Czas wolny, inspiracje

Dynia

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni i zimy. Posiada niezliczoną ilość zalet, ma w sobie masę witamin (głównie z grupy B), B-karoten, wapń, potas, sporo cynku i nie posiada sodu. Wspomaga odchudzanie i pomaga walczyć z nadciśnieniem, wzmacnia odporność i działa odkwaszająco na organizm. Dynia to warzywo bardzo nisko kaloryczne, a co chyba najważniejsze nie traci swoich właściwości podczas gotowania. To dla nas. A dla dzieci dynia jest idealna na pierwsze posiłki. Należy do warzyw nie alergizujących. Ma słodkawy smak i jest idealnym składnikiem do komponowania wielu także tych pierwszych dań. Poza tym z dynią jest mnóstwo zabawy. Bardzo ważnym elementem dyni są jej pestki. Świeże zawierają w sobie pełnowartościowe tłuszcze roślinne i są bardzo przydatne w walce z pasożytami. Od kilku lat obserwuję jak w sklepach pojawiają się kolejne gatunki dyń (tych jadalnych jest ponad 20 gatunków). Poza klasyczną dużą dynią (swoją drogą największa dynia świata ważyła ponad 800 kg!), w sklepach można znaleźć: * dynię holenderską - to ta zielona rozłożysta o bardzo intensywnie pomarańczowym miąższu idealna na zupę lub słodki farsz do tarty * dynię piżmową lub inaczej nazywaną masłową - jasno żółta o bardzo kremowym miąższu i małej ilości pestek - idealna na zupę krem i do pieczenia * dynię z wysp Hokkaido - malutka bardzo twarda, najlepiej ją piec w całości i obrabiać gdy zmięknie. Są tez dynie sine - w kolorze sino niebieskim - podobne w smaku do hokkaido * a absolutnym hitem tego sezonu jest niepozorna dynia futsu black, o nieregularnym kształcie idealna po upieczeniu dynia_01 dynia_02 dynia_03 dynia_04 dynia_06 Mamy dla Was kilka przepisów na dania dla całej rodziny, które możecie przygotować przy pomocy Beaba Babycook.

zapiekane pure dyniowo-ziemniaczane                                                      z tymiankiem i parmezanem

kawałek dyni (ja użyłam dyni Holenderskiej) pokrojony w kostkę 2x2cm 2 ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę 2x2cm 3-4 gałązki tymianku sól tarty parmezan Gałązki tymianku umieszczamy w koszyczku na przyprawy Beaba Babycook (lub zawijamy w kawałek gazy). Dynię, ziemniaki i tymianek wkładamy do koszyczka do gotowania na parze. Gotujemy w Beaba Babycook 15 minu aż zmiękną. Usuwamy koszyczek z tymiankiem, delikatnie solimy i miksujemy na gładką masę. Pure przekładamy do małych żaroodpornych naczynek i posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. Pure idealnie sprawdza się jako przekąska lub dodatek do dań głównych dla całej rodziny. dynia_05 dynia_07dynia_9

śniadaniowe racuchy dyniowe

1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka miąższu upieczonej dyni Hokkaido 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru (lub według uznania, można tez dać miód) 1 i 1/2 szklanki maślanki 3 łyżki oleju roślinnego W jednej dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wszystkie płynne. Cały czas miksując wlewamy płyn do suchych składników. Gdy masa będzie jednorodna przestajemy miksować. Smażymy racuchy na rozgrzanej, jedynie przetartej olejem patelni, pamiętając że trochę urosną. Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym. dynia_08 dynia_11

zupa z dyni piżmowej i jabłek                                                                     z imbirem oraz mlekiem kokosowym

200 g dyni piżmowej 1 spore jabłko (ja użyłam malinówek) 3 cm imbiru 1/2 małej puszki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki łagodnego curry w proszku Dynię i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do koszyczka na przyprawy wkładamy obrany i pokrojony w słupki imbir. Najpierw w Beaba Babecook przez około 15 minut gotujemy na parze dynię i imbir, dodajemy jabłka i gotujemy kolejne 10 minut aż wszystko będzie miękkie. Przekładamy ugotowaną masę (i usuwamy koszyczek z imbirem) do głównego pojemnika z ostrzem, dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, miksujemy aż zupa będzie gładka. dynia_10 dynia_14 dynia_15 Polecamy Wam również poprzedni odcinek cyklu: jabłka A Beaba Babycook możecie teraz kupić w fajnej promocji w sklepie adaboo.pl autorka: Marta Wajda / madewithlove      

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama