inspiracje, Jedzenie

Jego wysokość burak

gotujmy dla dzieci sezonowo!

Król na świątecznym stole, mistrz plam na białych obrusach. Burak zwyczajny. Oj nie taki on zwyczajny, dziś się o tym przekonamy. Rozpoczynamy nasz cykl kulinarny, w którym pod lupę, a właściwie pod nóż bierzemy sezonowe produkty. Bo choć zima biała, na bazarku wciąż kipi od kolorów. Zieleń jarmużu, czerwień jabłek, biel kalafiorów czy cytrynowe liście cykorii. Pędzimy do kuchni!

Dziś burak ma swoje pięć minut i pokaże nam się w trzech kulinarnych odsłonach. Poprosiłyśmy trzy mamy o przepisy z burakiem w roki głównej. Atak witamin, w sam raz na zimowe wirusy!

Fot. Angelika/ stashki

 

Kanapki z pieczonym burakiem i buraczana pasta

Angelika wyczarowała aż dwie potrawy z pospolitego buraka. Pieczone warzywa lubimy, ich słodkawy, intensywny smak. No i nie trzeba zmywać patelni. Kanapki z pieczonym burakiem podane, a dla urozmaicenia Angelika serwuje nam też pastę zrobioną w Beaba Babycook, który od zawsze jest wielkim przyjacielem warzyw! Raz, dwa i gotowe!

Składniki:

kilka buraków

garść słonecznika

garść parmezanu

25 ml oliwy

gałka muszkatołowa / sól

Buraki pieczemy około 1,5 godz. w temp 160 st , najlepiej widelcem sprawdzać czy już są dobre. Kroimy na kanapki, dodajemy przyprawy.

Z niewykorzystanego na kanapki buraka robimy pastę – jeden duży burak, garść pestek uprażonego słonecznika, mała garść parmezanu, 25 ml oliwy trafia do Beaba Babycook.

 Miksujemy i gotowe! Można dodać sól lub gałkę muszkatołową. Kanapki z burakiem na dwa sposoby!

Krem z buraków z chrupkami z cieciorki

Polska wita Azję. Marta z Veganama, proponuje nam krem z buraka, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Hitem są chrupki z cieciorki, zamiast klasycznych chrupek chlebowych, to wisienka na torcie!

Składniki na krem

5 buraków

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

2 ½ szklanki wody

½ łyżeczki kuminu

¼ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki płatków chili

szczypta pieprzu i soli

mleczko kokosowe

Składniki na chrupki

700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej

2 łyżki oliwy (może być smakowa, np. tymiankowa)

2 łyżeczki syropu klonowego

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kuminu

Rozgrzewamy w garnku olej kokosowy i kroimy w kostkę cebulę, czosnek wyciskamy przez praskę, a następnie smażymy, aż cebula będzie złotawego koloru. Po chwili dodajemy umyte i pokrojone buraki, wodę oraz wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.

Gotujemy około 45 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżkę mleczka kokosowego, koperek i chrupki z cieciorki.

Przygotowanie chrupek z cieciorki: nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Papier do pieczenia kładziemy na blachę i smarujemy go oliwą. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy ciecierzycę, syrop klonowy. Równomiernie rozkładamy ciecierzycę na blasze.

Pieczemy w piekarniku około 30 min (pod koniec możecie ustawić w piekarniku grill górny, aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę). Smacznego!

 

Krem z buraka z mleczkiem kokosowym

Kolejna odsłona buraka w zupie, przygotowana przez Martę z bloga burczymiwbrzuchu. Burak zdecydowanie lubi się z mleczkiem kokosowym, które podkręca jego słodkawy smak. Tym razem wystąpi z dodatkiem papryki i marchewki, trio doskonałe. Ten przepis robi się ekspresowo!

Składniki:

1 mały burak

 ¼ marchewki

 pół ziemniaka

 ¼ papryki

 10 łyżek mleczka kokosowego

1 łyżeczka masła

 sól

Buraka, ziemniaka i marchewkę obierz ze skórki. Pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie zrób z papryką. Wlej 3 miarki wody do Beaba Babycook i gotuj warzywa na parze, aż maszyna się wyłączy.

Wylej wodę która zebrała się na dnie, wyrzuć warzywa z koszyczka z powrotem do maszyny, dodaj mleczko kokosowe, masło i trochę soli. Zmiksuj na gładką masę. I gotowe!

A w lutym…. królowa kasz, kasza jaglana!

Napiszcie, co robicie z buraka, zasmakowało nam.

Leave a comment 2 komentarze

  1. Uwielbiam buraki, więc na pewno sprawdzę wszystkie przepisy.

    Ja robię sałatkę: upieczony burak kroję w kostkę. Do tego feta w kostkę, rukola, oliwa i pestki słonecznika. W ramach przypraw świeżo zmielony pieprz. Pycha!

    1. markdottir – super przepis 😉 Będę próbować! Przepisy od Ładnebebe również zapowiadają się smacznie, mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama


Warto przeczytać