Deser? A my na to jak na lato!
Letnie słodkości do przygotowania z dziećmi

Znamy niejedną piosenkę z latem w refrenie. Nic dziwnego! Krótkie noce, upalne dni i ogólne wrzucenie na luz sprzyjają chęci zapamiętania tych chwil na dłużej i nucenia o nich pod nosem. Równie godne zapamiętania są smaki lata, zamknięte w sprawdzonych, prostych przepisach. A jako że często piosenki odmieniają przez przypadki, w różnych językach, hasło „słodki” – przedstawiamy letnie desery dla małych i dużych smakoszy. Przygotujcie je razem z dziećmi!
A my redakcyjnie wygrywamy nuty letnich deserów u Gosi Zabokrzyckiej. Z wykształcenia socjolożka, w ciągu dnia pracownica korporacji, po godzinach – nieznająca ograniczeń w kuchni eksperymentatorka. Razem z mężem Adamem Gosia zaprasza do rozgoszczenia się na ich Trawce – kulinarnym blogu Trawka Cytrynowa. U nas prezentuje główne zasady swojej kuchni, czyli bazowanie na świeżych składnikach i pachnących ziołach, zgodnie z regułą: myśl globalnie, gotuj lokalnie. Tego podejścia uczy swoje córki, sześciolatkę i ośmiolatkę. Pokazuje im także radość z gotowania, które każdorazowo jest pełną emocji podróżą – do innych miejsc lub do sentymentalnej przeszłości. Dziewczyny zaprosiły nas do siebie na słodki podwieczorek, który równie dobrze mógłby być rozpustnym śniadaniem lub niedzielnym deserem godnym tradycyjnej gospodyni. Ale my nie ograniczamy się do weekendów, letni vibe obowiązuje w wakacje przez cały tydzień!






Podstawą przy przygotowaniu deserów są sprawdzone przepisy, najwyższej jakości składniki, sprzęt z kategorii „ułatwiających życie” i przyjemne dla oka akcesoria do podania. Tak, by na każdym etapie główną zasadą była przyjemność, jak to w lecie! Zanim zdradzimy wam kilka inspirujących przepisów, przedstawiamy produkty, z którymi szanse na sukces znacznie rosną!
BAZIÓŁKA, ZIELONO MI!
Kuchnia to bardzo wdzięczna materia do odważnych połączeń i nieoczywistych miksów. Zioła typu bazylia czy pietruszka, które świetnie znamy z propozycji obiadowych, mogą z powodzeniem dołączyć do deserowego repertuaru. Intensywny smak podkręci doznania i sprawi, że zyskacie szerszą perspektywę na możliwości zielonych dodatków w kuchni. Jako ozdoba, przełamanie kolorystyczne, główna nuta zapachowa lub delikatny akcent. Rozbudujcie swój ogródek na parapecie i nie bójcie się nowości!




SO GOOD, TAK DOBRZE!
Czy znacie kogoś, kto nie lubi past z orzechów? Jeżeli nawet znajdzie się taki rodzynek, to po poznaniu So good! z pewnością zmieni zdanie. Proste receptury z dopracowanymi kompozycjami smakowymi to uczta dla podniebienia. W dodatku zdrowa, w duchu „guilty free” – totalnie bez wyrzutów sumienia. Pasty można podjadać solo, alternatywnie dla niezdrowych, pełnych wypełniaczy i sztucznych dodatków przekąsek. Pasta arachidowa z kakao, o smaku słonego karmelu lub chrupiąca miazga migdałowa sprawdzą się jako dodatki do owsianek, kanapek czy domowych wypieków.




ŚWIEŻE LOKALNE ZBIORY OD PORA NA POLA
Z pola wprost pod drzwi! To obietnica z pełną gwarancją, bo produkty dostępne w Pora Na Pola pochodzą bezpośrednio od rolników i producentów, a dzięki unikalnemu procesowi logistycznemu trafiają do kupujących z zachowaniem ciągu chłodniczego. A to, obok sprawdzonych źródeł, warunek najwyższej jakości. Owoce z upraw bez chemicznych oprysków, naturalne jogurty, ekologiczne orzechy, przyprawy i dodatki – autentyczny smak od lokalnych dostawców. A wszystko to w duchu odpowiedzialności społecznej.





NATURALNA SŁODYCZ PROSTO Z PASIEKI RODZINY SADOWSKICH
Na kanapki, do domowych napojów, jako składnik ulubionych wypieków, do polania przed samym podaniem. Sposobów na wykorzystanie miodu w kuchni jest mnóstwo, a każdy – równie smakowity. W ramach letnich eksperymentów obok klasyków testujemy miody z dodatkami. Z ulubionymi nutami smakowymi i dodatkowymi właściwościami (prosto z malin czy cytryn) zmienią zwyczajną lemoniadę w wyrafinowanego drinka w wersji soft. Oczywiście jedzenie miodu łyżeczką, prosto ze słoika, również jest opcją!



KLIMAT RETROKUCHNI ZE SMEG
Wymarzony kulinarny scenariusz? Smak znany z dzieciństwa, ale przy minimalnym (a na pewno mniejszym, niż dekady temu) wysiłku. Bo czas na ręczne wyrabianie ciasta czy ubijanie białek można spędzić o wiele przyjemniej! Dlatego tak lubimy mikser planetarny SMEG, który robi swoje, gdy my podjadamy w czasie przygotowań. Do kuchennego zestawu dołączamy też wyciskarkę do cytrusów i blender ręczny – idealne do szybkich przepisów ze spektakularnym efektem!




LASSIG, DO PODANIA
Co poza cukrem i naturalną słodyczą owoców może podbić słodkość deseru na wyższy poziom? Forma podania pełna uroku, na zestawach porcelanowych naczyń ze zwierzęcym rysunkowym wzorem. Komplet Pies lub Kot z wizerunkiem domowego pupila zachęci do wzięcia dokładki. A ten z ogrodowym motywem to dobry punkt wyjścia do rozmów o składnikach i ich pochodzeniu. Może też pretekst do ruszenia z własnym ogródkiem? Zestawy naczyń są wykonane z najwyższej jakości porcelany, odporne na temperaturę i zadrapania. Na spodzie naczyń są zdejmowane silikonowe nakładki, które zapoboegają przesuwaniu się po stole. Przeznaczono je dla dzieci od 3 lat, a zostaną z nimi na długo.




NAWADNIAMY I PODJADAMY Z BABY & TRAVEL
Rozum mówi: pij minimum 2 litry wody dziennie, a serce nieraz kompletnie o tym zapomina. Kolorowe silikonowe słomki b.box i wzorzyste butelki – jak ta w ptaszki od Rex London – to gadżety, których nie da się przeoczyć. Będą przypominać o zdrowotnym obowiązku, robiąc z niego czystą frajdę. Stalowa butelka Pura dodatkowo długo trzyma temperaturę, więc chłodny napój będzie pod ręką przez cały dzień. Do kompletu, żeby zaspokoić też zapotrzebowanie energetyczne – zestaw bambusowych pojemników do przechowywania ulubionych przekąsek i domowych wypieków.





To jak, wchodzicie z nami do kuchni? Gosia przygotowała kilka przepisów na desery pachnące i smakujące latem. Oczywiście, uwzględniając letnie warunki – więc minimum stania w kuchni, z piekarnikiem odpalonym na tak krótko, jak to możliwe. A w międzyczasie, czekając aż muffinki rozkosznie wyrosną, możecie raczyć się orzeźwiającą lemoniadą lub owocowymi lodami.
PRZEPISY NA LEMONIADY DO WYBORU, DO KOLORU
Lekka lemoniada ogórkowa
Składniki:
świeży ogórek
cytryna
mięta od Baziółka
tymianek od Baziółka
miód z cytryną Pasieki Rodziny Sadowskich
Przygotowanie:
Ogórka pokrój w cienkie plastry lub półplastry, miętę posiekaj. Cytrynę wyciśnij w wyciskarce SMEG, a sok wlej do dzbanka z wodą. Dodaj miód (2-3 łyżeczki – dopasuj do swoich preferencji smakowych), ogórka, miętę i gałązki tymianku. Lemoniadę podawaj schłodzoną.
Słodka różowa lemoniada
Składniki:
cytryna
arbuz
miód z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
bazylia od Baziółka
Przygotowanie:
Cytrynę pokrój na plasterki. Arbuza pokrój w kostkę, obierz, a następnie 3/4 owocu zblenduj z dodatkiem bazylii w blenderze SMEG. Pozostałe kostki włóż do zamrażalnika. Mus arbuzowy i cytrynę przełóż do dzbanka, dodaj odrobinę miodu (całość będzie już słodka). Lemoniadę podawaj schłodzoną, z kostkami zmrożonego arbuza.
Orzeźwiająca lemoniada cytrusowa z pietruszką
Składniki:
cytryna
pomarańcza
grejpfrut
miód wielokwiatowy Pasieki Rodziny Sadowskich
pietruszka od Baziółka
Przygotowanie:
Cytrusy w połowie pokrój na plastry, w połowie wyciśnij w wyciskarce SMEG. Pietruszkę zblenduj w blenderze. Dodaj łyżkę miodu. Lemoniadę dobrze zamieszaj przed nalaniem do szklanek, podawaj schłodzoną.
*
Napoje serwuj spragnionym podczas domowego garden party w szklankach ze słomkami b.box. W opcji na wynos przelej je do ulubionej butelki – termicznej Pura lub tej od Rex London, z „podglądem” orzeźwiającej zawartości.







MUFFINY ORKISZOWE Z BORÓWKAMI I MIGDAŁAMI
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej z Pora na Pola
2 wiejskie jaja z Pora na Pola
4 łyżki jogurtu z Pora na Pola
1 szklanka borówek z Pora na Pola
1/2 szklanki cukru trzcinowego z Pora na Pola
ekopłatki migdałowe z Pora na Pola – do posypania
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszaj mikserem SMEG mokre składniki: jajka, jogurt i olej. W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki mokre do składników sypkich i wymieszaj wszystko razem plastikową łyżką – szybko, niezbyt dokładnie. Dodaj borówki i ponownie wymieszaj. Powstałą masę przelej do foremek – do 3/4 objętości. Na wierzchu posyp płatkami migdałów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
*
Muffinki mają to do siebie, że błyskawicznie znikają z talerza. Jeżeli zależy wam, żeby przetrwały do pikniku – jak tylko ostygną, spakujcie je do bambusowych pojemników Rex London. Pozostaje tylko dylemat: kto dostanie swoją porcję w największym pudełku?





LODY
Lody bananowe z solonym karmelem
Składniki:
3 banany
5 łyżek jogurtu z Pora na Pola
2 łyżki pasty arachidowej Good Słój® słony karmel od So Good!
Przygotowanie:
Banany obierz i pokrój na plasterki. Rozłóż na talerzu i włóż do zamrażarki na 3 godziny. Zmrożone banany zmiksuj w blenderze SMEG, dodaj jogurt i pastę orzechową. Możesz też dorzucić ulubione zioła dla przełamania słodyczy. Miksuj, aż do uzyskania plastycznej masy. Przełóż masę do foremek na lody lub pojemniczka i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Lody jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu z Pora na Pola
1 szklanka malin
2 łyżki miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z łyżką miodu i przełóż do foremek. Maliny zmiksuj blenderem z 3 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Przełóż do foremek na lody lub pojemniczka i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
*
Lody, lody dla ochłody! Podajcie je w swojej ulubionej formie – na patyku lub nakładane łyżką. Najlepiej smakują w doborowym towarzystwie uroczych miseczek z zestawów Lassig. Odporne na temperaturę naczynia nie absorbują smaków i zapachów. Co to oznacza w praktyce? Różne smaki lodów jeden po drugim, mniam!






SEZONOWE CIASTO, CZYLI OWOCE NA OKRĄGŁO
Składniki:
na spód:
300 g ciasteczek czekoladowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
3 łyżki miazgi z migdałów Good Słój® od So Good!
na krem:
250 ml mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
na wierzch:
1 opakowanie jagodowego mixu z Pora na Pola
1 opakowanie borówek z Pora na Pola
mięta od Baziółka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść z masłem w rondelku. Ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do nich masę czekoladową i miazgę z migdałów. Całość wylej do formy do tortu o średnicy 25 cm. Wyłóż dno i boki formy, wyrównaj je, np. dnem szklanki. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przygotuj krem mascarpone (składniki muszą być schłodzone): w mikserze planetarnym ubij śmietankę, a kiedy będzie sztywna, dodaj cukier puder i mascarpone. Ubijaj razem jeszcze przez chwilkę do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż masą ciasteczkowy spód i udekoruj owocami.
*
Pod kolejnymi warstwami deseru kryją się idealnie połączone smaki, a na samym dole, na talerzyku – radosny nadruk z wędrującymi ślimakami lub buzia ulubionego zwierzaka. Do tego miseczka i kubek z uchem do kompletu i mamy pełną zastawę, nie tylko na posiłki w ogrodzie.









Lista letnich zakupów:
do przygotowania
owoce, nabiał i produkty sypkie od lokalnych dostawców z Pora Na Pola
miód wielokwiatowy Pasieki Rodziny Sadowskich
miód z cytryną Pasieki Rodziny Sadowskich
miód z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
Good Słój® pełen pasty arachidowej słony karmel So Good!
Good Słój® pełen pasty arachidowej kakao So Good!
Good Słój® pełen miazgi z migdałów So Good!
do podania
Artykuł powstał we współpracy z markami i sklepami: Baziółka, Baby & Travel, Lassig, Pasieki Rodziny Sadowskich, Pora Na Pola, So Good!, SMEG.