfekowanych boxach.
Jedni nazwą takie środki bezpieczeństwa przesadą, inni skupią się na tym, że dziewczyny mają pomysł na biznes. A odbiorcy? Dzieci są najtrudniejszym odbiorcą. Są przyzwyczajone do pewnych smaków i bardzo często ciężko je przekonać do próbowania nowości. Staramy się pokazywać im nowe, ale mając z tyłu głowy, że menu musi być dopasowane do ich gustów. Bardzo zależy nam, mimo wszystko, aby dzieci próbowały, sprawdzały, degustowały, wierzymy bowiem, że to zaprocentuje na przyszłość. Wyrabianie dobrych nawyków jest bardzo istotne! Przedszkola, szkoły, a nawet restauracje często o tym zapominają. Menu na ten tydzień? Zupa cebulowa z pieczonymi ziemniakami i szwedzkie klopsiki z purée zwiastują smaczny poniedziałek. Czwartek smakuje szczawiową, a podwieczorek goframi orkiszowymi z bananem.
Nie każdy lubi gotować i codziennie głowić się nad menu. W tych trudnych czasach zarówno robienie zakupów, jak i gotowanie zmieniło swoje oblicze. Nie ukrywam, że opcja wakacji od gotowania brzmi kusząco!
Zamówienia z Wege Miksera możecie złożyć telefonicznie: 513 542 229, a odbierzecie je osobiście w Dziewczyny Beauty Bar w Warszawie przy ul. Krasińskiego 24 lub z dostawą do domu. Więcej na ich ich stronie www.wegemikser.pl oraz profilu na FB.
*
Materiał powstał we współpracy z Wege Mikser.


























