gotowanie dla dzieci

Agata ucztuje!

Letnie gotowanie z Agatą Ziemnicką

Agata ucztuje!
Iwona Sokulska

Parafrazując Kabaret Starszych Panów: Już lato, już lato, ogórki i jabłka staniały. Dni się wydłużyły, jakby z gumy były, i stały się niebezpiecznie ciepłe i zielone. Wszystko więc sprzyja pakowaniu garów, dzbanków, talerzyków, ułatwiająco-umilających gotowanie sprzętów i zabieraniu ich w plener. Choćby to był skrawek balkonu albo trawki przed blokiem, gotujcie na dworze. I jedzcie na potęgę. Bo w letnich okolicznościach przyrody wszystko smakuje lepiej.

Agata Ziemnicka, współtwórczyni Fundacji Kobiety Bez Diety, edukatorka żywieniowa, psycholożka kliniczna i autorka książek o zdrowym odżywianiu oraz jej córki, 7-letnia Nina i 6-letnia Gaja, jednomyślnie ten fakt potwierdzają. Co więcej, dzielą się z nami szczodrze metodami, jak codzienne gotowanie przeistoczyć w czynność sprawną, prędką i satysfakcjonującą. W kilku bystrych, przygotowanych przez Agatę tipach, znajdziecie wszelką wiedzę o ułatwiająco – umilających narzędziach i działaniach, które pozwolą się w letniej kuchni pięknie zagnieździć. A jakby tego było mało, nasza najserdeczniejsza w świecie ekspertka podaje receptury na wyletnione lody i wypieki, które teleportują do krainy smaków z dzieciństwa. Proszę wsiadać, drzwi zamykać i zamieniać się w słuch.

ZAKUPY Z GŁOWĄ

Agata mówi o sobie, że jest zwolenniczką minimalistycznych rozwiązań, ale i ułatwień w kuchni. I zwraca uwagę na to, że podstawą bezstresowego gotowania są dobre zakupy: Zaczynamy zawsze od sezonowych i lokalnych warzyw i owoców. Nie liczą się imbir, kurkuma, ananas i arbuz (śmiech) – powiada nasza ekspertka. Polecamy zwrócić wzrok ku Zielonej Skrzynce, szczególnie na skrzynkę Baby Box, specjalnie przeznaczoną dla najmłodszych smakoszy, których zdrowie bardzo leży rodzicom na sercu. To bogactwo i pełnię sezonowości Zielona Skrzynka dostarcza prosto pod nasze drzwi.

OBRÓBKA MATKĄ WYNALAZKU

Jak już masz te warzywa, to je jakoś trzeba przygotować, obrać, pokroić, żeby chciało się domownikom sięgnąć – kontynuuje Agata. Marchewka w lodówce albo na półce może umrzeć ze starości, a pokrojona albo chociaż obrana – zniknie z talerza po kwadransie. Obieraczka do warzyw powinna kandydować na prezydenta. To najważniejsze – po ekspresie – narzędzie w domu – mówi Agata Ziemnicka, kawoszka światła i wyrafinowana propagatorka wsuwania jarzyn. Spróbuj się z nią nie zgodzić. Warto też warzywa i owoce zamrażać – przypomina.

SPIŻARKA MAMY MUMINKA 

 

Idąc za przykładem najtroskliwszej mamy w światowej literaturze, spiżarnia powinna być zawsze świetnie wyposażona. Niezależnie od pory roku, panujących czy odchodzących – mamy nadzieję – w niepamięć pandemii, to na niej zasadza się poczucie bezpieczeństwa wszystkich domowników. W sklepie Jadłosfera znajdziecie mnóstwo lokalnych specjałów, które skomponują spiżarniowe zaplecze. Olej z czarnuszki i miód lipowy wpłyną dobrotliwie na odporność, zaś wszelakie smarowidła jak hummus czy masło orzechowo-ciasteczkowe wyczarują sycącą kanapkę w try miga. A gdy dopadnie strach wielki, jakby na wieść o tym, że Bukę widziano w dolinie, pijmy napary z melisy i dziurawca, skrzętnie w spiżarni schomikowane. I żujmy bazylię, jak radzi Agata.

JAK ŚLIWKA W KOMPOT

Kocham kompoty – wyznaje Agata i twierdzi, że są one niezrównane w ułatwianiu kucharskiego żywota. Mieszamy wszystko ze wszystkim, do kompotu idzie rozmaryn, a do wody ogórek i kolendra – radzi. Teraz najważniejsze są truskawki i nawadnianie. Dlaczego tego nie połączyć? Do dzbanka wrzucamy pokrojone w plasterki owoce i warzywa. To, co lubimy jeść, i to, co mamy pod ręką. Warto mieć ładny dzbanek albo butelkę z filtrem węglowym od Moja Butelka. Sklep Moja Butelka ma w ofercie wiele zorientowanych na ekologię produktów, umacniających przekonanie o ich pozytywnym wpływie na środowisko. Nie bez znaczenia pozostaje minimalistyczny design, który dodaje przedmiotom ponadczasowości. Warto mieć także różne owoce. I potem, na wyższym etapie wtajemniczenia, warzywa – dodaje Agata. Trzeba się rozwijać, tak więc chwytajcie za warzywa i łączcie je z kompotem. Na zdrowie.

HOP, DO WODY!

Mój faworyt tego lata na zimno to woda z liśćmi bazylii i truskawkami, a na ciepło – napar z melisy z ogródka. Melisa to napój 2020. Najlepszy, kojący – chwali cudnie włochate, aromatyczne listki Agata. I dodaje, że takie wody wyglądają tak dobrze, że chce się pić, choćby się nie chciało. Z porzeczką wygląda hotelowo, a z kiwi jak z bajki. Można dodawać jasne cytrusy, ale truskawkowa albo bazyliowa woda zamiast miętowej jest dobrą odmianą. A poza tym bazylia poprawia nastrój – może postpandemicznie się jednak przestawimy. Spróbować warto. Bazylia jako klinek na spleenek sprawdza się znakomicie. Całe to dobro można przelać następnie do butelek Carl Oscar lub transparentnego bidonu Petit Monkey na wynos i cieszyć się owocową wodą bez ograniczeń.

MIKSUJ I BLENDUJ 

Brzmi jak sekwencja ruchów w turnieju tenisowym, a to tylko proste zaklęcie, które pozwala rozprawić się z zalegającymi w lodówce resztkami i uniknąć marnowania jedzenia. Mikser Smeg zagniecie ciasto drożdżowe jak pro, jeśli tylko mu na to pozwolisz. Ty w tym czasie możesz zająć ręce blendowaniem owocowej bazy domowych lodów za pomocą blendera Smeg.

SERWUJ

Potem te wszystkie dania i desery należy estetycznie zaprezentować, w czym pomogą ceramiczne patery od Bake Shop, naprintowane kubki Petit Monkey, skrzące się w słońcu bidony Petit Monkey oraz ekologiczne miseczki i sztućce Huski Home od Moja Butelka. Biodegradowalna zastawa z drewna drzew kokosowych jest praktyczna, a ich estetyka pozwala na wszechstronne zastosowanie. A wszystko naturalne i bez szkodliwych substancji – dodaje Agata. Śniadaniówki Petit Monkey oraz tęczowy lunchbox A Little Lovely Company sprawiają, że wszystkie przygotowane wspólnie pyszności można zabrać na letni spacer lub wędrówkę. A jeśli zostało wam trochę miejsca, dopakujcie saszetki wielorazowego użytku ChooMee, wypełnione owocowymi musami domowej roboty. Będzie pysznie!

A KTO TO WSZYSTKO POSPRZĄTA?

Nie bez znaczenia pozostaje kwestia przywrócenia porządku na kuchennej scenie, tuż po spektaklu, gdy wszyscy aktorzy gdzieś się rozeszli, a nad zabałaganioną przestrzenią trzeba z pomysłem i skutecznością zapanować. Agata radzi, by sięgać po naturalne środki i przybory czyszczące, bowiem spokojne o planetę serce wzmaga odruchy dobrego i smacznego gotowania. Przyklaskujemy rozradowane faktem, że tradycyjny plastikowy i niepodlegający recyklingowi zmywak można tak łatwo zastąpić lnianą, biodegradowalną myjką Gryka, odporną na częste mycie i pranie w pralce.

PRZEPISY NA DOMOWE SORBETY

Sorbet agrestowy

Składniki:

– woda kokosowa
– agrest w całości

Przygotowanie:

Wrzuć agrest w całości do foremek do lodów na patyku Donut i Precel od Bake Shop, zalej wodą kokosową. Zabawny kształt i pozioma konstrukcja ułatwiają dokładne ich napełnienie. Wyjdą obłędne.

Sorbet fioletowy

Składniki:

– borówki i jeżyny od Zielonej Skrzynki
– pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Zmiksuj owoce z miodem. Możesz dodać wodę kokosową i wtedy nie dodajesz już miodu.

Sorbet różowy

Składniki:

– banany i maliny od Zielonej Skrzynki

Przygotowanie:

Miksujesz banana i maliny. Wkładasz do foremki na lody połówki malin i zalewasz miksem owocowym.

Piękne lody arbuzowe

skórka arbuzowa:
– bazylia
– sok z limonki
– miód

lód:
– arbuz
– miód

Przygotowanie:

Zmiksuj bazylię z sokiem z limonki i odrobiną miodu. Wylej zawartość uważnie do arbuzowej foremki, w miejsce skórki i pestek. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie zmiksuj arbuza z odrobiną miodu i po zamarznięciu zielonej części wylej tę nową arbuzową i zostaw do zamarznięcia. Nie znam lepszego smaku. Serio!

Piękne lody ananasowe

listki:
– bazylia
– sok z limonki
– miód

lód:
– ananas

Przygotowanie:

Zmiksuj bazylię z sokiem z limonki i odrobiną miodu. Wylej zawartość uważnie do ananasowej foremki Lekue od Kuchnioland, w miejsce liści. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie zmiksuj ananasa. I gdy listki zamarzną, dołóż warstwę ananasową i pozwól się jej zamrozić.

*

Foremki na lody Kuchnioland są silikonowe i mają kształt ananasa i plastra arbuza, są też dwuwarstwowe, więc zamrażanie odbywa się stopniowo, a lód wychodzi w postaci dzieła. Ja nie jestem artystką, więc radość w robieniu próbuję wygrać z radością w smakowaniu. Te lody to drugie najlepsze na świecie po lodach od Gruszczyńskich w Białobrzegach!

Foremki do lodów na patyku Bambini od Kuchnioland wyczarowują lodziarnię w domowych warunkach, a praktyczny stojak pozwoli je bezpiecznie przechować, szczególnie w fazie przed zamrożeniem. A dla wielbicieli sorbetów najlepiej sprawdzą foremki rożki Lekue.

PRZEPISY NA LETNIE WYPIEKI

Ciasteczka maślane Zeusa do stemplowania piorunami

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 120 g cukru pudru
– 125 g masła, zimnego
– 2 jajka
– 1 strąk wanilii

Przygotowanie:

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier puder. Do robota wrzucić wszystkie składniki: cukier z wanilią, przesianą mąkę, pokrojone na drobne kawałki masło. Następnie jajka. Mieszać tylko do połączenia się składników – nie za długo. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując lekko mąką. Fajnie spisze się tutaj mata do ciasteczek SuperPetit. Wycinać ciasteczka filiżanką albo foremkami i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Na koniec pędzlem posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez 13-15 minut. Studzić na kratce. Ciastka można przechowywać do 7 dni, ale kto by tyle wytrzymał (śmiech).

*

Babeczki Troskliwej Mateczki

Ciasto drożdżowe:

– 50 g masła
– drożdże suszone instant
– 300 g mąki
– ½ torebki cukru waniliowego
– 65 g cukru
– 2 żółtka
– 160 ml letniego mleka

Przygotowanie:

W robocie kuchennym wymieszaj drożdże z mąką, a następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieć, dodaj pod koniec rozpuszczone masło i dokładnie wyrób. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. Następnie podziel ciasto na tyle części, ile ma foremka Nordic Ware od Bake Shop. U nas to 6 dużych części. Każdą z sześciu kulek ułóż w foremce do babeczek wysmarowanej tłuszczem. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryj formę ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut. Pomów łagodnie do ciasta i unikaj przeciągów. Wyrośnięte babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok. 25 minut. Babeczki idealnie smakują z porzeczkami albo truskawkowym dżemem, jeśli już macie swój z tegorocznych truskawek.

Dodaj komentarz