Pomysł na rozgrzewające śniadania

gotujemy z Beaba

Jak zachować optymizm i dobry humor, gdy jest siódma rano, za oknem siąpi, a do weekendu wciąż daleko? Zjeść ciepłe śniadanie, które rozgrzeje, doda energii i zatrzyma na dłużej przy stole. Lub nie, bo dziecko zje je w pięć sekund!

Dziś serwujemy wam śniadanie mistrzów, które rozpocznie nasz cykl kulinarny z Beaba i czarodziejką smaków Patrycją z bloga Ptysiu Miętowy. Patrycja śle nam kadry prosto z niekoniecznie słonecznej Irlandii, ale w jej kuchni jest ciepło i energetycznie. Domowy budyń, drożdżówki i kakao – brzmi dobrze?

Jej córki, siedmioletnia Iga i dwuipółletnia Kaja wybrały się na poranne zakupy na targ. Same! W dodatku zamierzają wrócić z koszem pełnym warzyw i owoców. Zabawa z warzywniakiem od Janod wciągnęła je tak bardzo, że nie czują dochodzących z kuchni zapachów. Ale zanim spojrzymy, co szykuje Patrycja, rozstrzygnijmy ważną kwestię: kto stoi na kasie, kto kupuje i dlaczego marchewka taka dziś droga? Okej, w Irlandii są inne ceny… Warzywniak dziś rządzi w pokoju i zapowiada się hit na jesienny sezon. Chodźcie z nami do kuchni, bo pachnie cynamonem, a to najlepsza przyprawa na jesienne słoty.

 

 

*

Domowy budyń z orzechami i syropem klonowym

Pomysł na szybkie ciepłe śniadanie z dodatkiem pieczonych owoców, garścią ulubionych orzechów, morwy i cynamonu… Tak celebrujemy jesień, deszczowe irlandzkie poranki i wietrzne popołudnia – opowiada Patrycja. – Pod kocem lub przy stole z nastawioną płytą Milesa lub śpiewami Kai.

Składniki:

Domowy budyń:

30 g mąki kukurydzianej (2 łyżki)

60 g cukru pudru

480 g mleka (500 mln)

2 żółtka

łyżka wanilii lub laska cynamonu

200 g ryżu (ugotowanego na parze)

Dodatki:

gruszki/brzoskwinie/nektarynki/jabłka

morwa (opcjonalnie)

orzechy (u nas pekan)

syrop klonowy

Dziewczyny kończą zakupy i chętnie angażują się w kuchenne krzątanie. Taki wspólnie przygotowany posiłek smakuje o niebo lepiej. Do dzieła!

Ryż najpierw dobrze płuczemy. Następnie wrzucamy go do pojemnika do gotowania makaronu Beaba i gotujemy na parze (poziom 3) w Beaba Babycook. W przypadku garnków do gotowania na parze, ryż należy zawinąć w pieluchę tetrową i gotować na parze ok. 45 minut. W Beaba Babycook zajmuje to zaledwie 5 minut – to zdecydowanie sojusznik każdej zabieganej mamy.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wrzucamy mąkę kukurydzianą, cukier i wanilię. Dodajemy żółtka i mleko, podgrzewając ciągle mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje do postaci budyniu. Mieszamy dość energicznie, by nie zrobiły się grudki.

Tak powstały budyń mieszamy z ugotowanym ryżem. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, gruszki w grubsze plastry. Owoce wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy syropem klonowym lub miodem. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 st. Ok. 3 minuty przed czasem posypujemy morwą i pokruszonymi orzechami. Jeszcze ciepłe owoce wykładamy na budyń.

Możemy też przełożyć budyń do małych pojemników lub słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

 

 

*

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

W poniedziałek o 7 rano może nie znajdziecie na nie czasu, ale jeśli upieczecie je w niedzielę, a odgrzejecie w piekarniku następnego dnia lub zamoczycie w ciepłym kakao, poranek będzie o niebo lepszy. I smaczniejszy. Bo znów pachnie cynamonem!

Składniki:

2 jajka + żółtko (białko zostawiamy do wysmarowania)

100 g niesolonego masła

150 ml mleka

60 g brązowego cukru + 3 czubate łyżki (do owoców)

łyżeczka cynamonu

50 g drożdży

500 g mąki pszennej

łyżeczka soli

kilka truskawek (lub innych owoców mrożonych)

3-4 jabłka

Na polewę:

zest z 1 limonki

cukier puder

letnia woda

Jajka, mleko, masło, cukier i cynamon podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników rozkruszamy drożdże. Lekko mieszamy. Dodajemy mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie na nasze bułeczki. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, truskawki i brązowy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do uzyskania konsystencji marmolady z kawałkami owoców. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Ciasto, które podwoiło swoją objętość, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Wykładamy masę na całej objętości, zwijamy w roladę, a następnie kroimy wzdłuż na środku. Każdy kawałek (w zależności od długości) kroimy na kolejne 2 lub 3 części. Każdą taką część zawijamy w ślimaka, ciasto powinno znajdować się na dnie, a ślimak z owocami na górze. 

Bułeczki układamy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut. Smarujemy je białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Po przestudzeniu oblewamy lukrem i posypujemy skórką z limonki.

*

Kakao z przyprawami

Dobra wiadomość od rana! – Kakao jest tak zdrowe jak zielona herbata, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają odporność organizmu. To szczególnie ważne w porze jesienno-zimowych dni – przypomina Patrycja. – Ważne, aby wybrać odpowiedni rodzaj kakao, zrezygnujcie z dosładzanych mieszanek i sięgnijcie po naturalne surowe kakao. Przygotujecie z niego cudowny napój o bogatym smaku i niezwykłym aromacie. Warto dodać do niego szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej czy goździków. Wszystkie te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i skutecznie walczą z wirusami w czasie sezonowych infekcji. Kakao na wzmocnienie, bardzo podoba nam się takie lekarstwo.

 

Składniki:

                                     surowe, dobrej jakości kakao

miód lub syrop klonowy

cynamon

anyż

goździki

mleko roślinne (można zmieszać mleko migdałowe i kokosowe)

Do kubka wsypujemy kakao, miód lub syrop klonowy (ilość zależy od upodobań, jeśli chcemy bardziej kakaowe: 2 łyżeczki na kubek + 1 łyżeczka miodu). Dodajemy 2-3 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. W małym garnku podgrzewamy mleko lub spieniamy w spieniarce. Gorące dodajemy do naszej kakaowej mieszanki, dorzucamy przyprawy (cynamon w całości lub w proszku dla aromatu).

 

Smacznego! W kolejnej odsłonie gotowania z Beaba czeka na nas jej wysokość dynia, nie inaczej! Babycook kupicie między innymi w mamissima, tublu i edukatorku.

zdjęcia: Patrycja/Ptysiu Miętowy blog

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.