Pomysł na rozgrzewające śniadania

gotujemy z Beaba

Jak zachować optymizm i dobry humor, gdy jest siódma rano, za oknem siąpi, a do weekendu wciąż daleko? Zjeść ciepłe śniadanie, które rozgrzeje, doda energii i zatrzyma na dłużej przy stole. Lub nie, bo dziecko zje je w pięć sekund!

Dziś serwujemy wam śniadanie mistrzów, które rozpocznie nasz cykl kulinarny z Beaba i czarodziejką smaków Patrycją z bloga Ptysiu Miętowy. Patrycja śle nam kadry prosto z niekoniecznie słonecznej Irlandii, ale w jej kuchni jest ciepło i energetycznie. Domowy budyń, drożdżówki i kakao – brzmi dobrze?

Jej córki, siedmioletnia Iga i dwuipółletnia Kaja wybrały się na poranne zakupy na targ. Same! W dodatku zamierzają wrócić z koszem pełnym warzyw i owoców. Zabawa z warzywniakiem od Janod wciągnęła je tak bardzo, że nie czują dochodzących z kuchni zapachów. Ale zanim spojrzymy, co szykuje Patrycja, rozstrzygnijmy ważną kwestię: kto stoi na kasie, kto kupuje i dlaczego marchewka taka dziś droga? Okej, w Irlandii są inne ceny… Warzywniak dziś rządzi w pokoju i zapowiada się hit na jesienny sezon. Chodźcie z nami do kuchni, bo pachnie cynamonem, a to najlepsza przyprawa na jesienne słoty.

 

 

*

Domowy budyń z orzechami i syropem klonowym

Pomysł na szybkie ciepłe śniadanie z dodatkiem pieczonych owoców, garścią ulubionych orzechów, morwy i cynamonu… Tak celebrujemy jesień, deszczowe irlandzkie poranki i wietrzne popołudnia – opowiada Patrycja. – Pod kocem lub przy stole z nastawioną płytą Milesa lub śpiewami Kai.

Składniki:

Domowy budyń:

30 g mąki kukurydzianej (2 łyżki)

60 g cukru pudru

480 g mleka (500 mln)

2 żółtka

łyżka wanilii lub laska cynamonu

200 g ryżu (ugotowanego na parze)

Dodatki:

gruszki/brzoskwinie/nektarynki/jabłka

morwa (opcjonalnie)

orzechy (u nas pekan)

syrop klonowy

Dziewczyny kończą zakupy i chętnie angażują się w kuchenne krzątanie. Taki wspólnie przygotowany posiłek smakuje o niebo lepiej. Do dzieła!

Ryż najpierw dobrze płuczemy. Następnie wrzucamy go do pojemnika do gotowania makaronu Beaba i gotujemy na parze (poziom 3) w Beaba Babycook. W przypadku garnków do gotowania na parze, ryż należy zawinąć w pieluchę tetrową i gotować na parze ok. 45 minut. W Beaba Babycook zajmuje to zaledwie 5 minut – to zdecydowanie sojusznik każdej zabieganej mamy.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wrzucamy mąkę kukurydzianą, cukier i wanilię. Dodajemy żółtka i mleko, podgrzewając ciągle mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje do postaci budyniu. Mieszamy dość energicznie, by nie zrobiły się grudki.

Tak powstały budyń mieszamy z ugotowanym ryżem. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, gruszki w grubsze plastry. Owoce wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy syropem klonowym lub miodem. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 st. Ok. 3 minuty przed czasem posypujemy morwą i pokruszonymi orzechami. Jeszcze ciepłe owoce wykładamy na budyń.

Możemy też przełożyć budyń do małych pojemników lub słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

 

 

*

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

W poniedziałek o 7 rano może nie znajdziecie na nie czasu, ale jeśli upieczecie je w niedzielę, a odgrzejecie w piekarniku następnego dnia lub zamoczycie w ciepłym kakao, poranek będzie o niebo lepszy. I smaczniejszy. Bo znów pachnie cynamonem!

Składniki:

2 jajka + żółtko (białko zostawiamy do wysmarowania)

100 g niesolonego masła

150 ml mleka

60 g brązowego cukru + 3 czubate łyżki (do owoców)

łyżeczka cynamonu

50 g drożdży

500 g mąki pszennej

łyżeczka soli

kilka truskawek (lub innych owoców mrożonych)

3-4 jabłka

Na polewę:

zest z 1 limonki

cukier puder

letnia woda

Jajka, mleko, masło, cukier i cynamon podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników rozkruszamy drożdże. Lekko mieszamy. Dodajemy mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie na nasze bułeczki. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, truskawki i brązowy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do uzyskania konsystencji marmolady z kawałkami owoców. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Ciasto, które podwoiło swoją objętość, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Wykładamy masę na całej objętości, zwijamy w roladę, a następnie kroimy wzdłuż na środku. Każdy kawałek (w zależności od długości) kroimy na kolejne 2 lub 3 części. Każdą taką część zawijamy w ślimaka, ciasto powinno znajdować się na dnie, a ślimak z owocami na górze. 

Bułeczki układamy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut. Smarujemy je białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Po przestudzeniu oblewamy lukrem i posypujemy skórką z limonki.

*

Kakao z przyprawami

Dobra wiadomość od rana! – Kakao jest tak zdrowe jak zielona herbata, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają odporność organizmu. To szczególnie ważne w porze jesienno-zimowych dni – przypomina Patrycja. – Ważne, aby wybrać odpowiedni rodzaj kakao, zrezygnujcie z dosładzanych mieszanek i sięgnijcie po naturalne surowe kakao. Przygotujecie z niego cudowny napój o bogatym smaku i niezwykłym aromacie. Warto dodać do niego szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej czy goździków. Wszystkie te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i skutecznie walczą z wirusami w czasie sezonowych infekcji. Kakao na wzmocnienie, bardzo podoba nam się takie lekarstwo.

 

Składniki:

                                     surowe, dobrej jakości kakao

miód lub syrop klonowy

cynamon

anyż

goździki

mleko roślinne (można zmieszać mleko migdałowe i kokosowe)

Do kubka wsypujemy kakao, miód lub syrop klonowy (ilość zależy od upodobań, jeśli chcemy bardziej kakaowe: 2 łyżeczki na kubek + 1 łyżeczka miodu). Dodajemy 2-3 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. W małym garnku podgrzewamy mleko lub spieniamy w spieniarce. Gorące dodajemy do naszej kakaowej mieszanki, dorzucamy przyprawy (cynamon w całości lub w proszku dla aromatu).

 

Smacznego! W kolejnej odsłonie gotowania z Beaba czeka na nas jej wysokość dynia, nie inaczej! Babycook kupicie między innymi w mamissima, tublu i edukatorku.

zdjęcia: Patrycja/Ptysiu Miętowy blog

19 komentarzy

  • Moniura:

    Slinka cieknie…
    Wyprobuje wszystkie te przepisy, bo uwielbiam wszystkie skladniki:)
    Nie ma nic lepszego niz kubek goracego pachnacego kakao. CZy kakao trzeba przegotowac?
    Czy ryz moze byc ugotowany inaczej, garnek + gotujaca sie woda?
    Czy to wplynie na smak budyniu?
    CZy rodzaj ryzu ma znaczenie? pewnie tak, w takim razie jaki bylby najlepszy lub opcjonalny?

    Odpowiedz
    • Hej Moniura, postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania:)
      1. Kakoa najlepiej przegotować, ale nie jest to też konieczne. Mam wrażenie, że smak kakao jest lepszy gdy dobrze się je podgrzeje.
      2. Ryż absolutnie może być ugotowany inaczej, tradycyjny sposób też zda egzamin i nie wpłynie to na smak budyniu/puddingu.
      3. Ryż ma znaczenie, tzn. zdecydowanie polecam biały ryż, bo jest na tyle delikatny, że nie wpływa na smak dania (jaśminowy czy basmati będą idealne.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz
  • ff:

    Hej smakowite ludki! Jak ja bym taką bułeczkę przytulił, a do tego pachnące kakao. W taki deszczowy dzień jak dziś to zdecydowanie rozgoni chmury. Ok narobiłaś mi smaku, idę robić kakao. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  • Marta:

    Wlasnie weszlam na twoj instagram @ptysiumietowy i jestem pod wielkim wrazeniem zdjec klimatu no i oczywiscie przepisow/jedzenia! Wow blog i instagram warty sledzenia 🙂 Polecam wszystkim!!!

    Odpowiedz
  • Ewelina:

    Wygląda pysznie!!!Na pewno wypróbuję wszystkie przepisy!Smak kakao o poranku jest nieocenione a bułeczki drożdżowe wyglądają przepysznie,z miłą chęcią zjadłabym je już teraz!Na pewno wykorzystam przepisy na śniadanie dla siebie i córek!!Miło się patrzy na dzieciaki krzątające się w kuchni i biorące udział w przygotowaniach.Zaciekawił mnie też babycook.
    Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy!!
    Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
  • Daria:

    Od jakiegoś czasu śledzę Twoje przepisy na blogu i jestem pod coraz większym wrażeniem. Wydawać by się mogło że to tylko kilka prostych składników….a w Twojej kuchni przeradzają się w kulinarne cuda. Prawdziwa z Ciebie Czarodziejka Smaków 😉 dlatego bez wahania wypróbuje Twoje pomysły na śniadania. Pozdrawiam i czekam na kolejne inspirujące przepisy i zdjęcia z Twojej zaczarowanej kuchni 😉 !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.