Apetyt na lato. Letni deser w pięć minut

Gosia Zabokrzycka za sterami!

Apetyt na lato w pełni, podobnie jak poziom wakacyjnego lenistwa. W zasięgu wzroku są hamak, sofa i balkonowa leżanka – wszelkie czynności wykraczające poza relaks nie pasują nam do tego lipcowego pejzażu. A co dopiero mówić o gotowaniu! Stanie przy garnkach? Nie, dziękujemy – no, chyba że mamy na myśli ultraprosty letni deser... Gosia wie, jak w pięć minut zrobić coś pysznego, i to razem!

Gosia gotuje dużo i zapewne nigdy nie marudzi na tę czynność, w końcu na pasję się nie narzeka. Podglądam ją i jej córki w zwykłe wtorkowe popołudnie – w ten czas, kiedy jesteśmy już zmęczeni dniem, ale nie na tyle, by witać wieczór. Do wakacyjnego słownika dzieciaków wkrada się słowo nuda, może i marudzenie. Deser, ten słodki sojusznik, idzie nam w sukurs. Zapraszamy na kolejne kulinarne spotkanie z letnimi smakami i linią produktów Herbapol BIO – za sterami Gosia z bloga Trawka Cytrynowa i dwie zacne pomocniczki.

 

 

 Gosia, z czym kojarzy ci się smak lata?

Lato zaczynało się dla mnie już we wczesnym czerwcu, kiedy co roku wyjeżdżałam z moją babcią na wakacje nad polskie morze. I to przede wszystkim jej kuchnia kojarzy mi się z latem. Ale to też zapach kwiatów dzikiej róży, które zrywałyśmy z początkiem czerwca na wydmach, żeby później przyrządzić z nich konfitury. Lato to smaki proste, przede wszystkim owoce i warzywa. To fasolka szparagowa, bób i kukurydza, czy też truskawki, porzeczka albo pierwsze maliny, zrywane prosto z krzaka. Jako dziecko uwielbiałam dodatek owoców do deserów i potraw – pamiętam do dziś pierogi czy racuszki z truskawkami, budyń z syropem malinowym i świeżymi owocami czy zupy owocowe (choć tych ostatnich prawdopodobnie jednak bym teraz nie ruszyła i przyznam, że nigdy ich nie przyrządzałam).

Czy zwracasz uwagę na skład produktów? Jako kulinarna blogerka masz to we krwi?

Tak, ale nie jestem w tym temacie idealna i zdarza mi się kupić coś na szybko. Z reguły jednak zwracamy uwagę, żeby lista na etykiecie była krótka, a produkty nie były przetworzone. Jeśli chodzi o dzieciaki – wiadomo, jak to dzieciaki – uwielbiają wszystko, co słodkie. Starsza córka, sześciolatka, potrafi jednak już wyróżnić słodycze naturalne i zdrowe, i chętnie po nie sięga. Obie bardzo lubią pomagać w kuchni (robiąc przy tym oczywiście sporo bałaganu) i smakować przyrządzane razem potrawy – staram się raz w tygodniu, w weekend, znaleźć czas na wspólne przyrządzanie placków, gofrów czy naleśników. To piękne obserwować, z jaką radością dzieci odkrywają, jak zmieniają się smaki i faktura dań przez łączenie składników, podgrzewanie, miksowanie. Staram się je uczyć szacunku do jedzenia, celebracji posiłków. To w tym wieku kształtują się nam smaki, zresztą dla większości z nas comfort food to właśnie smaki dzieciństwa i kuchnia naszych babć i mam.

Ekologia i zero waste to już nie tylko modne słowa, ale dla większości małe lub większe kroki podejmowane na co dzień – w kuchni czy w sklepie. Macie swoje ekonawyki?

Dobrze powiedziane – małe lub większe kroki, bo warto od tych drobnych kroczków zacząć. W temacie ekologii i zero waste stale coś robimy – kiedyś mieliśmy z mężem tendencję do wykonywania bardzo skomplikowanych dań, eksperymentowania w kuchni, szukania coraz to nowych produktów, próbowania różnych przepisów. Efekt był taki, że nasza lodówka pękała w szwach, a część żywności często się niestety marnowała. Teraz, bardziej kulinarnie doświadczeni, wracamy trochę do podstaw, prostoty i kuchni z naszych domów – staramy się wykorzystywać potencjał zapasów w lodówce. Dodatkowo, naszym małym-dużym osiągnięciem w zakresie ekologii jest ograniczenie mięsa. W codziennym zakupach staramy się również ograniczać produkty pakowane w plastik, choć ten temat zdaje się być najtrudniejszy.

 

A co dziś gotujemy?

Dzisiaj będzie budyń, którego przyrządzenie jest tak proste, że warto, aby stało się domowym nawykiem, oraz lody o smaku herbaty z dodatkiem mrożonych owoców. Zrobimy je z użyciem ekologicznego syropu i herbatki Herbapol BIO.

Klasyczny budyń

 Składniki:

2 szklanki mleka (może być mleko roślinne, np. owsiane)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru z wanilią lub miodu

1 łyżka masła

2 żółtka

Dodatki:

BIO syrop Malina, dżem malina, truskawka lub aronia, sezonowe owoce

Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z żółtkami i mąką. Pozostałe mleko, z dodatkiem masła, cukru lub miodu gotujemy w rondelku. Gdy się zagotuje, dodajemy mleko z żółtkami i mąką. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Budyń podajemy polany syropem malinowym Herbapol BIO i z dodatkiem ulubionych owoców lub dżemu.

 

Lody herbaciane z owocami

 Składniki: 

2 łyżeczki herbatki owocowej Herbapol BIO (np. Dzika róża i czarny bez)

2 szklanki wrzątku

2 łyżki syropu z aronii Herbapol BIO

Ulubione owoce

Zaparzamy owocową herbatkę Herbapol BIO i studzimy. Dodajemy syrop z aronii i mieszamy. Do pojemniczków na lody wrzucamy owoce i zalewamy je ostudzoną herbatą. Mrozimy przez minimum 3-4 godziny, w międzyczasie umieszczając w nich patyczki. Proste? Smacznego!

*

Letni deser jednocześnie dodaje energii i rozleniwia. Idealnie, bo donikąd nam się nie spieszy. A wy, jak celebrujecie lato?

*

Materiał przygotowany w ramach współpracy z marką Herbapol.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.