Czas wolny, inspiracje

Letnie owoce zimą

Zima w połowie, tęsknota za słońcem sięga zenitu. Bez świeżych owoców, promieni słonecznych i ruchu coraz mniej nam się chce, jesteśmy ospali i zniechęceni. A ciągłe infekcje i przeziębienia męczą chyba wszystkich,  zwłaszcza bywalców przedszkoli. Aby nie dać się tej wszechobecnej szarości, proponuję kulinarną wycieczkę do lasu. W sklepach poza jabłkami, mandarynkami i bananami mało mamy owoców, dlatego warto sięgnąć do zamrażarki. Owoce podczas mrożenia zachowują prawie wszystkie swoje wartości i atuty. Dzięki BEABA BABYCOOK szybko je rozmrozimy, nie tracąc nic. owocelesne_02 Maliny pomagają nam walczyć z infekcjami. Są pełne magnezu, wapnia, żelaza i potasu oraz witamin C, E, B1, B2 i B6. Jagody załagodzą bóle brzucha. U starszych obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Pełne są witaminy C i wszystkich B, karotenoidu i prowitaminy A. Sporo w nich też soli mineralnych. Dzięki temu dobrze robią na wzrok i układ krążenia. Wiśnie - pełne przeciwutleniaczy są wspaniałym antyrakowym owocem. Zapobiegają starzeniu się. Wspomagają układ sercowo-naczyniowy dzięki zawartości: potasu (usuwa nadmiar soli z organizmu), witaminy C (uszczelnia naczynia krwionośne) i błonnika (obniża poziom złego cholesterolu). A na dodatek wiśnie świetnie radzą sobie z bezsennością. Są również bardzo niskokaloryczne. Naszą wycieczkę proponuję zacząć rano od kaszy mannej na mleku z malinami. Na drugie śniadanie zabierzemy bułki drożdżowe z wiśniami a całość dopełni kisiel owocowy dzięki któremu poczujemy znów słońce na twarzy!

KISIEL Z OWOCÓW LEŚNYCH

owocelesne_11

1 szklanka mrożonych owoców (ja wybrałam jagody, maliny, wiśnie)

szklanka wody

1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki brązowego cukru lub syrop z agawy

Owoce z wodą wlewamy do BEABA BABYCOOK i gotujemy (3 miarki wody). owocelesne_03 Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy 1/4 zimnej wody, tak by nie było grudek. Gorące owoce przelewamy do rondelka, natychmiast dodajemy rozpuszczoną mąkę i energicznie mieszamy. W ciągu kilkunastu sekund masa powinna zgęstnieć, jeśli nie - dodajemy dodatkowe pół łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do ostygnięcia.

KASZA MANNA NA MLEKU Z MALINAMI

owocelesne_07

100 g kaszy mannej

250 ml wody

500 ml mleka

syrop z agawy

laska wanilii

garść mrożonych malin

owocelesne_04 W rondelku mieszamy kaszę, 125 m wody i 250 ml mleka, rozciętą laskę wanilii. Gotujemy na malutki ogniu przez 10-15 minut, często mieszając. Gdy kasza będzie miękka zdejmujemy z gazu i dodajemy resztę mleka i wody. Dosładzamy do smaku. owocelesne_08 W BEABA BABYCOOK rozmrażamy maliny. Jeśli są bardzo kwaśne, lekko dosładzamy syropem z agawy. Podajemy kaszę z ciepłymi malinami.

DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI

owocelesne_10

25 g świeżych drożdży

120 g masła

szklanka mleka

550 g mąki pszennej

1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowe

2 żółtka + 1 dodatkowe

łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

250 g mrożonych wiśni

Drożdże rozrabiamy z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z gazu i dodajemy szklankę mleka, mieszamy. Gdy drożdże w szklance zaczną gęstnieć, bomblować lub rosnąć, możemy zabrać się za ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, 2 żółtka, i roztopione masło, esencję waniliową. Wszystko energicznie zagniatamy aż ciasto będzie tworzyć zwartą gładką kulę która nie klei się do rąk i ścianek miski. Owijamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie, zajmie to około 1 h. owocelesne_06 W tym czasie rozmrażamy wiśnie w BEABA BABYCOOK. W szklanym pojemniku umieszczamy wiśnie w koszyczku urządzenia, nalewamy 2 miarki widy i gotujemy. Przy wyjmowaniu trzeba bardzo uważać bo naczynie jest bardzo gorące. Wiśnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy, tak by miało kształt prostokąta, o grubości około 5 mm. Całość obsypujemy 3 łyżkami cukru i wiśniami (można wiśnie wymieszać z łyżką mąki, co zapobiegnie nadmiernemu puszczaniu soku). Całość zwijamy w ścisły rulon wzdłuż długiego boku. Gotową roladę tniemy ostrym nożem na 3-4 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem blasze. Gdy ułożymy je w niewielkich odległościach, skleją się podczas pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dodatkowe żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy wszystkie bułeczki. Pieczemy przez około 30-35 minut aż będą rumiane. autorką przepisów i zdjęć jest Marta Wajda // madewithlove A my mamy dla Was konkurs! Z tęsknoty za latem chcemy poznać Wasze sposoby na letnie owoce zimą. Prześlijcie nam zdjęcia i przepisy na adres ladnebebe@gmail.com. Spośród wszystkich wybierzemy jedno i nagrodzimy Beaba Babycook. Nie wykluczamy także nagród specjalnych. Na Wasze prace czekamy do końca lutego. Jedna osoba może przesłać dowolną ilość przepisów. Wyniki podamy do 28 lutego. Najciekawsze prace opublikujemy na www.ladnebebe.pl. Do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama