kuchnia przepisy

Drugie śniadanie

Co tam masz pysznego?

Drugie śniadanie

Pamiętacie to? Zaczyna się przerwa, a my odwijamy kanapki z lekko zatłuszczonych papierków. Co masz? Kanapkę z szynką i sałatą? A ty? Z serem i pomidorem… Zamieniamy się?  Drugie śniadanie to nie tylko uzupełnienie energii po i przed kolejnymi lekcjami, ale też ważny moment towarzyski!

Dziś mamy pełno fajnych i funkcjonalnych lunczboxów. A klasyk kanapkowy coraz częściej wypierają inne pomysły kulinarne. Domowej roboty batony, tortille z warzywami, krojone owoce… My nie mamy nic przeciwko kanapce na dobrym chlebie, ale dziś zaglądamy do trzech mam, które przyszykują dla swoich szkolniaków coś innego!

Kulinarnie wspiera nas Polenastole, sklep, w którym znajdziecie naturalne produkty od małych, sprawdzonych producentów, które super wzbogacą drugie śniadania naszych dzieci. Zobaczcie co Magda, Marta, Gosia włożyły dziś do lunczboxów!

***

Magda z ammniam.pl wie jak połączyć słodkie i zdrowe. Redefiniuje i odkrywa dla nas nowe oblicze słowa 'baton’. Żadna tam czekoladowo tłuszczowa bomba, tylko super zdrowa przekąska. Ile energii ma, nie musimy mówić, po takiej niespodziance w tornistrze hulanie po boisku szkolnym wręcz wskazane!

* Batoniki owsiankowo-amarantusowe*

lunchbox2

Składniki

1,5 szklanki owsianego musli Amarello

1 szklanka amarantusa ekspandowanego Amarello

1 łyżka kakao

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

2 obrane dojrzałe banany (180 g)

1 łyżka masła z orzechów laskowych Primavka

2 łyżki syropu klonowego lub melasy z karobu

szczypta soli

Przygotowanie:

Suszone owoce i orzechy z owsianego musli pokroić na mniejsze części a następnie wymieszać w misce razem z resztą musli i pozostałymi suchymi składnikami.

Banany zmiksować w blenderze z masłem orzechowym i syropem klonowym na gładko. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać dokładnie i odstawić na 20 minut do lodówki.

lunchbox1

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C i formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzona masę (powinna być zwarta) wyłożyć równomiernie na dno blaszki na grubość 05-1 cm. Piec około 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, poczekać około 10 minut, a następnie wyjąć ciasto z blaszki do góry dnem  i pokroić na batoniki. Jeść aż całkowicie wystygną.

lunchbox3

lunchbox4

To smaczna propozycja na drugie śniadanie do szkoły koniecznie z porcją świeżych owoców w pojemniku!

***

2

*Bananowe placki jaglane*

Składniki

200 g mąki jaglanej (mniej więcej szklanka)

150 ml mleka

1 jajko

2 łyżeczki miodu

2 dojrzałe banany

Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1

Gosia dziś do szkoły pakuje placki jaglane. Które dziecko nie lubi placków? A jak są w nim banany i miód to hmhmh… palce lizać. Coś czujemy, że gdy na przerwie lunczbox otworzą małe ręce to zawartość baaardzo szybko rozejdzie się po klasie.

Mąkę, mleko, jajko oraz miód miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry banany i miksujemy ponownie, ale za pomocą blendera. Ciasto ma mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Pozostawiamy na 10 minut.

3

4

Na rozgrzaną patelnię z jedną  łyżką oleju kokosowego nakładamy porcje ciasta (po łyżce). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, po mniej więcej 2 minuty z każdej. Po każdej partii dodajemy na patelnię trochę oleju kokosowego. Podajemy z ulubionymi owocami!

***

Marta przygotowała luncz pełen energii przez duże E. Aktywna i wysportowana mama zadba o posiłek Jasia po lekcji W-F. W Polenastole zamówiła kosz samych superfoods! Jej, jak zdrowo, w kompleksy nie wpadamy tylko notujemy przepis i do dzieła.

*Batony z suszonymi owocami*

Składniki

270 g miks suszonych owoców (dowolnych np. Moreli, żurawiny)

120 g miks orzechów i pestek (dowolnych)

80 ml soku owocowego

2 czubate łyżki miodu

120 g płatków górskich nie błyskawicznych

60 g mąki pełnoziarnistej

Orzechy i owoce bardzo dokładnie siekamy, mieszamy z mąką i płatkami owsianymi. W rondelku podgrzewamy sok i miód. Gdy miód się rozpuści masę wlewamy do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy.

Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy prostokąt o grubości około 2cm. Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.

14087666_10154624979324750_487321173_o (1)

Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i ostrożnie kroimy. Batony można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku. Zamiast płatków można użyć ekspandowanych nasion gryki lub pszenicy.

Prawda, że proste? W pośpiechu porannym nie zawsze jest czas na wymysły, wiemy. Ale dzisiejsze pomysły możecie spokojnie przygotować dzień wcześniej a rano tylko zapakować do lunchboxów. Hej dzieciaki, gotowe do szkoły?

Koniecznie zajrzyjcie do naszej selekcji, w której znajdziecie cała masę fajnych lunchboxów i pysznych małych przekąsek.