4 sezonowe przepisy do śniadaniówki i konkurs dla was

Jesienne dary w zdrowej odsłonie

4 sezonowe przepisy do śniadaniówki i konkurs dla was
Karolina Synowiec
Niezależnie, czy idziecie na spacer, czy wyprawiacie dzieci do przedszkola, dobrze zabrać ze sobą śniadaniówkę pełną pożywnego jesiennego dobra. Brakuje wam pomysłu na pyszności, które w niej schowacie? Pędzimy do was z prostymi recepturami.

Przepisy przygotowała i testuje trzyosobowa załoga: Lu, Damian i trzyletnia Roma – eksperci od pysznych przekąsek i sycących zdrowych shake’ów przemycanych w dziecięcym jadłospisie. Rodzinnie nie potrafią usiedzieć w jednym miejscu, a jesienne eskapady – z zapakowanymi do plecaka śniadaniówkami i bidonami Lassig – na dobre wpisały się w ich codzienność. Jesienią też nie próżnują kulinarnie. Skuszeni sezonowymi smakowitościami z pobliskiego warzywniaka do kuchennej zabawy zapraszają dynie, śliwki i orzechy. Dajcie się zainspirować tym, co pyszne. Oto ich cztery sprawdzone jesienne przepisy do śniadaniówki.

*

SHAKE DYNIOWO-POMARAŃCZOWY

Składniki:

1 szklanka maślanki lub mleka roślinnego
1 szklanka musu z dyni Hokkaido, obranej ze skórki, upieczonej, ugotowanej lub zrobionej na parze
1,5-2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z dwóch pomarańczy
2 małe banany
1-2 łyżeczki imbiru w proszku lub odrobina świeżego, startego na tarce

 

Startujemy z pyszną płynną przekąską, którą można zabrać na spacer w szczelnym bidonie. Energetyczny napój z maślanki lub mleka roślinnego i z ugotowaną dynią hokkaido doda sił małym odkrywcom świata i pozwoli przemycić owocowo-warzywną energię prosto do do brzuchów. Jak go zrobić? Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy ok. 30 sekund, na gładką, płynną masę. Shake’a przelewamy do bidonu. Sycący napój to dobry plan na pożywne śniadanie i smaczną przerwę na placu zabaw.

*

CYTRYNOWY HUMMUS

Składniki:

puszka/słoik cieciorki
1 łyżeczka pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2-3 łyżki kuminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Cytrusy nigdy nie smakują tak dobrze, jak wtedy, gdy zaczyna się jesień. Na bazarku coraz częściej widać pomarańcze, cytryny i winogrona. Egzotyczne owoce zawierające dużo witamin to dobry plan na dziecięcą odporność. Szybką przekąską, w której króluje cytryna, jest cytrynowy hummus. Jak go zrobić? Cieciorkę z puszki odcedzamy, zachowując około 100 ml płynu. Cieciorkę razem z płynem wkładamy do pojemnika do blendowania i dodajemy do niej łyżkę pasty z tahiny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kminek, sól, ząbek czosnku. Miksujemy wszystko na gładką masę. Gdy masa nie ma już grudek, dodajemy oliwę i mieszamy wszystko, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Hummus można wcinać z chrupiącą marchewką, selerem naciowym, czy zielonym ogórkiem. W połączeniu z sycącym napojem dyniowo-pomarańczowym, zapakowany do torby mamy, będzie pyszną spacerową przekąską na wyciągnięcie ręki.

*

ŚLIWKOWE BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ

Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki brązowego cukru
 1/2 szklanki oleju
2 jajka
ok. 250 g śliwek węgierek zmiksowanych na mus
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
śliwki lub maliny do dekoracji

Łapcie od Ludmiły przepis na 12 sztuk śliwowych babeczek z niespodzianką. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a radość po odkryciu schowanej w środku czekoladki jest bezcenna. Do dzieła! Wszystkie składniki mieszamy w misce i miksujemy na gładką masę, którą potem przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami blachy do pieczenia muffinek. Każdą z papilotek wykładamy przygotowaną masą – na trzy czwarte wysokości, w każdej zatapiając kostkę gorzkiej czekolady. Pieczemy babeczki 25 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, z termoobiegiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch babeczek kładziemy śliwki lub maliny. Babeczki to słodka przekąska z niespodzianką, którą zabierzecie w śniadaniówce na spacer, i która poprawi humor, gdy jesień będzie płatać nam pogodowe figle.

*

OWSIANE CIASTECZKA BABCI KRYSI

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki soku jabłkowego, najlepiej naturalnego, tłoczonego z całych owoców
garść ulubionych bakalii i nasion (żurawina, nerkowce, siemię lniane,
nasiona chia, słonecznik + kawałki gorzkiej czekolady)
1,5 szklanki mieszanki mąki jaglanej i kukurydzianej z odrobiną ryżowej
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru

Czas na przepis od babci małej Romy. Babcia Krystyna przemyca w ciasteczkach samo zdrowie: żurawinę, nasiona chia, siemię lniane, czy znalezione na wsi orzechy włoskie, obrane i czekające na talerzyku Lassig. Do pieczenia ciasteczek warto przyszykować się już dzień wcześniej, zalewając na noc 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki soku jabłkowego. Gdy płatki zrobią się miękkie, dodajemy do nich garść nasion i bakalii. Wszystkie składniki mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę 2 jajka, z połową szklanki brązowego cukry – aż do trzykrotnego zwiększenia jej objętości. Gdy jest gotowa, przelewamy ją do płatków owsianych. Składniki łączymy ze sobą, aż do uzyskania kleistej konsystencji. Do powstałej masy dosypujemy powoli mąkę. Dwie duże blachy smarujemy olejem i wykładamy na nich uformowane i rozgniecione małe kuleczki przygotowanego ciasta. Wypiek od babci Krysi pieczemy 12-15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, z termoobiegiem. Gotowe ciasteczka zjadamy zaraz po wystygnięciu lub chowamy do plecaka, aby delektować się nimi w trakcie jesiennego spaceru.

*

KONKURS

Mamy dla was konkurs, w którym możecie wygrać zestaw Lassig: śniadaniówkę i bidon z kolekcji Adventure Bus. Wystarczy, że napiszecie w komentarzu wasz sprawdzony sezonowy przepis na zawartość śniadaniówki. Na odpowiedzi czekamy do 25 października. Wyniki podamy 31 października.

TUTAJ znajdziecie regulamin konkursów na Ładne Bebe.

*

WYNIKI KONKURSU

Tato Olka! Mamy smaka na wasze naleśniki z powidłami, a herbatka z dzikiej róży brzmi pysznie! Gratulujemy wygranej w konkursie. Skontaktujemy się mejlowo.

*

Publikacja powstała przy współpracy z marką Lassig.