asd
W wafelkach, w pucharkach lub jako dodatek do bezy z owocami czy smakowitych koktajli. Szukacie inspiracji na wspólne pichcenie w kuchni z dziećmi? Lodową ucztę czas zacząć! Ostrzegamy. Jest pysznie.
Ewa, mama pięcioletniej Tosi i dwuletniej Melanii, uwielbia odkrywać kulinarny świat razem ze swoimi córeczkami. Dziewczyny dzielnie pomagają w kuchni, niejednokrotnie przejmując pałeczkę podczas wspólnego gotowania. Gdy w domu pada hasło „lody”, wariacji na temat pysznych zimnych deserów nie ma końca. Ich ulubione to koktajl kakaowy podany z lodami czekoladowymi, beza z owocami z gałką lodów i klasyczny deser w czekoladowym wafelku z nutką ekstrawagancji. Wszystkie smakują i wyglądają obłędnie. Dla tych deserów straciłyśmy głowę!
Zabieramy was dzisiaj w podróż po świecie słodkości i ulubionych mroźnych łakoci Ewy i jej dziewczynek. Dajcie się na chwilę porwać i pysznie zainspirować!
*
KOKTAJL KAKAOWY Z LODAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Czy może być coś lepszego od miksu lodów, kakao i migdałów? Zdecydowanie nie! Jak zrobić taki koktajl? Już podpowiadamy!
Potrzebne będą:
500 ml mleka migdałowego
banan średniej wielkości
czubata łyżka kakao ciemnego, koniecznie niesłodzonego
łyżka zmielonych migdałów
Do dekoracji:
łyżka lodów czekoladowych Grycan
garść płatków migdałowych do dekoracji
Przy pomocy blendera miksujemy podane wyżej składniki kakaowego deseru, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelewamy do dwóch szklanek i do każdej dodajemy po gałce lodów czekoladowych, które następnie dekorujemy płatkami migdałowymi. Brzmi pysznie, przygotowuje się niezwykle szybko, a smakuje wybornie!
*
LODOWE WAFLE OBLANE CZEKOLADĄ
Klasyczna odsłona lodów, które kupicie zarówno spacerując po galerii handlowej, jak i w cukierni za rogiem. Lody kulkowe schowane w wafelku – obiekt pożądania wszystkich letnich spacerowiczów teraz możecie zrobić w domu i to w zupełnie nowej, świetnie prezentującej się odsłonie. W smakowicie oblanym czekoladą wafelku z lodami o smaku białej czekolady i z owocowo-kwiecistymi dekoracjami. Wariacja lodowa w iście letniej i kuszącej zmysły odsłonie!
Potrzebne będą:
wafelki do lodów
opakowanie lodów Grycan o smaku białej czekolady
2 kostki czekolady deserowej
3 łyżki mleka
Do dekoracji:
owoce
Czekoladę i mleko wrzucamy do garnuszka, a ten wkładamy do większego garnka z gotującą się wodą – rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada będzie gotowa, wkładamy do niej wafelki, zamaczając je do góry nogami. Następnie szybko je odwracamy i czekamy aż czekolada wystygnie – pozwólmy jej swobodnie spływać po wafelku. Do tak przygotowanych chrupiących wafli nakładamy lody. Następnie dekorujemy je owocami i kwiatami, i deser mamy gotowy.
*
BEZA PAVLOVA Z LODAMI I OWOCAMI
Beza rozpływa się w ustach, a jej smak połączony z owocami i lodami jest jak esencja wakacyjnych miesięcy. Letnie smaki na chrupiącej i rozpływającej się w ustach bezie. Pychota, którą przyrządza się szybciutko i którą małe rączki kuchennych pomocników udekorują kolorowymi darami Matki Natury.
Potrzebne będą:
6 białek
200 g cukru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Do dekoracji:
lody Grycan o smaku straciatella
letnie owoce ze straganu
Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, powolutku, dalej miksując, dodajemy cukier. Następnie nie przerywając mieszania, dolewamy ocet winny i na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. 22 cm. i na nim wykładamy masę bezową. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy blat bezowy przez kolejne 90 minut, do momentu popękania i zarumienienia bezy. Aby beza była sucha i idealna do chrupania, zostawiamy ją na noc w piekarniku, uchylając delikatnie jego drzwiczki. Następnego dnia dekorujemy bezę owocami i oczywiście lodami. Smak wybieracie sami, dziewczyny postawiły na stracciatellę!
*
Kuchnia to kulinarne centrum dowodzenia, w którym delektować możemy się smakami i specjałami dyktowanymi przez mijające pory roku. To w niej mamy szansę wspólnie eksperymentować i bawić się podczas gotowania, również z najmłodszymi.
*
Opracowała: Marta Szczepanik
Zdjęcia: Ewa Choduń