Czas wolny, inspiracje

Grysik Superstar

Jest Marta, będzie pysznie. Specjalistka od smakowitych kadrów, a do tego poszukiwaczka prostych i przyjemnych receptur – które z każdej niedowartościowanej piekarki uczynią królową wypieków – przedstawia kaszę jaglaną na trzy sposoby. Et voilà!

To będzie jaglana rozpusta. Gotowi? Zastanówcie się dobrze, bo co niektórych, znających wyłącznie tradycyjne oblicze grysiku i skrajnie zrażonych do dalszych poszukiwań w tym temacie, może przyprawić o bezdech lub palpitacje serca. Próbujcie, bo wysiłku potrzeba niewiele, a efekt jak na zdjęciach Marty. Takie jaglane cuda to moc energii dla rodziny na cały dzień. Chyba nie musimy was dłużej przekonywać…

***

Pierwszy przepis zaczerpnięty został od wszechmocnej i nieomylnej Marty Dymek, autorki bloga i książki Jadłonomia. Przed Państwem Jego Wysokość Budyń Jaglany.

B U D Y Ń   J A G L A N Y

Składniki na 4 porcje:

2 ⅓ szklanki mleka roślinnego, ⅓ szklanki kaszy jaglanej
15-20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli, budyń będzie tak słodki, jak czekoladowy pudding)
tabliczka gorzkiej czekolady
 łyżka oleju z pestek winogron, kokosowego lub innego delikatnego w smaku
¼ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, a następnie odcedzić, czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.

W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?

***

Kto potrzebuje mocy o poranku, ręka w górę. Tak właśnie myślałyśmy… Ta receptura przyda się nam wszystkim.

 J A G L A N A  M I S K A  M O C Y

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej
1 ⅓ szklanki mleka kokosowego
3-4 daktyle
szczypta kardamonu (u mnie dość spora)

dodatkowo:

masło orzechowe z nerkowców, migdałów i orzechów włoskich, jagody w syropie, migdały, liofilizowana żurawina, owoce.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać gorącą wodą dwa razy na sitku. Przesypać do garnka, dodać mleko kokosowe, daktyle, szczyptę soli i kardamon. Gotować do momentu aż kasza będzie miękka. Warto dodać więcej mleka, żeby kasza nie wchłonęła całego płynu. Przełożyć kaszę do miski, podlać odrobiną zimnego mleka jaglanego, dodać łyżkę masła orzechowego i jagody. Posypać orzechami i żurawiną, udekorować owocami. Jako dodatek super sprawdzają się też ciepłe maliny albo kakao – ja dodaję łyżkę do gotującej się kaszy.

 

***

A na sam koniec uraczymy was przepisem na nieidealne, ale za to ulubione jaglane pancakes Zoi, córki Marty. Spisujcie i serwujcie gawiedzi na śniadanie!

J A G L A N E  P A N C A K E S

Składniki na około 10-12 placuszków:

szklanka mleka roślinnego (u mnie pół na pół: jaglane i kokosowe) – można też użyć zwykłego
szklanka mąki (pół na pół: orkiszowa i jaglana)
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej (można, ale nie trzeba; wtedy nie są pulchne, ale równie dobre)
dwa banany
garść jagód
2 łyżki odwaru z siemienia lnianego (śmiało można zastąpić jednym jajkiem)
owoce i syrop klonowy do podania.

Przygotowanie:

W misce rozgnieść dwa banany, dodać mleko i odwar. Wymieszać. Dodać mąkę, sodę i ponownie wymieszać. Na koniec dodać garść jagód. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego, z obu stron do zarumienienia. Do ciasta można dodać 2 łyżki cukru kokosowego, aby placki były słodsze. Smacznego!

 

 

***

Zdjęcia: Marta Brylińska

Na zdjęciach porcelana i akcesoria ze sklepu ScandiConcept.

 

Leave a comment 1 komentarz

  1. Cieszy mnie, że kasza jaglana wraca do łask. Samo zdrowie. Nic dziwnego, że mała Zoe, tak ją uwielbia.
    Fantastyczne przepisy! O zdjeciach już nie wspomnę. Albo wspomnę. Są przepiękne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama