dziecko kuchnia tip

Jak dbać o odporność całej rodziny?

Smacznie i zdrowo w 7 krokach

Jak dbać o odporność całej rodziny?
Paulina Kania

Wiecie, że kiedy mieszkamy razem, nasze układy immunologiczne – mimo że są unikalne dla każdego – lubią się synchronizować? Dlatego warto zadbać o rodzinną odporność zbiorowo. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Wysypiać się, odwiedzać las, wystawiać buzie do słońca, zdrowo jeść, a mądrą dietę uzupełniać sprawdzonymi, naturalnymi suplementami. Tak w skrócie wygląda uniwersalna lista codziennych nawyków, które pomogą wzmocnić odporność i nas, dorosłych, i dzieci. A i sami widzicie, że składowe należą do przyjemnych! Z tymi zaleceniami zgadza się nasza ulubiona czwórka: Paulina Kania, Piotr Półtorak i ich dwóch synów, 8-letni Jeremi i półtoraroczny Stefan, do których dziś zaglądamy, by wypróbować sposoby na zdrowie.

Domowa spiżarnia i oszczędna, ale solidnie skomponowana apteczka to zupełnie naturalny patent na rodzinną profilaktykę. Dużo łatwiej jest zapobiegać przeziębieniom, niż je leczyć, szczególnie, że przeciwdziałanie jest po prostu… pyszne! Sięgamy po miody, ekologiczne domowe obiady, supernaturalne słodkie pasty na kanapki, owocowe przekąski, rześką kombuchę i suplementy, które smakują jagodami albo kurkumowym mlekiem. I to wszystko z naszego podwórka.

*

ZDROWE MIODY

Złociste, malinowe, a nawet purpurowe – miody z Pasieki Rodziny Sadowskich mają wiele odcieni i wcieleń, ale łączy je naturalny skład i znane od wieków zdrowotne działanie. Miód to antybiotyk, ale zdrowszy i o niebo smaczniejszy – łyżka gęstego cudu od pracowitych pszczół mile rozpływa się w gardle, wdzięcznie rozsmarowuje się na kanapce i łagodnie dosładza domowe napoje. Jest słodko, ale zdrowo: zawarte w miodach naturalne cukry proste – glukoza i fruktoza – są jak zastrzyk energii w stanach wiosennego zmęczenia.

Miody polecają się na kanapki i do rozgrzewających napojów w sam raz na kapryśne majowe dni. Paulina ulubiła sobie złoty miód z kurkumą i pieprzem cayenne, czyli energetyczne połączenie mocy dwóch składników, które mają działanie rozgrzewające i wzmacniające. Wystarczy dodać łyżkę do ciepłego mleka lub wody i zdrowotny napój gotowy! Chłopaki zgodnie głosują na miód z maliną – super, bo smak i piękny kolor to jedno, bo poza tym maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i antywirusowo. W punkt. No i palce lizać!

*

TARCZA WITAMINOWA

Łykanie witamin wchodzi w nawyk. A czego konkretnie potrzebuje nasz układ immunologiczny, aby sprawnie funkcjonować? Odpowiedniej porcji witaminy D3. Słońce nam ją dostarcza, ale w naszym klimacie jest go teraz mało, szczególnie – ech! – w czasie kwarantanny. Dieta może nie dostarczać jej w rekomendowanych ilościach, co należy potwierdzić badaniami krwi. I tu kłania się suplement diety pastylki Solgar z witaminą D, do ssania lub pogryzienia, po które mogą śmiało sięgać maluchy od 4 roku życia. Druga opcja to suplement diety wegańska witamina D3 Terranova pozyskiwana z porostów, uzupełniona wartościami m.in. pestek dyni, spiruliny, otrębów ryżowych i grzybów shitake. Tyle dobra w jednym słoiczku.

Witaminy lubią się też w grupie, a naszym organizmom ta synergia sprzyja. Wśród zestawów do zadań specjalnych jest suplement diety Earth Source Multi-składnikowy, czyli preparat ze skoncentrowaną mieszanką od Matki Natury. Oprócz bogatego składu witamin i minerałów są w nim m.in. pędy jęczmienia, żeń-szeń syberyjski i olej z lnu. Dzieciom od 4 lat poleca się też suplement diety Multiwitamina Na-Co-Dzień, czyli m.in. 12 witamin, 7 minerałów i ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu kwas tłuszczowy DHA (minimum 250 mg dziennie), w miłym towarzystwie liofilizowanych owoców i ziół. Nieco młodsze zuchy mogą ssać suplement diety Kanguwity – pastylki o smaku jagód, które oprócz witamin i minerałów mają m.in. sproszkowane buraki, truskawki i morele. Prawda, że ani składowi, ani nazwie nie można się oprzeć?

U Pauliny i Piotra tajnym składnikiem dla dorosłych jest suplement diety Life DRINK – moc różnych składników w postaci proszku do rozrabiania z napojami. Jedna porcja ma aż 11 zielonych roślin, w tym szpinak, jarmuż i pokrzywę, oraz 10 owoców, w tym: acai, jeżynę i czarny bez. Wsypujemy 12 gramów do ulubionego smoothie i wzbogacamy go nie tylko o miks roślin, ale i porcję (6 gramów) wegańskiego białka.

*

MĄDRA I NATURALNA SUPLEMENTACJA

Składniki odżywcze dostarczamy sobie i dzieciom głównie dzięki zbalansowanej diecie, ale tę zawsze warto uzupełnić suplementami z prostym, naturalnym składem. W apteczce polskiej firmie Dr Ann’s, założonej przez dwójkę farmaceutów, znalazłyśmy witaminy i zdrowotne mieszanki w proszku, bez aromatów, konserwantów i barwników, a nawet bez glutenu, laktozy i cukru. Super, bo możemy je pić kolektywnie – i my, i starszaki.

Nasza odporność w dużym stopniu zależy od naszego samopoczucia, czyli bycia wyspanym i niwelowaniem stresu, i tu sprawdzą się suplementy z magnezem – Familymag z limonką i stewią mogą stosować dzieci od 4 roku życia. Paulina i Piotr popijają Calmmag, czyli połączenie magnezu, witamin C i D oraz ekstraktu z melisy – sorry, chłopaki, ale bycie rodzicem to niełatwa sprawa i czasem trzeba sobie suplementować odrobinę spokoju! Do apteczki dorzucamy Immunomag, czyli mistrzowski zestaw z cynkiem i witaminą D na odporność, i złote cudo, czyli Curcumę z nowej serii Herbs by Dr Ann’s. Mieszanka z kurkumą, lecytyną i inuliną jest świetna do przygotowania złotego mleka, shota kurkumowego albo „kurkómówki”, czyli lemoniady, do której wystarczy tylko dodać imbir. Pychota, a odporność buduje się sama.

*

ZDROWE OBIADY I ROŚLINNE SZOTY

W rodzinie siła! I we wspólnych posiłkach: prostych, domowych obiadach jedzonych przy jednym stole. Odporność budujemy nie tylko dobrym jedzeniem, ale też stanem naszego umysłu, dlatego wspólna rutyna dotycząca posiłków łagodzi objawy stresu. U Pauliny i Piotra jadanie razem to codzienność – w tym domu się gotuje, ale też sięga po kulinarne wsparcie w postaci rodzinnych słoików od Zakwasowni. W takim wegetariańskim słoiku mieszczą się klasyki obiadowe z pięknym, ekologicznym składem – z ogórkową, bigosem i kapuśniakiem na czele, oraz „egzotyczne” pychoty, jak curry z nerkowcami, szakszuka czy boczniaki teryiaki. „Zakwasownia dla rodziny” to dania dedykowane wielodzietnym rodzinom – są gestem wsparcia (cena jest niższa niż standardowo) w tym trudnym i wymagającym okresie. W czasie kwarantanny zdrowe i ekonomiczne pogotowie obiadowe jest na wagę złota.

Jeśli chodzi o dobrodziejstwo z rodzinnej Zakwasowni, małe i duże układy odpornościowe polubią się z szotami, czyli napojami funkcjonalnymi, których mała dawka oznacza dużą porcję probiotyków i witamin. I tak szot antybiotyczny łączy moc imbiru, kurkumy, olejku z oregano i pieprzu cayenne, działając przeciwbakteryjnie. Z kolei szot witaminowy bazuje na soku z rokitnika, bogatym w witaminę C, pyłku kwiatowym o prozdrowotnych właściwościach, i na oleju z wiesiołka działającym przeciwzapalnie. Taki napój funkcjonalny nadaje się na suplementację witaminową nawet dla maluchów. Na zdrowie, rodzino!

*

NATURALNE PRZEKĄSKI Z OWOCÓW I WARZYW

Jeśli przekąska kojarzy wam się z niezdrowym grzeszkiem, to wygląda na to, że nie znacie chrupiących pyszności Puffins. W paczkach z przeuroczym maskonurem kryją się owoce i warzywa, które dzięki specjalnej metodzie suszenia zachowują pyszny smak i wartości odżywcze. Nie ma w nich ani grama dodanego cukru czy konserwantów, tylko 100% owoców w owocach. Wiecie, że garść suszonych jabłek (smak dzieciństwa!), wiśni lub pomidorów odpowiada jednej z pięciu rekomendowanych przez WHO dziennych porcji warzyw i owoców?

Ekologiczne Puffinsy (tak, mają certyfikat) możecie podgryzać podczas seansów kina domowego na kanapie albo dodawać je – jak u Pauliny w domu – do sałatek i musli na śniadanie, żeby podkręcić smak potrawy i dorzucić garść witamin. Dobra połowa tych przekąsek powstaje z warzyw i owoców, które rosną i dojrzewają w Polsce. Polecamy zaprzyjaźnić się z kwaskowatą suszoną miechunką, czyli złocistymi kulkami – skarbnicą witaminy A, która wpływa na ładny stan skóry i wzmacnia układ odpornościowy. I jak reszta Puffinsów – miechunka przyjemnie chrupie!

PS Puffins mają nowy, soczysty i kolorowy sklep internetowy – przekąski możecie zamawiać prosto do domu.

*

BARDZO ZDROWE SŁODYCZE

Oczywiście niektórym tytuł tego akapitu wyda się mocno podejrzany, ale śpieszymy wyjaśniać, że twórcy ALPI smaki, kameralnej manufaktury orzechowych kremów Basia Basia, znają się na tym jak nikt. Zamykają w słoikach z sympatyczną wiewiórką supernaturalne masła na bazie orzechów z apetycznymi dodatkami. Skład jest tak prosty, że czasem obejmuje tylko „orzechy + nic więcej”, a czasem pojawi się kokos (wyłącznie słodziutki miąższ) i biała czekolada z odrobiną cukru trzcinowego i solą himalajską.

Kremy Basia Basia polecają się na kanapki, do placków i naleśników, na desery i na zdrowe, energetyczne śniadania. Stefan i Jeremi lubią też zanurzyć w słoiku łyżeczkę, którą zaraz potem można oblizywać bez karcących spojrzeń mamy i taty. Bo na łyżeczce lepi się samo kremowe dobro! Masła orzechowe nie zawierają oleju palmowego, emulgatorów, glukozy, wypełniaczy czy poprawiaczy smaku. Słoik Laskolady – na bazie orzechów laskowych (aż 58%) i słodzony daktylami – szybko staje się must have w kuchennej szafce. Ola i Piotr – twórcy ALPI smaki zapowiadają nowy hit, z którym ruszają niebawem. Chałwolada! Już sama nazwa pobudza ślinianki – będziemy jej wypatrywać.

*

KOMBUCHA NA ODPORNOŚĆ 

Ten napój funkcjonalny na bazie herbaty, który powstaje w procesie fermentacji, ma coraz więcej zwolenników i dobrze, bo cudownie orzeźwia, odżywia i wpływa korzystnie na układ immunologiczny. W butelce kombuchy by Laurent kryje się cała masa zdrowia: probiotyki, aminokwasy, antyoksydanty i żywe kultury bakterii – naturalna fermentacja sprawia, że kombucha jest bogata w witaminy i pozytywne bakterie. Przyczynia się do poprawy trawienia, zwiększenia odporności i odzyskania naturalnej równowagi w organizmie.

Te pyszne napoje powstają na bazie naturalnych składników – owoców, surowego cukru i przypraw – z ekologicznych upraw, bez żadnych „E”. Kombucha jest bardzo zdrowa – najlepiej zacząć od jednej butelki dziennie. Na który smak się zdecydować? No, to nie jest łatwa sprawa, bo wszystkie kuszą składem. Spróbujcie klasycznego smaku Healthy Sencha z organiczną herbatą sencha i oolong, a jeśli lubicie imbir (który łagodzi objawy zmęczenia i oczyszcza drogi oddechowe), to sięgajcie po Vibrant Ginger z tłoczonymi na zimno sokami imbirowym i cytrynowym.

Jeremi lubi kwaśne rzeczy i bardzo zasmakowała mu kombucha, a jeśli chcecie poczytać więcej o kombuchy & dzieciach, zajrzyjcie tutaj.

*

Prawda, że dbanie o odporność może być przyjemne i smaczne? A jeśli dodać do tego wspieranie niewielkich lokalnych firm i manufaktur, to mamy dbałość przez duże „D”, i to rodzinnie! A jakie są wasze domowe sposoby na wzmacnianie układu immunologicznego dużych i małych? Dzielcie się w komentarzach – patentów w tym temacie nigdy za wiele.

*

Materiał powstał we współpracy z: Pasieką Rodziny Sadowskich, Zakwasownią, Puffins, Dr Ann’s, Solgar Polska, ALPI smaki i Kombucha by Laurent.

Dodaj komentarz