3 przepisy wzmacniające odporność dzieci
Na zdrowie z Beaba Babycook

Najpierw rozgrzejemy was talerzem pysznej zupy pomidorowej z imbirem. Następnie narobimy wam apetytu sycącym purée z batatów z indykiem i kurkumą. Na koniec – zajadając budyń jaglany z malinami – dostarczymy organizmowi wszystkiego tego, czego potrzebuje jesienią, podejmując codzienną walkę z zarazkami. Czas urozmaicić dietę domowników przepisami na odporność.
Ania, autorka bloga kulinarnego Strawberries from Poland i mama dwójki, to specjalistka od przepisów na tak zwaną jedną rękę – szybkich i prostych, i takich, które w mgnieniu oka można przygotować w wielofunkcyjnym robocie kuchennym Beaba Babycook.
Dla podwójnej mamy sezon na przeziębienia to świetny pretekst, aby rodzinną dietę urozmaicić przepisami wzmacniającymi odporność. Regularne odżywanie, sycące i rozgrzewające śniadania plus obowiązkowy ciepły posiłek w ciągu dnia to dobry start corocznych starań o zdrowie. Łapcie jej trzy przepisy, dzięki którym powiecie „stop” wirusom i zarazkom, czekającym na was codziennie, po sąsiedzku.
*
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM
Składniki:
3 pomidory śliwkowe lub
1 duży pomidor malinowy, pozbawiony skórek i gniazdka
1 plasterek świeżego imbiru o grubości 3 mm
szczypta soli
szczypta cynamonu
80 ml mleczka kokosowego
Zupa pomidorowa to jest to! Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Taką rozgrzewającą dopisujemy bez zastanowienia do jesiennego menu. Doda nam odporności i naładuje baterie na resztę dnia. Aby ją zrobić, pomidora gotujemy piętnaście minut na parze w Beaba Babycoook z mleczkiem kokosowym, szczyptą soli, cynamonu i plasterkiem imbiru. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie imbir, a resztę miksujemy na gładki krem i przelewamy do miski. Jeżeli mamy ochotę na rzadszą konsystencję, możemy dodać do środka odrobinę przegotowanej wody i wymieszać. Po tym już tylko czas na pałaszowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej. Na zdrowie!
*
PUREE Z BATATÓW Z SELEREM, INDYKIEM I KURKUMĄ
Składniki:
1/2 średniego batata, obranego i pokrojonego w kostkę 1×1 cm
1/2 selera naciowego, obranego i pokrojonego w kostkę 1×1 cm
ok. 80 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę 1×1 cm
szczypta soli
duża szczypta zmielonej kurkumy
szczypta oregano
1 łyżeczka łagodnej oliwy
Co powiecie na rozgrzewający obiad? Szarość za oknem i deszczowe chmury to najlepszy pretekst, aby zaszyć się w domowym zaciszu i rodzinnie przygotować purée z batatów z indykiem i kurkumą. Brzmi pysznie, prawda? Łapcie przepis na danie, które przygotujecie w niecałe pół godziny.
Pokrojony w kostkę batat i seler naciowy wrzucamy do naczynia Beaba Babycook. Dodajemy małe kawałki indyka i dużą szczyptę kurkumy, całość gotujemy do miękkości, przez 25 minut. Ugotowane warzywa i mięso wykładamy na talerz, polewamy oliwą. Jeżeli w domu mieszka mały głodomorek, który nie je jeszcze stałych pokarmów, miksujemy danie na gładką masę.
*
BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI
Składniki:
ok. 30 g płatków jaglanych błyskawicznych
szczypta soli
1/4 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki malin
Budyń to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie i ciepły, zdrowy podwieczorek pod dniu pełnym wrażeń. Z Beaba Babycook taki rarytas jest do przyrządzanie w kilka minut. Kaszę jaglaną przepłukujemy trzy razy i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli i olej kokosowy, gotujemy do miękkości. Gdy kasza jest już gotowa, dodajemy maliny i miksujemy całość na gładką masę.
Gdy jednak w domu mieszkają łasuchy lubiące więcej słodyczy, do gotującej się kaszy wystarczy dodać jednego daktyla. Jest jak magiczny składnik, który doda potrawie słodkości.
*
A jakie są wasze kulinarne sposoby na wzmocnienie odporności?
*
Produkty Beaba Babycook możecie kupić w sklepach Mamissima, Fabrykawafelków, Calydlamamy.pl, Bobomio.pl i Edukatorek.
*
Publikacja powstała przy współpracy z marką Beaba i Lassig.