inspiracje, Jedzenie

Łakocie i witaminy

Słodki podwieczorek z Justyną Pakos

Drugi odcinek słodkiego serialu o tym, jak podwieczorek zdetronizował wszystkie inne posiłki w zimowym menu. Z siłą monsunu i wdziękiem płatków śniegu.

W poprzednim odcinku, Marta Brylińska zaserwowała trzy grzechu warte desery, które uczynią z każdej domowej cukierniczki królową balu, noszoną na rękach przez defilady wielbicieli, umorusanych cukrem pudrem. Tym razem o słodkie propozycje poprosiłyśmy Justynę, autorkę bloga Machina Smaku, który rozrósł się do rozmiarów własnego sklepu z przysmakami. Justyna kręci wegańskie słodkości i wytrawne pasty, bazując na ekologicznych produktach. A to wszystko dlatego, że jej 2-letnie córka Tosia ma alergię pokarmową, a więc typowe słodycze jej szkodzą. Dlatego powstała Machina Smaku, dla Tosi i dla całej reszty łasuchów, którzy chcieliby zajadać słodycze bez wyrzutów sumienia.

Podwijajcie rękawy i do dzieła!

***

G r y c z a n e  p a n c a k e s

Składniki na 10 sztuk:

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (namoczona przez noc)

2 dojrzałe banany
olej kokosowy do smażenia.

Dodatkowo:

Veganella (zdrowa ‘’nutella’’) – Machina Smaku
garść malin
garść borówek.

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy kilka razy na sitku. Następnie blendujemy z bananami. Z gotowej masy smażymy pancakes (łyżka na jeden placuszek) na oleju kokosowym. Smarujemy veganellą, układając jeden na drugim. Wierzch oraz placki dookoła, posypujemy owocami.

J a g i e l n i k   b u r a c z  a n y

Składniki na spód:

50g nerkowców
50g płatków  owsianych
50g migdałów
50g granoli
duża garść namoczonych daktyli
1 łyżka  masła orzechowego
1 łyżeczka karobu.

Składniki masy:

250 g suchej kaszy jaglanej

puree z dwóch upieczonych małych buraków
1 łyżka cukru kokosowego
60ml syropu klonowego
100 g wiórek kokosowych. 


Dodatkowo:

80 g borówek
80 g malin
garść płatków kokosowych.

Przygotowanie spodu:

Orzechy i płatki wsypujemy do blendera i mielimy. Dodajemy karob i jeszcze chwilę mieszamy. Do pracującego blendera przez otwór dodajemy po jednym daktylu. Powstałą masę przekładamy do miski i dodajemy granolę. Ugniatamy za pomocą dłoni, przekładamy na spód tortownicy, dociskając całość. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie reszty:

Kaszę płuczemy na sitku przez kilka minut.

Następnie gotujemy w proporcjach 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodajemy puree z buraków i wiórki kokosowe (stopniowo).

Miksujemy za pomocą blendera ręcznego, zbierając kaszę ze ścianek. Następnie dodajemy powoli syrop klonowy i cukier kokosowy. Jeżeli masa jest już wystarczająco aksamitna, przekładamy ją na wcześniej przygotowany spód.

Na wierzchu układamy borówki, maliny oraz płatki kokosowe. Całość przykrywamy, żeby masa nie popękała. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

 

R ó ż o w y   k o k t a j  l

Składniki:

1  mango
2 banany
1 pomarańcza
szklanka malin
łyżka masła migdałowo – słonecznikowego
1 łyżeczka sproszkowanych jagód acai
duża szklanka mleka owsianego
woda
Granola – Machina Smaku do posypania.

Przygotowanie:

Owoce obieramy i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy sproszkowane acai, masło, mleko, wodę i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy i posypujemy granolą.

Smacznego!

Leave a comment 2 komentarze

  1. a wlasnie juz mi sie troche znudzila kasza gryczana, ktora lubie tylko ja , juz wiem jak skusic reszte rodziny :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama


Warto przeczytać