Kanenbullar do kawy

Rodzinne gotowanie

Polska- Szwecja. Nie, to nie transmisja meczu z mistrzostw. Dziś, aby trochę odpocząć od upałów, zabieramy was na północ, do kraju Pippi. Ale nie zamierzamy wspinać się z nią po drzewach, tylko pogotować. Upał, nie upał …  dobrego deseru do kawy nigdy nie odmawiamy.

Jeśli kuchnia szwedzka kojarzy wam się tylko z pulpecikami w sosie czy potrawami ze śledzia…co powiecie na dużą dawkę cynamonu? Tak, cynamon jest w kuchni północy bardzo popularny, o czym przekonamy się gotując dziś z Magdą. Kobieta orkiestra, robi zdjęcia , produkuje, wymyśla i dobrze gotuje. Wiele lat spędziła w Szwecji, więc Kanenbullar regularnie gości na jej stole. Julek, synek Magdy to najlepszy pomocnik w kuchni i jak zgodnie twierdzą ten przepis nie może się nie udać. A więc do dzieła!

diogra-47

***

Kuchnia w waszym domu, czyje to królestwo?

Nasza kuchnia to miejsce pracy na zmianę. Dzieci wspinają się po szufladach do szafek, żeby nakryć do stołu. Paweł kocha wypieki, ja jestem królową patelni, mieszkamy razem i jemy razem więc w zespół działamy.

diogra-10

diogra-17

diogra-28

Wiemy, że Szwecji jest dużo w waszym życiu. A ile jest Szwecji w twojej kuchni?

Lubimy mieszać kuchnie świata i sezonowe warzywa i owoce, więc to raczej przyprawy stanowią o szwedzkim stylu. Zimą zawsze znajdziesz u nas pachnące goździkami pomarańcze i lampkę gwiazdę w oknie, ciasto drożdżowe ma w sobie świeżo zmielony kardamon a latem szwedzkie jest dla mnie to, że nie grzeję dzieciom mleka tylko kakao piją zimne.

diogra-57

No to zostańmy chwilę w Szwecji. Jakieś zwyczaje, ulubione smaki, typowe potrawy?

Z tym cynamonem jest różnie, kojarzy mi się ze Szwecją przez te wypieki drożdżowo-podwieczorkowe ale i w Grecji panuje on też bardzo i smacznie. W Szwecji korzenne są śledzie marynowane i smażone. Laskami cynamonu dekoruje się świąteczne stroiki a bułeczki drożdżowe mają nawet swoje święto – Dzień Cynamonki. Ile domostw, tyle przepisów i odmian odwiecznego przepisu. Nie mogłabym bez nich żyć, jest taka jedna kawiarnia w Sztokholmie, która ma najpyszniejsze na świecie bułki – można powiedzieć że ich smak to mój, a teraz i całej naszej rodziny, ulubiony smak!

diogra-36

diogra-15

Smak twojego dzieciństwa? Co wspominasz i do czego najchętniej wracasz?

Jestem fanką polskich surówek, mizerii i buraczków. Paweł zawsze robi kutię na święta a ja śledzia w śmietanie, nawet jeśli tylko ja mam go jeść. Łączę też ulubione polskie przepisy ze szwedzkimi i wychodzi np. pyszna sałatka śledziowa z burakami. Z idyllą dzieciństwa kojarzą mi się pięknie pachnące róże herbaciane i kompoty rabarbarowe, truskawkowe czy powidła śliwkowe no i oczywiście kotlety mielone. Ale tylko te dobrze wysmażone!

 Czy często gotujecie razem?

Zwykle nie gotujemy razem, bo to wyższa szkoła jazdy przemieszczania się po kuchni i ryzyko częstych kolizji. Mamy swoje potrawy i za nie odpowiadamy. Razem z dziećmi piekę ciasta czy ciasteczka.

diogra-12

diogra-14

Co lubicie razem gotować?

Lubię pichcić z dziećmi bo to przede wszystkim dzieci to lubią. Kreatywnie spędzony czas to najfajniejszy czas! Każdy rodzic w którymś momencie życia dowiaduje się, że sitko i tłuczek to najfajniejsze zabawki na świecie.

diogra-18

 Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez…

Maszyny do gotowania ryżu, sprawna niezawodna i szybka – odmierzasz ryż i wodę, solisz i gotowe!

 Gotowanie z muzyką? Jak tak, to jakaś playlista, przy czym się wam fajnie gotuje?

diogra-24

Na „starość” preferuję ciszę i spokój, muzyki słucham w samochodzie a przy gotowaniu raczej delektuję się dźwiękami gotowania!

My tu gadu, gadu a drożdże zrobiły swoja robotę i ciasto wzywa głównego szefa kuchni. Do stanowisk!

Kanelbullar

Składniki:

ciasto drożdżowe:

        • kostka masła rozpuszczonego i ostudzonego

        • 1.5-2 szklanki mleka

        • połowa paczki drożdży babuni 50g

        • pół szklanki cukru

        • szczypta soli

          łyżka świeżo zmielonego kardamonu

        • 800 g mąki

nadzienie:

        • pół kostki masła

        • 4 łyżki cukru

        • 2 łyżki cynamonu

+ jajko do smarowania przed pieczeniem garść cukru perełkowego

Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, niech chwilę popracują zanim dodam resztę składników. Tu kluczowa rola pomocnika, czyli tłuczenie ziarnek kardamonu!

diogra-5

diogra-11

diogra-16

Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i kardamon i zostawiamy robotę blenderowi na 5 min. Przykrywamy ściereczką i czekamy pół godziny. Wykładamy wyrośnięte ciasto i dzielimy na połowę.

diogra-22

diogra-29

diogra-30

Wałkujemy ciasto i pędzlem nakładamy nadzienie, zwijamy jak roladkę po czym kroimy w poprzek co 2-3 cm. Przekładamy do foremek i dajemy jeszcze wyrosnąć chwilę. W tym czasie przygotowujemy drugą częścią ciasta.

diogra-37

diogra-31

diogra-44

diogra-42

Po kwadransie nastawiamy piec do 220°C, rozbijamy jajko i smarujemy nim bułeczki, posypujemy lekko cukrem perełkowym. Pieczemy 15 min aż się pięknie zarumienią!

diogra-51

diogra-48

diogra-53

diogra-56

Pachnące, jeszcze gorące są najpyszniejsze! My delektujemy się zapachem cynamonu wcinając kolejną cynamonkę do kawy. Pozostaje dodać Smaklig måltid! Smacznego!

fot. Ewa Przedpełska / fafel.eu

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.