Bez prądu, Dziecko

Wielkanocny piknik

Żeby piknik się udał, koszyk musi być wypchany po brzegi, a temperatura winna zaliczyć kilka sympatycznych wzlotów na słupku rtęci. Czy możemy liczyć na łaskawość pogody podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych?

Sprawdzamy prognozy i… zamieramy. Zapowiadają się kolejne święta w strugach deszczu. Najgorzej. Co robimy? Przenosimy się na taras albo do domu i próbujemy wyczarować leśne runo, podszyt i wysokie drzewa z włochatych dywanów i koców, mopów i szczotek, a indiański wigwam z nakrytego ogromnym obrusem stołu. Czyli rozwiązanie jest.

A jeśli pogoda nas mile zaskoczy, bo i tak czasem się dzieje, zróbmy tak jak Eliza, właścicielka Łanu Sztuk w Starym Kawkowie. Zbierzmy gromadę przyjaciół i wyprawmy się wspólnie w las albo na łąkę.

Łan Sztuk jest miejscem, gdzie takie cuda się wydarzają. Stuletni warmiński dom, otoczony wzgórzami i łąkami, skąd blisko nad jezioro i  do lasu, stać się może bazą do niespiesznych wycieczek i beztroskiego trwonienia czasu na łonie natury. Strudzeni drogą, dotlenieni i zadowoleni, z przyjemnością wracamy do Łanu.

Popatrzcie tylko. Początek wiosny jest tutaj wystarczającą okazją do sielskiej celebry, spacerów po wybudzonej z zimowego snu trawie, strugania patyków i robienia kółek na rzece Pasłęce.

 

A jeśli dzieci zapragną wyżyć się artystycznie, na to też Eliza znajdzie sposób. Otworzy przepastny skarbiec plastyka, odkopie tubki z farbą i słoiki z barwnikami, by po chwili urządzić warsztat z malowania wielkanocnych pisanek.

Zgłodnieliście? Czym prędzej rozłóżcie koce i skosztujcie wiosennych przysmaków. W koszyku piknikowym znalazło się miejsce dla owocowych tart, kanapek, orzeźwiającej lemoniady i ciasteczek. Najlepiej własnej roboty.

 

 

Eliza podzieliła się  z nami przepisem na piknikowe ciasteczka. Pochodzi on z książki Kubuś Puchatek zaprasza na piknik.

 

C I A S T E C Z K A

Składniki:

2/3 szklanki (12 dag) mąki
2 i 1/2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej
szczypta soli
1/2 kostki masła (10 dag)
1/2 szklanki cukru (10 dag)
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo:

1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
2 jajka

Przygotowanie:

Ucieramy masło, cukier i esencję waniliową.

 

Dodajemy mąkę, skrobię i sól, dodatkowo można (ale nie trzeba) dodać jajka i migdały. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy, ugniatamy placek i wycinamy kształty za pomocą foremek.

 

Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10-12 min. Po wyjęciu możemy posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama