Top 5 rozgrzewających przepisów

Dania pomysłu Mrs. Polka Dot

Taka zagadka. Masz otwarte jedno oko, ale czujesz, że ktoś bardzo głodny patrzy na ciebie dwiema gałami albo ich wielokrotnością. I wyraża swój głód werbalnie i tubalnie, krzycząc „JEŚĆ!”. Co robisz?

Nie zwykłam utrudniać sobie życia, zwłaszcza tą burą porą roku. Dlatego zaglądam na blogi tych, co sobie z codziennością pięknie radzą, przybierając wobec trudności postawę zacieszającą, mając dystans i sto pomysłów na śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje. Najmilej czerpie mi się od Agnieszki Burskiej-Wojtkuńskiej aka Mrs. Polka Dot, mamy dwóch córek, socjolożki i autorki książki pt. „Suma drobnych przyjemności”. Zamyślę się nad trafnym bon motem, pośmieję się z Polkowych uszczypliwości i jeszcze placek upiekę nie wiadomo kiedy. Tak było z marchewkowym ,,na skróty”, który zniknął z mojego stołu tak szybko jak się na nim pojawił. Wypróbujcie 5 receptur na rozgrzewające dania autorstwa Agnieszki – w garnkach wesoło zabulgocze, a dom pachnieć będzie domem.

*

BEZGLUTENOWE PLACKI ŚNIADANIOWE

Składniki:

3/4 szklanki białej kaszy gryczanej (niepalonej)
2 banany
1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
woda
odrobina oleju do smażenia (użyłam kokosowego)

Przygotowanie:

Kaszę należy wsypać do miski i zalać wodą – na wysokość naczynia powinno być jej dwa razy tyle, co kaszy, odstawić na noc. Rano odlać wodę, dodać banany, kurkumę i zmiksować blenderem na gładką masę, stopniowo dolewając odrobinę świeżej wody dla nieco rzadszej konsystencji – moje ciasto był dość gęste, jak śmietana czy jogurt, lecz jeśli chcesz, żeby Twoje placki były cieniutkie, dodaj więcej wody, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Rozgrzać patelnię, rozpuścić odrobinę (1-2 łyżeczki) oleju, rozetrzeć go ręcznikiem papierowym, by patelnia była tylko lekko natłuszczona. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto (przewracać na drugą stronę, kiedy ciasto dostanie bąbelków i wyraźnie się zetnie). Podawać z owocami lub dowolnym smarowidłem: masłami orzechowymi, dżemami, domowym kremem czekoladowym itp.

Przepis pochodzi z książki „Smakoterapia”.

 

*

SMOOTHIE BOWL

Składniki (na 2 porcje):

1 duży kubek (400 ml) jogurtu naturalnego
200 ml jogurtu greckiego
łyżka syropu z agawy, miodu lub innego słodzika
garść malin (obecnie mrożonych)
garść truskawek.

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki. Na wierzchu możesz położyć banany, borówki, liofilizowaną żurawinę, muesli bez cukru, amarantus, chipsy kokosowe.

 

*

KLOPSY Z SOCZEWICY W ORIENTALNYM, POMIDOROWYM SOSIE

Składniki:

300 g zielonej lub brązowej soczewicy
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
puszka (400 g) pomidorów duszonych lub przecieru
puszka mleka kokosowego
dwie garście świeżego szpinaku
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej (ewentualnie kromka podeschniętego chleba i odrobina mąki)
dwie łyżeczki czerwonej pasty curry
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka, liść laurowy
oliwa lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie z kminem rzymskim, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy się podduszą, odebrać połowę cebuli z czosnkiem (do klopsików). Na patelnię wsypać pokrojoną paprykę. Podduszone warzywa zalać mlekiem kokosowym, pomidorami, doprawić pastą curry, solą, pieprzem, papryką i dusić na średnim ogniu około 20-30 minut (aż płyn się zredukuje, a papryka zmięknie). Po tym czasie odcedzić soczewicę, przestudzić ją i zblendować z duszoną cebulą i czosnkiem, surowym jajkiem, solą i pieprzem (ja zmiksowałam na papkę tylko 2/3 soczewicy, resztę dodałam w całości, dla ciekawszej faktury). Do masy wmieszać ok. 2 łyżek bułki tartej lub kromkę namoczonego w wodzie chleba, odstawić na chwilę. Lepić spore kulki i obtoczyć je w bułce tartej lub mące, usmażyć na oleju na złoto (lub upiec w piekarniku, lecz wówczas bez mąki czy bułki). Sos curry zblendować na gładko, dodać do niego świeży szpinak i włożyć klopsiki (uwaga z mieszaniem, są delikatne, najlepiej potrząsać całą patelnią niż używać łyżki). Podawać z ryżem, można posypać po wierzchu kolendrą i siekanymi nerkowcami.

*

KOTLETY JAJECZNE Z KASZA JAGLANĄ

Składniki (na 15-20 kotletów):

6 jajek na twardo
1 surowe jajko
1, 5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
spora garść świeżego szpinaku (lub innej zieleniny np.koperku, szczypiorku)
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia (u mnie z pestek winogron + masło klarowane).

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka rozdrobnić w krajalnicy, wsypać do miski razem z ugotowaną kaszą jaglaną, dodać sól, pieprz i szpinak lub szczypiorek i wymieszać dokładnie (na tym etapie najlepiej spróbować i ewentualnie doprawić). Do masy wbić surowe jajko, dodać łyżkę bułki tartej i wmieszać je dokładnie w masę, odstawić na kilka minut. Przygotować talerz bułki tartej, z masy formować kule wielkości piłki do tenisa, rozpłaszczać i obtaczać z dwóch stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz (sporo), gdy będzie gorący, kłaść kotleciki i obsmażać je na złoto z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami: surówkami, gotowanymi warzywami, ziemniakami z koperkiem itp.

*

CIASTO MARCHEWKOWE NA SKRÓTY

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka brązowego cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
2 małe słoiczki marchewki na niemowląt
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do wyłożonej papierem lub wysmarowanej cienko tłuszczem formy (najlepiej nieduży prostokąt) i piec 25 minut w 180 st.

Dajcie znać w komentarzu, który z przepisów wypróbowaliście i jakie były efekty. Trzymam kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.