Co może uratować zabiegany dzień, cały poza domem? Z lekcji na zajęcia dodatkowe, potem jeszcze basen, może kino. Fajnie, gdyby ktoś mógł przygotować śniadanie i jeszcze wrzucić do torby pożywny posiłek do zabrania ze sobą… Właśnie tak dobrze mają dzieci mam przygotowujących lunchboxy!
Już zapala wam się czerwona lampka z hasłem „nie potrafię”? Razem z Katarzyną Meller pokazujemy, że podstawa to proste składniki, sprawdzone przepisy i kilka pomysłowych gadżetów. Wyprawienie do wyjścia trójki dorastających dziewczyn to nie jest najłatwiejsza sprawa, ale, uwierzcie, da się! I to z uśmiechem na ustach, bo podjadanie w międzyczasie to święte prawo gotującej osoby. Kasia ma dla was garść przepisów i szczyptę rad, a my dorzucamy porządną porcję gadżetów ułatwiających przygotowanie i zapakowanie posiłków na wynos. Zapraszamy na wspólne śniadanie i do trzech lunchboxów, z życzeniami dobrego dnia!




… ZANIM WYJDZIEMY Z DOMU
Śniadanie to dla wielu najważniejszy posiłek dnia. Powinno być bogate w witaminy i składniki odżywcze. Jak je przemycić, gdy towarzystwo nie budzi się specjalnie głodne, a ty sama myślisz głównie o kawie? Odpowiedź to świeżo wyciskany sok! Postawi na nogi i pomoże w rozkręceniu się w pochmurny poranek.
SOK NA DZIEŃ DOBRY
składniki:
marchewki
jabłka
gruszki
śliwki
(proporcje dowolne, według uznania)
odrobina wyciśniętej cytryny
Do przygotowania soku, poza świeżymi owocami i warzywami (niezmiennie zamawiamy te od Zielonej Skrzynki!) niezbędna jest wyciskarka wolnoobrotowa Hurom. Szczególnie lubimy te automatyczne i łatwe w czyszczeniu. Zachęcają do eksperymentowania i znalezienia własnej receptury na idealny sok!


Sok może występować solo lub jako dodatek do bardziej treściwego posiłku. Proponujemy klasykę – ta nigdy nie zawodzi! Kanapka na śniadanie – czy da się wymyślić coś lepszego i prostszego? Najpyszniejsze wychodzą te na samodzielnie upieczonym, wyjętym prosto z piekarnika chlebie. Myślisz, że to wersja dla zaawansowanych? Spróbuj z przepisem Kasi!
NAJPROSTSZY CHLEB Z FORMY
składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml wody
10-15 g świeżych drożdży
łyżka soli
łyżka oliwy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto – ręcznie lub w robocie kuchennym. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przebijamy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto należy pozostawić na 30-60 minut, aż wypełni formę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Chleb pieczemy ok. 40 minut.



A co na chleb? Znając różne gusta domowników, Kasia proponuje zwykle więcej niż jedną opcję. Oto jej evergreeny!
PASTA Z TUŃCZYKA
składniki:
puszka tuńczyka w oliwie
garść migdałów bez skórki
garść suszonych pomidorów w oleju
garść parmezanu
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
*
TWAROŻEK
składniki:
200-250 g twarogu półtłustego
4-5 rzodkiewek
pół ogórka
garść cienkiego szczypiorku
garść koperku
2 łyżki oliwy
100 g jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jogurt i oliwę. Następnie dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszkamy. Rzodkiewkę kroimy w zapałki, ogórek – w drobne części, szczypiorek i koperek na półcentymetrowe kawałki. Dodajemy do twarogu i mieszamy całość.
*
Królowa kanapka niejedno ma imię! Poza autorskimi pastami i twarożkiem z dodatkiem aromatycznych świeżych ziół od Zielonej Skrzynki, świetnym towarzystwem dla domowego chleba jest rzemieślnicze masło orzechowe Sticky Blenders. Wszyscy kochamy je na słodko, ale warto spróbować je też w wersji wytrawnej.






LUNCHBOX 1, GDY MAMY NIEZJEDZONE ŚNIADANIE
Przechodzimy do rzeczy, tych na wynos. Jak uratować nieruszone podczas śniadania kanapki? Dzieci Kasi mówią „sklapśnięta” kanapka, możemy też nazwać to po prostu tostem czy kanapką z opiekacza. Nazwa jest nieistotna, ważne, że smakuje i jest less waste!
KANAPKA NA WYNOS
składniki:
2 kromki chleba
pasta z tuńczyka
plaster sera żółtego
majonez
Dwie kromki chleba z zewnątrz smarujemy majonezem, a środku – pastą z tuńczyka. Wkładamy do środka konkretny plaster sera żółtego. Kanapkę zamykamy i wkładamy do opiekacza Happycall. Czekamy, aż powierzchnia chleba będzie brązowa.
*
Obok kanapki na drugie śniadanie pakujemy ulubiony owoc i kilka kawałków warzyw. Smaki i proporcje dobieramy do indywidualnych zachcianek i smaków. Gdzie co jest – łatwo zgadnąć po wielkości pudełka A Little Lovely Company w 4-częściowym zestawie. Do tego dokładamy ekologiczny napój (bez dodatku cukru!) i batony Helpa (bo jednak lubimy do czasu do czasu coś słodkiego). Kanapka może wystąpić też w roli podwieczorku. Zachowa świeżość zapakowana w wielorazową owijkę keep leaf.





LUNCHBOX 2, WERSJA „NA BARDZO SZYBKO”
Do pojemnego lunchboxa Petit Monkey wrzucamy samo dobro – warzywa i owoce, również w postaci liofilizowanej jako mieszkankę owoców od Helpy. To superpomysł na zdrową przekąskę również poza sezonem. Do tego pożywny napój Helpa z dodatkiem kaszki. Do torby Hip wykonanej z silikonu możemy wrzucić nawet kwaśne owoce – platynowy silikon spożywczy nie wchodzi w reakcje z żywnością. Nie zapominamy o wodzie – zabieramy ze sobą pomysłowy bidon Carl Oscar z dodatkowym pojemnikiem na przekąski.




LUNCHBOX 3, DO WYBORU, DO KOLORU
Czy coś może poprawić humor w ciągu dnia lepiej niż pyszna przekąska? Chyba tylko pyszne przekąski (liczba mnoga!) w oryginalnym lunchboxie Boho Tiffin łączącym praktyczne funkcje i piękny wygląd. Ten wzór! Kanapka z twarożkiem plus warzywa pokrojone w słupki to pierwsza z propozycji. Potem, albo zamiast, zależnie od głodu i nastroju – daktylowe batony i owocowe smoothie Helpa. Praktyczną opcją na wyjście w każdą pogodę jest stalowa butelka Lassig trzymająca temperaturę. Herbata jesienią nie wystygnie, a latem, za którym juz tęsknimy, woda będzie przyjemnie chłodna przez cały dzień.





CO MOŻE SIĘ PRZYDAĆ JEDZĄCYM POZA DOMEM:
żywność
rzemieślnicze masło orzechowe Sticky Blenders
owoce, warzywa i zioła od Zielonej Skrzynki
do zabrania jedzenia
4-częściowy zestaw pudełek A Little Lovely Company
do zabrania picia
urządzenia
wyciskarka wolnoobrotowa Hurom
*
Co pakujecie do śniadaniówek i lunchboxów swoich dzieci? A co wy same jecie w ciągu dnia?
*
Artykuł powstał we współpracy z BBTB, Helpa, Lassig, Panda Wanda, Puregreen, Sticky Blenders, Zielona Skrzynka.
Jeden komentarz
Różne różności, placuszki pod każda postacią z duza ilością warzyw lub owoców to dobra opcja bo zawsze zostaną zjedzone. Tortille zapieczone z omletem warzywnym tez są super. I Stalowy bidon Pura z woda. To taka nasza podstawa, syn jest w szkole 5 godzin i je tam także obiad. Choć wiem ze sporo dzieci jada na śniadania „drozdzowki” i rożnego rodzaju słodkie rogaliki to wydaje mi się ze moje stanie przy kuchni późnym wieczorem i pieczenie bułeczek ma sens. Dobre nawyki wpajać powinni rodzice.