przepisy współpraca reklamowa

Proste jak bułka z masłem

Lunchboxy z pomysłem

Proste jak bułka z masłem
Ola Fruga

Dla większości rodziców przygotowanie śniadaniówki jest stałym elementem poranka, a jak wiadomo o tej porze dnia liczy się każda minuta. Podrzucam kilka wskazówek jak szybko przygotować zdrowe i smaczne drugie śniadanie do szkoły oraz trzy propozycje lunchboxów.

Po pierwsze – praktyczne pojemniki! Drugie śniadanie przed zjedzeniem spędzi kilka godzin w plecaku, dlatego ważne jest, żeby dobrze i bezpiecznie się przechowywało. Idealnie sprawdzą się tutaj pojemniki z przegródkami, dzięki którym do śniadaniówki możemy włożyć kilka różnych produktów bez obaw, że wszystko się wymiesza, a jedzenie będzie wyglądać apetycznie aż do pory posiłku.

Skoro mamy już pojemnik, to co włożyć do środka? Przede wszystkim – coś sycącego. Pełnoziarniste pieczywo z twarożkiem, serem żółtym lub pastą warzywną to sprawdzony pomysł na szybkie drugie śniadanie. Po obiedzie zostały nadmiarowe kotleciki? One też świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek! Innym pomysłem mogą być różnego rodzaju placuszki, tortille, naleśniki czy muffinki, których przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będą ciekawym urozmaiceniem.

Do tej bazy dorzućmy trochę świeżych warzyw. Pomidorki koktajlowe, marchewka, papryka, rzodkiewka, ogórek czy groszek cukrowy – wybierzmy te, które akurat mamy pod ręką. Na owoce też znajdzie się miejsce w naszej śniadaniówce. W lecie mogą to być na przykład truskawki, borówki lub morele, a zimą świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki i mandarynki.

Choć gotowe przekąski często kojarzą nam się z czymś mniej zdrowym, nie bójmy się z nich korzystać. Na sklepowych półkach znajdziemy sporo przetworzonych produktów, po które lepiej sięgać jak najrzadziej, jednak mamy też duży wybór przekąsek z dobrym składem, które mogą być fajnym dodatkiem do drugiego śniadania. Batoniki na bazie orzechów i suszonych owoców, gorzka czekolada, paluszki serowe czy gotowy hummus – na te produkty z pewnością znajdzie się miejsce w śniadaniówce.

LUNCHBOX 1: mini tortille z warzywami

Pierwsza propozycja to mini tortille z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i warzywami. Do tego pomidorki koktajlowe, owoce i orzechy. Całość idealnie pomieści stalowy pojemnik firmy Lassig. Dzięki ruchomej przegródce można wydzielić osobne miejsce na owoce i małą przekąskę. Silikonowa uszczelka wokół bambusowej pokrywki zapewnia pojemnikowi szczelność, a metalowe klipsy dadzą nam pewność, że zawartość nie wypadnie do plecaka.

składniki na mini tortille:

1 placek tortilli

3 łyżki serka kremowego

2 suszone pomidory

garść szpinaku

warzywa np. awokado, rzodkiewka, marchewka, ogórek, papryka

Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z serkiem. Warzywa pokroić w słupki lub plasterki. Można użyć do tego obieraczki do warzyw i zrobić kolorowe wstążki z marchewki lub ogórka. Na tortilli rozsmarować serek, na to położyć szpinak i warzywa, zwinąć wrapa, pokroić na mniejsze kawałki i zapakować do lunchboxa. Obok dorzucić pomidorki koktajlowe, sezonowe owoce i małą przekąskę, na przykład garść orzechów lub batonik z dobrym składem.

LUNCHBOX 2: jogurtowe placuszki z borówkami

W dolnej części kolorowego lunchboxa z wyjmowaną wkładką Lassig zmieszczą się jogurtowe placuszki z borówkami, a górną część możemy przeznaczyć na hummus z warzywami i przekąskę, na przykład kawałek gorzkiej czekolady i chipsy warzywne. Klips zamykający pudełko jest łatwy do samodzielnej obsługi przez dziecko i daje gwarancję, że wszystko zostanie na miejscu.

składniki na placuszki jogurtowe z borówkami:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

180 g jogurtu naturalnego

3/4 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

100 g borówek świeżych lub mrożonych

W jednej misce wymieszać oba rodzaje mąki z sodą i proszkiem do pieczenia, a w drugiej jogurt, mleko, olej i jajko. Połączyć wszystko ze sobą, dodać borówki i łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię lekko nasmarowaną olejem. Smażyć placki po ok. 2 min z każdej strony. Z podanego przepisu wyjdzie ich około 15.

TERMOS: rozgrzewający krem z dyni i jabłek

Szykuje się długi, zimowy dzień w szkole? W takim razie dobrym pomysłem będzie zabranie na drugie śniadanie czegoś na ciepło. W termosie BEABA można zamknąć na przykład ulubioną owsiankę lub rozgrzewający krem z dyni i jabłek. Dzięki podwójnym stalowym ściankom posiłek będzie trzymał temperaturę nawet po kilku godzinach. Poręczny, lekki termos wykonano ze stali odpornej na korozję, zarysowania i uszkodzenia, co ważne materiał nie chłonie zapachów i nie wchodzi w reakcje z żywnością, nadaje się do recyklingu. Poszukującym mniejszych termosów zawracamy uwagę na te od Lassig. 

składniki na krem z dyni:

1 dynia, najlepiej hokkaido

1 cebula

2 jabłka

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

przyprawy: 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki garam masali, szczypta gałki muszkatołowej

1 l wody lub bulionu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

do podania: grzanki lub pestki

Dynię przekroić na pół i upiec do miękkości w 200 stopniach (ok. 50 minut). W międzyczasie w dużym garnku na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek, starty na tarce imbir, cynamon, garam masalę, a po chwili dodać soczewicę i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Całość zalać wodą lub bulionem i gotować ok. 10 minut aż soczewica się ugotuje, a jabłka zmiękną. Po upieczeniu dynię pozbawić pestek i obrać ze skóry (wyjątkiem jest dynia hokkaido, której nie trzeba obierać). Całość zblendować na krem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodać więcej płynu.

Obowiązkowym elementem śniadaniówki jest woda. W tym celu świetnie sprawdzi się wygodna w użyciu butelka z ustnikiem Lassig lub lekki stalowy bidon ze słomką Lilliputiens. Pojemne i co najważniejsze nie przeciekające. Butelka dzięki sylikonowej powierzchni nie będzie wyślizgiwała się z ręki. Z pewnością ucieszy fakt, że można ją myć w zmywarce.

Mam nadzieję, że skomponowanie śniadaniówki od teraz będzie proste jak bułka z masłem.

Zakupy do śniadaniówek zrobiłyśmy w internetowym sklepie delio. Znajdziecie tam sporo pyszności z dostawą do domu. 

Materiał powstał we współpracy z markami: Beaba, Lassig i Lilliputiens.

Dodaj komentarz