inspiracje, Jedzenie

Jarmuż dla dzieci

Zieleni nam się na skwerach i trawnikach, a my sycimy oczy kolorem pierwszych liści. Wiosna dawkuje nam tę przyjemność niespiesznie, porcjami, co chwilę przypominając o kwietniowych deszczowych szarościach. Może za oknem zieleń wciąż raczkuje, ale my chcemy dziś się zielenią nacieszyć, serwując wam na talerzach króla witamin: jarmuż!

No i tu pojawia się mały człowiek i słyszycie mamo, nie będę jadł takich liści, nie jestem królikiem! Wiemy, nie każde dziecko jest przekonane, co do słuszności jadania sałat i różnych tego typu wynalazków, ale gwarantujemy, że jeśli włączycie je w proces gotowania, zielone gałęzie nagle okażą się szałowe. To jak, gotujemy zdrowo razem z Beaba?

fot. Magda Gembacka

 

Dziś jak zawsze zapraszamy do kuchni trzy mamy i pokazujemy wam trzy oblicza jarmużu. Zielono nam!

***

Magda postawiła na wersję słodką, słusznie kombinuje i ma szansę przekonać tym daniem nawet warzywnego niejadka Które dziecko skrzywi się na wieść o plackach bananowych? I do tego zielonych! Włączcie dzieci w mycie i obrywanie liści, chwila kulinarnego skupienia gwarantowana!

 

Placki bananowo-kokosowe z jarmużem

Składniki:

bardzo dojrzały banan (100 g)

3/4 szklanki posiekanego jarmużu

1/2 szklanki wiórków kokosowych lekko podprażonych

1/2 szklanki płatków owsianych

3/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

Wiórki kokosowe mielimy w młynku na mąkę, wkładamy z pozostałymi składnikami do blendera z ostrzem i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było nieco za gęste, należy dodać jeszcze trochę mleka.

fot. Magda/ amniam.pl

Z tak przygotowanego ciasta smażymy na mocno rozgrzanej patelni niewielkie placuszki.

Podajemy z ulubionymi owocami!

***

Karolina zaczyna dziś dzień od śniadaniowego smoothie. Wiadomo, że zielone koktajle to bomba witaminowa i warto je proponować też dzieciom. A najlepiej je z nimi przyrządzić!

***

Dzieciaki przygotowują składniki, myją owoce i trochę dziwią się, że zrobienie smoothie zajmuje dosłownie 3 sekundy. No tak, Karolina wrzuca składniki do Beaba BabyCook i miksuje. Gotowe! Z Baby Cook pod ręką nie martwimy się o brak pomysłów, miksujemy to, co zdrowe i sezonowe i w kilka minut serwujemy gotowe danie lub koktajl. Kto chce dokładkę?

Jarmużowy smoothie

Składniki (na 2 porcje):

miseczka świeżych liści jarmużu (lub więcej)

2 banany

gruszka

2 kiwi

mały kubeczek jogurtu naturalnego

borówki, maliny lub inne owoce do dekoracji

fot. Karolina/ Our Little Adventures

Ktoś tu gustuje w śniadaniowych smoothies!

***

Ida przemytem warzywnym zajmuje się od dawna, a jej roślinna kuchnia bynajmniej nie wydaje się dzieciom nudna. A jarmuż? To bohater wielu przepisów na jej stronie. Skoro dzieci oswoiły się z plackami i smoothie, kończymy jarmużowe popisy sałatką, a więc tak, będą liście, dużo liści!

Sałatka z jarmużem, gruszką i orzechami

Składniki:

4 garście jarmużu 

gruszka

kostka (180 g) tofu naturalnego

duża garść orzechów włoskich

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 

glazura balsamiczna lub melasa z granatów do polania

pieprz świeżo zmielony do posypania

Jarmuż ugniatamy w dłoniach, kroimy drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, gruszkę i orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni. Całość polewamy oliwą i glazurą balsamiczną lub melasą z granatów, i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

fot. Ida/ Veganbanda.pl

Smacznego!

Zielono nam i nadal chcemy więcej kolorów na talerzach. Jakie warzywo bierzemy pod lupę w maju?

Leave a comment 8 komentarzy

    1. może jabłkiem startym? w końcu robi się placki z jabłkami na słodko. Ja do smoothie z jarmużem tez czasem jabłko dodaję.

  1. Rozumiem, że płatki kokosowe to skrót myślowy od płatków owsianych i wiórków kokosowych? Ten przepis jest wprost stworzony dla nas. Synuś uwielbia tego typu placuszki, lecz, ku smutkowi matki wielkiemu, zielskiem gardzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama