Czas wolny, inspiracje

Koktajle z kaszą jaglaną

Uwielbiamy nasz cykl rodzinnego gotowania. Po pierwsze dlatego, że odkrywa przed nami ciekawe przepisy, po drugie, ponieważ udowadnia nam, że spokojnie do ich wykonania możemy zaangażować dzieci. A, że im zimniej na zewnątrz, tym częściej  siedzimy w domu, każda wspólna aktywność jest na miarę złota. Tym bardziej taka, której efekt jest pożyteczny dla całej rodziny! Specjalnie dla ladnebebe Agnieszka z bloga thepolkadotproject przygotowała trzy zdrowe szejki na bazie kaszy jaglanej. Nasze dzieci uwielbają koktajle, tym bardziej cieszymy się, że jest pomysł jak przemycić do nich zdrową kaszę. Przeczytajcie:

* * *

Uwielbiam miksować, a śniadanie w płynie to mój ulubiony pomysł na poranny posiłek. Po trwającej wiele miesięcy fazie na owocowe, bezmleczne smoothies, rozpoczęłam poszukiwania cięższych, bardziej sycących połączeń. Na tapetę wzięłam kaszę jaglaną i płatki owsiane, znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Dla mnie i Zośki - nadwornych łasuchów, to też sposób na zdrowe słodycze. Nasze jaglane szejki są słodkie, gęste i kremowe. Można zredukować w nich ilość mleka (lub zwiększyć ilość kaszy) - by uzyskać świetne, puszyste puddingi. Wzbogacone łyżką oleju kokosowego byłyby jeszcze gładsze i jeszcze zdrowsze. [gallery type="rectangular" ids="21685,21681,21692"] rodzinne_gotowanie_ladnebebe_i Żeby nie lać w siebie litrów krowiego mleka, polecam także mleko roślinne. Rozpoczęłam od najprostszego - domowego mleka kokosowego. Kiedy robiłam je po raz pierwszy i wzięłam łyk jeszcze ciepłego, oszalałam i wydudniłam od razu duszkiem pół butelki. Ono jest przepyszne! No i genialnie nadaje się jako baza do słodkich szejków. To miksowanie to taka nasza rodzinna szajba. Kiedyś weekendowa przyjemność, ostatnio często pojawia się u nas też w tygodniu - składniki przygotowuję jeszcze wieczorem, żeby o 6:30 tylko zblendować i oszczędzić biedakom męczarni czekania na śniadanie (nikt u nas o tej porze nie jest w stanie przełknąć wiele i to mój sposób, żeby nie puszczać Zośki do szkoły na głodniaka). Tyle reklamy, spróbujcie - zakochacie się. [gallery type="rectangular" ids="21691,21678,21689"] Zanim zaczniemy, kilka zasad szejkologii: Kaszę jaglaną najpierw płuczę, potem przelewam wrzątkiem i jeszcze raz zimną wodą, gotuję szklankę kaszy w 2,5 szklanki wody, bez mieszania, aż całkiem wypije wodę. Ugotowaną trzymam w lodówce do koktaili lub odgrzewam Zośce z mlekiem i bakaliami na śniadanie lub kolację. Koktajle słodzę miodem lub syropem z agawy, można użyć też ksylitolu. Jeśli chcecie, by życiodajne składniki wręcz tryskały Wam uszami, dodajcie do szejków łyżeczkę nasion chia - wcześniej zostawionych w mleku do napęcznienia lub suchych, ale wtedy pijcie od razu, bo zgęstnieją tak, że będzie można je kroić nożem. Miksujemy w blenderze kielichowym, zwłaszcza te jaglane - ręcznym nie uzyskamy tak gładkiej konsystencji. Z podanych przepisów powstaną 2-3 porcje. Słoiki ze słomką to nie tylko szpan, ale również wygoda, zwłaszcza dla wybiegających z domu w pośpiechu - słój owsianki czy kaszki w płynie w garść i w drogę! Podane receptury są bazowe i dość orientacyjne, do czekoladowego szejka można dodać cynamonu, w owsianym pominąć jagody goji, w moim - truskawki zastąpić malinami lub mieszanką owoców leśnych. Smacznego szejkowania!

Domowe mleko kokosowe

200 g wiórków kokosowych

2 l gorącej wody

rodzinne_gotowanie_ladnebebe_1

Do kielicha blendera wlać litr wody, wsypać całe wiórki, miksować 3 minuty, powstałe mleko przelać przez sitko o drobnych oczkach. Do blendera wlać drugi litr wody, wsypać przemiksowane wiórki z sitka i jeszcze raz zmiksować je z wodą przez kolejne 3 minuty. Ponownie przelać przez sitko, porządnie docisnąć. Powstanie nam z tego 1,5 litra pysznego, gorącego mleka kokosowego. rodzinne_gotowanie_ladnebebe_3 rodzinne_gotowanie_ladnebebe_2 copy

* * *

Szejk Zośki - jaglany koktajl czekoladowy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 szklanki domowego mleka kokosowego

(z przepisu powyżej lub dowolnego innego roślinnego lub krowiego)

1 banan

2 łyżki miodu

3 łyżeczki gorzkiego kakao

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

rodzinne_gotowanie_ladnebebe_8

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować 2-3 minuty do uzyskania lśniącego, kremowego koktajlu. rodzinne_gotowanie_ladnebebe_gg rodzinne_gotowanie_ladnebebe_7

* * *

Szejk taty - owsiany koktajl owocowy z jagodami goji

2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka mleka

1 banan

1 pomarańcza

2 łyżeczki miodu

garść jagód goji

rodzinne_gotowanie_ladnebebe_h

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować minutę - dwie do uzyskania gęstego, kremowego koktajlu. [gallery type="rectangular" ids="21689,21693"]

* * *

Szejk Polki - jaglany koktajl truskawkowy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka domowego mleka kokosowego

(z przepisu powyżej lub dowolnego innego roślinnego lub krowiego)

1 szklanka rozmrożonych truskawek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

rodzinne_gotowanie_ladnebebe_f

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować 2-3 minuty do uzyskania lśniącego, kremowego koktajlu. Przepiękne naczynia (także słoiczki ze słomką) użyte w sesji zdjęciowej znajdziecie w sklepie scandiloft.pl

Leave a comment 18 komentarzy

  1. Poległam… Teraz siedzę i od 5 min myślę, który koktajl zrobić jako pierwszy – czekoladowy czy truskawkowy 🙂 Czy zamiast jagód goi można dać żurawinę np? Jagód nie posiadam. Kasza już ugotowana, mleko zrobione 😀

  2. Genialne przepisy! Kasza jaglana nie jest moją ulubiona, ale jako wegańska rodzinka spożywamy ją często w postaci kotletów, pasztecików itp a teraz dołączą do naszego menu także jaglane koktajle, dziękujemy 🙂

  3. Genialne przepisy na koktajle, tydzień temu kupiłam blender kielichowy i dotąd tylko owoce miksowałam a przecież moja kochana jaglanka też się nadaje 😀

  4. jejjju, jesteście tacy śliczni, fotogeniczni, radośni… czytanie takich postów to prawdziwa przyjemność! (to moje pierwsze odwiedziny;)) Zostaję na dłużej!:) Pozdrawiam!

  5. Przepisy na koktajl rewelacja czekoladowy jest wyśmienity. Nie próbowałam z truskawkami, ale w zamian za to zamieniłam je na jeżyny, maliny i awokado i też jest rewelacja polecam, a zamiast kokosowego mleka użyłam krowiego. Muszę spróbować wersję z mlekiem kokosowym 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Tak sobie czytam i myślę co mi szkodzi zrobić, kasza jest ugotowana. Składniki wrzucam na oko, pierwsze spojrzenie za rzadkie, dorzucę kaszy przecież lubię i wow wyszedł rewelacyjny budyń 🙂 i niech mi ktoś powie że zdrowe odżywianie wiąże się z wyrzeczeniami 🙂 pyszności

  7. A ja bym chciała prosić o info czy koniecznie wiórki kokosowe trzeba miksowania z wodą przez 3 min. ? Blendowalam krócej i moje mleko niby białe i pachnące ale w smaku trochę jak woda. I tak się zastanawiam czy jednak dłuższy czas miksowania ma wpływ na smak. Czy może wiórki kiepskiej jakości ? Ogólnie koktajl pyszny. Ja jednak dorzuciłam więcej kaszy. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama