Jedz rośliny na tarasie!

Cztery wegańskie przepisy do pałaszowania na tarasie

Po zakupach zero waste w lokalnym spożywczaku, złap za książkę ,,Mama na roślinach" i wypróbuj 4 proste i superzdrowe receptury na balkonie, tarasie albo pikniku w parku.

Poznałyście już Asję Michnicką, autorkę książki. A teraz Martyna i jej córki będą przewodniczkami po meandrach wegańskiego gotowania, które zainauguruje tarasowy sezon w ich domu. Książka wciągnęła ją samą, ale także dziewczynki. Nasza fotografka podpatrzyła kilka momentów, kiedy zaszywały się z książką, ale na szczęście przepisy w niej zawarte są tak banalnie proste, że po kilku pierwszych krokach można było intuicyjnie wyczuć jak danie wykończyć. Usmażcie wspólnie z nami pastę czekoladowo-orzechową z fasoli, placuszki z masłem orzechowym i makowe z figami, a na deser – sorbet z truskawek i jarmużu. Będzie prędko i pysznie.

*

PLACUSZKI PEŁNOZIARNISTE Z MASŁEM ORZECHOWYM/ s. 140

Składniki na 10-12 placuszków

pół szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
1 duża łyżka masła orzechowego
1 dojrzały banan
2-3 świeże daktyle
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksuj i wymieszaj z mąką. Dodaj mleko, banan, daktyle i wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na średnim ogniu, nakładając ciasto łyżką. Placuszki smakują najlepiej ze świeżymi, sezonowymi owocami, posypane amarantusem lub jagłą ekspandowaną.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

*

CZEKOLADOWO-ORZECHOWA PASTA Z FASOLI/ s. 177

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
3 łyżki kakao
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki mleka sojowego niesłodzonego.

Przygotowanie:

Orzechy zmiel tak by kawałki były wyczuwalne. Fasolę, kakao, mleko sojowe zmiksuj na gładką masę. Dodaj orzechowe ,,crunchy” i dokładnie wymieszaj pastę łyżką.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

*

PLACUSZKI MAKOWE Z FIGAMI/ s. 145

Składniki na 12-14 placuszków:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki jaglanej
5 łyżek mielonego maku
1/3 szklanki mlekasojowego niesłodzonego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+3 łyżki wody
1 dojrzały banan
2-3 suszone figi
olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Zmielony mak zagotuj z 1/3 szklanki mleka sojowego, aż napęcznieje. Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Figi zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Gotowy mak i siemię wymieszaj z płatkami, mąką, bananem, odcedzonymi figami, olejem i zmiksuj na gładką masę. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia, z obu stron.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

*

SORBET TRUSKAWKOWO-JARMUŻOWY/ s. 251

Składniki na 2 porcje:

2 szklanki truskawek
garść jarmużu
2 banany
kilka listków mięty
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Powstałą masę przelej do foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

*

Dziewczynki mają na sobie ubrania z najnowszej kolekcji Four’emki: For Dreamer Top, Muslin Swan Dress i Linen Wavy Trousers.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.