Kulinarne nostalgie Marty

Przysmaki Veganamy

Marta mieszka w Stokholmie z mężem Arkiem oraz dwiema córeczkami, Matyldą i Lilianą. Od 2 lat ona i jej dzieci nie tykają mięsa ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego Choć w pierwszej chwili brzmi to dość radykalnie, wystarczy rzut oka na bloga Veganama.pl, by przekonać się do bezmięsnych poniedziałków i śród, i może jeszcze paru dodatkowych dni tygodnia. Bo pomysłów na wegańskie dania u Marty całe tuziny, jest w czym wybierać. Dziś przepytałyśmy Veganamę z  jej ulubionych kuchennych historii, playlisty umilającej gotowanie, smaków kojarzących się z dzieciństwem i beztroską oraz przepisem na danie, które wybornie realizuje obie te wytyczne. Efekty poniżej. Zapraszamy. ladnebebe_veganama_Matylda   Czym jeszcze, poza blogiem, się zajmujesz? Jestem mamą dwóch wege dzieciaków. Moja młodsza córeczka ma 3 miesiące, więc to ona jest teraz jest dyrektorem mojego czasu. Poza tym, kiedy tylko mogę fotografuję. To moja pasja, którą staram się ciągle rozwijać. Jestem  również osobą lubiącą wszelkie aktywności fizyczne. Bez sportu nie istnieję. Aktualnie przede mną duże wyzwanie biegowe w 2016. Od kiedy Twoje córeczki są wegankami? Niemalże od początku. Ciąża z młodszą córeczką była w 100% wegańska, teraz Liliana jest karmiona piersią i mam zamiar kontynuować ten rodzaj żywienia przy rozszerzaniu jej diety. Starsza córka nie była weganką jedynie przez kilka pierwszych miesięcy. Teraz z chęcią je warzywa i owoce. Bardzo lubi strączki. Szczególnie upodobała sobie ciecierzycę i taką przekąskę . Od początku dawałam jej dużo kaszy jaglanej, więc lubi ją w wielu odsłonach. Placuszki i kotleciki jaglane znikają w tempie ekspresowym. Weganizm otworzył mnie na nowe smaki i połączenia, właśnie dzięki zdrowemu gotowaniu dla dzieci. Jestem i bedę im za to bardzo wdzięczna. Twoje popisowe danie, które przyrządzasz z zamkniętymi oczami? Ostatnio bardzo dużą przyjemność sprawia mi robienie ciast wegańskich. Bez pszennej mąki, bez cukru. Poszukuję takich połączeń smakowych, aby deser był zarówno smaczny jak i wykonany z naturalnych składników. Inspiruje mnie do tego moja córeczka, której chcę przygotowywać wyłącznie zdrowe smakołyki. Moim popisowym ciastem jest wege sernik kokosowo figowy. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc składniki znam już na pamięć.   ladnebebe_veganama_ciastofigowe ladnebebe_veganama_ciastofigowe2   Ulubiona książka kucharska i blog kulinarny? Mam sporo książek kucharskich, które lubię. Ostatnio pojawiło się kilka wegańskich szwedzkich nowości. Jednak duży sentyment mam do książki Jadłonomii. Bardzo lubię jej przepisy, połączenia smakowe, a sama książka jest pięknie wydana. Ogląda się ją niczym album. Jeżeli chodzi o blogi, to również jest ich spora kolekcja. Regularnie zaglądam  między innymi do Jadłonomii, Wegan Nerd, Smakoterapii, Forks and Beans, Pickles & Honey, Minimalist Baker.   ladnebebe_veganama_MartaJadlonomia   Twój kulinarny guru? Bardzo imponuje mi Massimo Bottura. Podoba mi się to, że mimo to, że jest jedynym z najlepszych kucharzy na świecie, nie przestaje eksperymentować. Jego kreatywność powala na kolana.  Słynna "Oops! I dropped the lemon tart" to majstersztyk.   Ulubione danie z dzieciństwa? Pierogi z jagodami.  Robiłyśmy je niejednokrotnie w ogromnej ilości razem z moją babcią i siostrą. Do dziś mam niesamowicie miłe wspomnienie tych czasów. Wakacje, łubianki z jagodami, lepienie pierogów, a później fioletowe usta. Na równi jest zupa pomidorowa. Kiedyś najbardziej lubiłam ją jeść ze śmietaną i koperkiem. Teraz na weganiźmie kocham jej smak jeszcze bardziej, ale przygotowuje ją bez wywaru mięsnego i śmietany.   I to znienawidzone... Mięso w galarecie. Do dziś sam widok mnie odrzuca. Co dziś najchętniej jadasz? Jestem weganką, więc wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, kasze i orzechy są w mojej diecie codziennie. Weganizm otworzył mnie na nowe smaki, więc eksperymentuję w kuchni. Bardzo lubię gotować sezonowo, korzystając z lokalnych produktów i dodając aromatyczne przyprawy. Tej jesieni w mojej kuchni królowała dynia i figi.   ladnebebe_veganama_salatka1 ladnebebe_veganama_warzywa   Czego nie włożysz do ust? Mięsa. Twoje ukochane comfort food? Curry z dyni z mleczkiem kokosowym.  To proste danie, ale niesamowicie delikatne, kremowe i aromatyczne. Poprawia mi nastrój przy najgorszej pogodzie.   Bez czego nie możesz się obejść w kuchni? Bez kaszy jaglanej. To podstawa mojego odżywiania. Jestem mistrzem w robieniu dań z kaszy. Zrobię z niej śniadanie, danie główne, zupę, deser. Jest bardzo uniwersalna, a jej właściwości zdrowotne są wspaniałe. Nie wyobrażam sobie również mojej kuchni bez świeżych ziół i przypraw. To niesamowite jak kilka malutkich ziarenek potrafi zupełnie zmienić smak potrawy. Ostatnio bardzo polubiłam się z kolendrą i czarnuszką.   ladnebebe_veganama_Jaglana   Twoja topowa playlista na czas gotowania?    

***

Marta była tak miła, że zdradziła nam swój przepis na bardzo nostalgiczną pomidorową. Koniecznie przetestujcie, bo dla nas smakuje wrześniowymi powrotami do domu ze szkoły.

ladnebebe_veganama_pomidorowa

 

Krem z pieczonych pomidorów z bazylią

Składniki:

1700 gram świeżych pomidorów 1,5 dużej cebuli 7 ząbków czosnki 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka chilli w proszku 6 listków świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 2 szklanki wody szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietany owsianej

Przygotowanie:

 

Ustawcie piekarnik na 200 stopni. W formie do pieczenia lub na blasze ułóżcie przekrojone na pół pomidory, cebule oraz obrane ząbki czosnku. Polejcie warzywa oliwą, posypcie solą i pieprzem, wymieszajcie i włóżcie do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmijcie warzywa z piekarnika, odstawcie na chwilę aby ostygły. Następnie przełóżcie warzywa do garnka, dodajcie przyprawy, wodę, syrop z agawy, bazylię i zmiksujcie blenderem na gładki krem. Doprawcie krem śmietaną owsianą, a następnie zagotujcie, aby smaki się połączyły. Udekorujcie świeżym listkiem bazylii i podawajcie z dobrym pieczywem lub ryżem.

Życzymy Wam smacznego po wielokroć i zapraszamy na bloga Marty. Również po wielokroć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.