Czas wolny, inspiracje

Pomysły na mrożone owoce zimą

Pamiętacie nasz owocowy post? Bo nasz owocowy konkurs pamiętacie na pewno! Dziękujemy za wszystkie konkursowe prace. Wiele z nich było dla nas inspiracją do rozmrożenia zapasów owoców i poeksperymentowania z nimi w kuchni. Nasze dzieci przypomniały sobie smak truskawek i teraz nie dają nam spokoju. Co weekend każą miksować i czarować. Dzięki Beaba Babycook nie jest to wcale takie trudne. Będzie mogła się o tym za chwilę przekonać Pani Kamila, mama Poli i Leona, której przepisy zagrały na wszystkich nutach. Po pierwsze -sentymentalnych, bo truskawkowy kompot. Po drugie na tęsknocie do lata - bo lody, po trzecie - tych łakomych, i na miłości do awokado i czekolady razem wziętych. Pani Kamilii bardzo gratulujemy. A z naszymi czytelnikami dzielimy się wszystkimi trzema przepisami.

Mus czekoladowy

Ten mus czekoladowy z borówkami to prawdziwy mussss, po prostu musicie go spróbować! Przepis prosty, a efekt pysznie czekoladowy i bardzo zdrowy! mus czekoladowy z borówkami-2 Potrzebujemy: - dojrzałe awokado - kakao (ok. 3 łyżeczek) - coś słodzącego, czyli cukier, syrop klonowy, kto co lubi, - owoce np. borówki, maliny mrożone lub świeże Obrane awokado wrzucamy do urządzenia miksującego, dodajemy kakao, dosładzamy do smaku i miksujemy na gładki, delikatny mus. Wykładamy do naczynia i dodajemy owoce (rozmrożone). Mus cudownie komponuje się smakowo z borówkami, a jeszcze cudowniej z malinami! To PYYYYSZNY i ZDROWY deser dla każdego małego (i dużego) łasucha!

Lody truskawkowo-bananowe

Jest zima, to muszą być lody! I to najlepiej owocowe, takie, żeby przypominały ciepłe, letnie dni. Słyszałam, że lody lepiej jeść kiedy jest zimno, więc musieliśmy spróbować własnego wyrobu! Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że pyszne lody owocowe można zrobić bez specjalnej maszyny do lodów, i to zaskakująco szybko i prosto. Potrzebne jest tylko bardzo sprawne urządzenie rozdrabniająco-miksujące, i to akurat w naszym przypadku nie było łatwe. Ale udało się!

lody truskawkowe-2

Co potrzebujemy do zrobienia pysznych lodów truskawkowo-bananowych? - mrożone truskawki ok. 400 gr (ale oczywiście można też zrobić lody jagodowe, malinowe itp., zależy kto co ma i lubi) - 2 banany, pokrojone w plastry i zamrożone - jogurt naturalny (mały kubek) Wszystkie składniki wkładamy do dobrego urządzenia z funkcją rozdrabniania / miksowania / lub kruszenia lodu i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrzeba to można je dosłodzić, ale to już kwestia smaku, my zajadaliśmy się wersją bezcukrową. Lody są pyszne, ale też bardzo zimne! Z podawaniem ich dzieciom warto chwilę odczekać, aż puszczą pierwsze lody. U nas przepis sprawdził się jako pyszny deser, i dzieci, a szczególnie moja córka-lodożerca, miały z tego powodu dużo radości!

Truskawkowy kompot babci Eli

Gdyby to babcia miała podać swoją kompocianą recepturę, to wszystko było by na oko, lub mniej więcej, dlatego poniższe proporcje są dość elastyczne.

kompot babci Eli składniki: - ok. 1/2 kg truskawek mrożonych - 1 litr wody - 3-4 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka cukru waniliowego lub cynamonowego domowej roboty (babcia poleca również dodanie odrobiny imbiru, który cudownie rozgrzewa) Truskawki i cukier wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu od razu zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Pycha! A wyjadanie truskawek z kompotu to nasze rodzinne hobby. Jeszcze raz gratulujemy Pani Kamili i dziękujemy za fantastyczne inspiracje kulinarne.

Leave a comment 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama