Witaminowe bomby na rozgrzewkę

Zdrowe gotowanie z Beaba

Wyglądamy zza koców, zerkamy znad inhalatorów. No tak, biała zima pozostała w sferze marzeń i w tekstach kolęd, wirusy podczas takiej marności zza oknem szaleją w najlepsze. Oto przepisy na rozgrzewające dania, które postawią was na nogi!

Bronchitis zaprosił do tańca rhinitis i z karnawałowym przytupem wkroczyły do naszych domów. Bezczelnie wprosiły się na imprezę, choć nikt ich nie zapraszał, nie przed feriami! Rozglądamy się za sojusznikami w te deszczowe dni. Otwórzcie lodówki i szafki kuchenne, słowa klucze na nadchodzące dni to: imbir, kurkuma, kasze i sezonowe warzywa. Dziś razem z Patrycją z bloga Ptysiu Miętowy oraz marką Beaba serwujemy wam kilka witaminowym bomb. Wytaczamy armaty przeciw wirusom, zdrowe gotowanie oraz ruch na powietrzu, oto nasza propozycja na początek roku!

*

Witaminowy shot

Na dzień dobry, na zdrowy rozruch lub zamiast kawy. A może nawet podwieczorek. Owocowo-warzywne shoty przychodzą z pomocą i działają lepiej niż podwójne espresso. Miksujemy składniki w Beaba Babycook i gotowe! Witamy dzień miksując jabłko i plasterek imbiru lub pomarańczę z jabłkiem – ulubione połączenie dzieci. Zamiast kolejnej kawy, dodajemy do małego buraka i jednego jabłka trochę imbiru. Witaminowy zastrzyk energii w szklance. Miksujemy dalej? Słodki batonik wymieniamy na miks gruszki, jabłka, buraka i marchewki. W sezonie przeziębień ogłaszamy 1:0 dla nas.

*

Jaglany budyń czekoladowy

Bez królowej wśród kasz się nie obędzie, jaglanka wkracza do gry. Ma właściwości rozgrzewające i pomaga przy wszelkich nieżytach nosa. Zamienia środowisko na zasadotwórcze, a bakterie i wirusy baaardzo tego nie lubią. Sprawdźcie ją w duecie z gorzką czekoladą, przepis jest bardzo prosty!

Składniki:

2 szklanki mleka

szklanki kaszy jaglanej

2-3 łyżki brązowego cukru

gorzka czekolada (przynajmniej 74%)

łyżeczka cynamonu

Kaszę prażymy na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka. Następnie wsypujemy ją do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze w Beaba Babycook (poziom 3), do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody. Po ugotowaniu kaszy przesypujemy ją do pojemnika do miksowania.

W międzyczasie do gorącego mleka dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, cukier i cynamon. Intensywnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy do kaszy i wszystko miksujemy na gładki, aksamitny budyń! Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka dodatkowych łyżek mleka.

Gorący budyń podajemy z ulubionymi sezonowymi owocami, orzechami czy bakaliami.

*

Na rozgrzewkę i regenerację sił na stół wjeżdża zupa. Mamy dla was aż dwa przepisy na zdrowe, rozgrzewające zupy, które z powodzeniem zastąpią też drugie danie. Gęste i sycące. Witaminy do garnka i do dzieła! Zapomnijcie, że ktoś w przedszkolu nie lubił brukselki…

 

Zupa z buraczkami i brukselką

Składniki:

5 buraczków, średnich

2 marchewki, średnie

kilka ziemniaków

pół selera

mała cebula

kilka brukselek

3 listki laurowe

4 ziela angielskie

50 g wędzonego boczku

2 kostki warzywne lub wywar

sól

pieprz

oliwa (do smażenia)

Trzy buraczki oczyszczamy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1-1,5 h. Z pozostałych dwóch wyciskamy sok, będzie nam potrzebny na końcu przygotowania zupy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw: kroimy w kostkę lub piórka: cebulę, seler i marchewkę. Boczek kroimy w kostkę. Brukselkę dobrze czyścimy i jeśli jest duża, kroimy główki na pół.

Do garnka wrzucamy kostki warzywne i zalewamy ok. 2 litrami wody lub używamy wywaru warzywnego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia, wrzucamy brukselkę i smażymy jeszcze przez 4-5 minut. Dodajemy do garnka. To samo robimy z cebulą, selerem i marchewkę. Najpierw przysmażamy przez 3-4 minuty na niewielkiej ilości oliwy, a potem dodajemy do reszty składników w garnku.

Ziemniaki wrzucamy od razu do reszty warzyw. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i pieprzymy.

Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dodajemy do prawie już ugotowanych warzyw. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wyciśnięty sok z buraka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jeśli lubicie kwaśny posmak zupy, dodajecie świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Smacznego!

Patrycja zachęciła nas do brukselki w takim wydaniu, ale to nie koniec, bo oto kolejna bomba zdrowotna, czyli soczewica!

*

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

200 g wędzonej kiełbasy

7 łyżek czerwonej soczewicy

łyżka majeranku

2 marchewki, średnie

5 ziemniaków, małych 

2 ząbki czosnku

mała cebula

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Kiedy w końcu nadejdzie ta leniwa zima i siarczyście nam zmrozi nosy, taka zupa to najlepsze, co może nas spotkać po spacerze. Patrycja zrobiła wersję z kiełbasą, ale opcja wege też będzie pyszna.

Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka. Patelnię oczyszczamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażymy do zarumienienia, przekładamy do garnka z kiełbasą. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plastry marchewki, dodajemy trochę oliwy, posypujemy majerankiem i po 2-3 minutach dodajemy do garnka.

To samo robimy z ziemniakami, kroimy w kostkę, płuczemy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do garnka. Jeszce sól, pieprz i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na średnim ogniu.

W tym samym czasie podprażamy soczewicę i dodajemy do reszty składników. Jeśli to konieczne, uzupełniamy zagotowaną wcześniej wodą (gęstość zupy zależy od was, zimna woda jednak spowalnia proces gotowania, więc zawsze zalewamy ugotowaną).

Wszystko gotujemy 20-25 minut. Doprawiamy do smaku. Smacznego!

Rozgrzani? Gotowi na minusowe temperatury i bezwzględny atak wirusów? A może podzielicie się z nami swoimi przepisami na rozgrzewające dania, bo zima przecież taaaaaka długa.

zdjęcia: Patrycja/Ptysiu Miętowy blog

opracowała: Kasia Karaim

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.