Miksuje jak Tiesto, a gotuje jak Redzepi. Z takim kuchennym bohaterem jak Beaba Babycook można uratować niejeden rodzinny jadłospis, który jest kluczową kwestią w czasach kwarantanny.
Bardzo nie chcemy, by koronawirus zdominował naszą codzienność, zwłaszcza że zmusił nas do pobytu w czterech ścianach z jedyną możliwością spaceru z czworonogiem lub niezbędnych zakupów. Tego się nie wybacza. Niestety, musimy jakoś ze sobą żyć, dlatego zwróćmy się ku kuchni, krainie mlekiem i miodem płynącej, bogatej w zapasy ryżu i kaszy jaglanej, gotowej, by mrozić lody i pichcić zupy. Tego terytorium wirusowi nie oddamy. Zakasujemy zatem rękawy i bierzemy się do produkowania śniadań, drugich śniadań, obiadów i podwieczorków, mając u boku wyspecjalizowane, wielofunkcyjne urządzenie do miksowania i gotowania na parze Babycook. Większość z receptur możecie znać z poprzednich artykułów, wiedzcie jednak, że poniżej znajduje się crème de la crème wyabstrahowany po to, by – bez mozolnego researchu – gotować to, co sprawdzone i najlepsze. Proszę bardzo.
*
KAPUŚCIANY RATUNEK – ZUPA LUB SURÓWKA
gotuje: Karolina Osica
Składniki:
2,5 szklanki poszatkowanej kapusty
2 małe cebule
2 łyżki masła
pieprz i tymianek do smaku
sól (powyżej 1. roku życia dziecka)
opcjonalnie bulion
Przygotowanie:
Cebulę podduś (ale nie smaż jej) na maśle. Wymieszaj ją z surową kapustą i ugotuj na parze. Dodaj przyprawy. Jeśli chcesz przyrządzić surówkę do obiadu – poszatkuj składniki malakserem, a jeśli zupę – zblenduj je na gładko. Powstanie pożywna zupa-krem. Jeśli wolisz rzadszą w konsystencji zupę, rozcieńcz ją bulionem. Gotową zupę-krem możesz podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
*
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM
gotuje: Ania Włodarczyk
Składniki:
3 pomidory śliwkowe lub
1 duży pomidor malinowy, pozbawiony skórek i gniazdka
80 ml mleczka kokosowego
1 plasterek świeżego imbiru o grubości 3 mm
szczypta soli
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zupa pomidorowa doda odporności i naładuje baterie na resztę dnia. Aby ją zrobić, pomidora gotuj 15 minut na parze w Beaba Babycoook wraz z mleczkiem kokosowym, szczyptą soli, cynamonem i plasterkiem imbiru. Po tym czasie wyjmij ostrożnie imbir, a resztę zmiksuj na gładki krem i przelej do miski. Jeżeli masz ochotę na rzadszą konsystencję, dodaj odrobinę przegotowanej wody, wymieszaj i zajadaj. Na zdrowie!
*
PASTA GROSZKOWO-BAZYLIOWA Z RICOTTĄ
gotuje: Monika Kraińska
Składniki:
250 g serka ricotta
200 g mrożonego zielonego groszku
duża garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
kiełki groszku do dekoracji
Przygotowanie:
Wcześniej wyjmij mrożony groszek, żeby się rozmroził lub rozmroź go w Babycooku (jakieś 5 minut gotowania na parze). Gdy groszek ostygnie lub się rozmrozi, umieść go w głównym naczyniu Babycooka. Dodaj bazylię, czosnek i ricottę, zmiksuj je na gładką masę. Gotową pastę możesz nakładać na kanapkę – najlepiej smakuje podana z kiełkami groszku. Pastę przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje z groszkiem czepnym.
*
BURACZANE NALEŚNIKI
gotuje: Dominika Wójciak
Składniki:
1 jajko
100 ml soku z buraków
240 ml mleka roślinnego
170 g mąki orkiszowej
1/4 łyżeczki soli
masło klarowane do smażenia
krem:
100 g kaszy jaglanej (namoczonej na noc w zimnej wodzie)
400 ml mleka kokosowego
1 mango
Przygotowanie:
Zrób ciasto naleśnikowe. Jajko zmiksuj z sokiem z buraków i mlekiem. Dodaj mąkę, sól i ponownie zmiksuj w Beaba Babycook, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw masę na 1 godzinę. Kaszę jaglaną wypłukaj, zalej mlekiem i gotuj 20 minut pod przykryciem. Gdy będzie gotowa, zmiksuj ją na krem, dodając obrane cząstki mango. Z ciasta smaż naleśniki na klarowanym maśle, przełóż je kremem i posyp odrobiną pudru.
*
MAKARON Z DOMOWYM PESTO BAZYLIOWYM
Składniki:
2 szklanki świeżych liści bazylii
2/3 szklanki świeżej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzeszków piniowych
1/2 szklanki tartego parmezanu
2/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu
1,2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przepis jest banalny, bo wystarczy wszystkie składniki (oprócz oliwy) ze sobą zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać oliwę na kilka ostatnich obrotów. I pesto gotowe! Kasia wybrała makaron spaghetti orkiszowy i ugotowała w koszyku do gotowania makaronu z Beaba Babycook (nadaje się do niewielkich ilości).
*
gotuje: Ola Nadolny
Składniki:
1/2 szklanki (lub nieco więcej) mleka kokosowego
odrobina syropu klonowego
ulubione owoce – na oko
Przygotowanie:
Owoce połącz ze schłodzonym mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Całość zblenduj w Babycook i wlej do silikonowych foremek Beaba, dodając do masy całe owoce. Lody wstaw do zamrażalnika na około 3 godziny, pamiętając, by w międzyczasie dołożyć drewniane patyczki. Lodowe desery podawaj obsypane suszonymi płatkami kwiatów.
*
BUDYŃ KOKOSOWY
gotuje: Marta Brylińska
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe, cukier i czekoladę. W międzyczasie w szklance połącz mąkę ziemniaczaną z mlekiem roślinnym. Kiedy mleko kokosowe zacznie bulgotać, zdejmij rondel z ognia i wlej do środka mieszankę mleka i mąki. Masę mieszaj porządnie trzepaczką, aż wszystko dokładnie się połączy. Postaw garnek z powrotem na ogniu i gotuj jeszcze przez chwilę. Budyń podawaj ze śmietanką kokosową, truskawkami i opcjonalnie z syropem klonowym.
*
Więcej przepisów dotyczących gotowania z Beaba Babycook znajdziecie tu i tu.
*
Produkty Beaba Babycook możecie kupić w następujących sklepach: Tatata, Mamissima, Fabrykawafelków, Calydlamamy.pl i Edukatorek.
Publikacja powstała przy współpracy z marką Beaba.