Śniadanie w kolorze różu

Buraczane naleśniki!

Dziś coś dla fanek i fanów koloru różowego. I to na talerzu! My jesiennym szarościom chcemy się przeciwstawić, przynajmniej kulinarnie. Na przekór mysim i deszczowym kolorom, które ścielą się za oknem, my atakujemy różem!

Marka Beaba i kuchenny klasyk Babycook znów inspirują nas do gotowania. Dziś przypominamy wam o przepisie, który podpatrzyłyśmy na warsztatach Power Mama w warszawskim studio CookUp. Partnerem tego cyklu jest właśnie marka Beaba. Jeśli nigdy nie byłyście w studio kulinarnym, gorąco polecamy! Można przyjść z dzieckiem, na najmłodszych czekają: specjalny kącik zabaw przygotowany przez markę Janod, przewijak i miejsce do karmienia Beaba. Dziecko się bawi, mama gotuje – scenariusz nie do pogardzenia. A gdy prowadzącą jest Dominika Wójciak, czyli wiecznie uśmiechnięta Krakuska, czarodziejka smaków, możecie być pewni, że będzie to gotowanie z fantazją.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

 

Jej przepis na różowe naleśniki to gwarancja wielkiego „wow” przy stole. Uwaga, zachodzi duże ryzyko, że śniadanie przeciągnie się na brunch, a może i zastąpi obiad. Zbierzcie ekipę i zróbcie z dziećmi śniadaniowe party z naleśnikiem buraczanym w roli głównej. Różowa Barbie może się schować, odcienie od łagodnych malinowych po głęboki amarant rozgościły się nam w kuchni na dobre.

Buraczane naleśniki z kremem jaglanym

składniki (na 4 osoby):

1 jajko

100 ml soku z buraków

240 ml mleka roślinnego

170 g mąki orkiszowej

1/4 łyżeczki soli

masło klarowane do smażenia

krem:

100 g kaszy jaglanej (namoczonej na noc w zimnej wodzie)

400 ml mleka kokosowego

1 mango

Pink rules! Jajko miksujemy z sokiem z buraków i mlekiem. Dodajemy mąke, sól i ponownie miksujemy w Beaba Babycook, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 1 godzinę. Kaszę jaglaną, uprzednio wypłukaną, zalewamy mlekiem i gotujemy 20 minut pod przykryciem.

 

Gdy będzie gotowa, miksujemy ją na krem, dodając obrane cząstki mango. Smażymy naleśniki ma klarownym maśle, przekładamy je kremem i dekorujemy sezonowymi owocami. Prawda, że proste?

Dominika zachwyciła nas kilkoma innymi patentami kulinarnymi, ale to temat na inne spotkanie. Nam się spieszy do kuchni…

Kolejne warsztaty Power Mama już w październiku, więcej tu. Smacznego!

zdjęcia: Kasia Rękawek

Dominika Wójciak: zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef autorka bloga Kulinarne bezdroża oraz autorka książek kulinarnych. 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.