inspiracje, Jedzenie

Deserowy Top 3

Słodki podwieczorek z Martą Brylińską

Tak, spróbujmy Dziewczyny zamknąć słodki temat w trzech punktach. Dwa to za mało, cztery to już zakrawa na próżność i obżarstwo. Zatem, dzisiejszym 3 – daniowym podwieczorkiem, rozpieszczać nas będzie Marta Brylińska, mama Zoi i zdolna realizatorka naszych łakociowych fantazji.

Będzie wszechstronnie i kalorycznie, a więc dokładnie tak, jak być powinno. Za chwilę zaserwujemy bezę, cynamonowe bułeczki i jabłecznik na włoską modłę. Pieczcie, spożywajcie i nie liczcie kalorii! Każda z tych propozycji idealnie odnajdzie się na stołach w czasie zimowych przyjęć urodzinowych, czy domowych balów karnawałowych. Sprawi dużo radości dzieciom, babciom i nam samym.

***

Pierwszy przepis pochodzi z książki „Moje wypieki” i jest ulubionym deserem Marty. Wcale się nie dziwimy…

 

B e z a  P a v l o v a  z  m a l i n a m i

Składniki na 2 bezy Pavlovej, mniejszą i większą:

5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie bezy:

Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm i 15 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180º C. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie szpatułką.

Masę bezową podzielić i wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać łyżką boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 75 – 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem śmietankowo – malinowy

Składniki:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
skórka otarta z połowy cytryny (najlepiej niewoskowanej)
1 łyżka cukru pudru
200 g świeżych lub mrożonych malin.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać maliny, skórkę z cytryny, rozgnieść lekko widelcem, wymieszać. (do kremu można dodać 3 – 4 łyżki serka mascarpone).

Dodatkowo:

300 g świeżych lub mrożonych malin.

Na paterę wyłożyć większą Pavlovą, na nią wyłożyć połowę kremu, posypać połową malin. Przykryć mniejszą Pavlovą, na górę wyłożyć pozostały krem i resztę malin. Podawać natychmiast. Gotowy tort przechowywać w lodówce (u mnie nigdy się to nie zdarza!).

beza

 

***

Ten przepis Marta pożyczyła od Kwestii Smaku. Zobaczcie jej niebywałą interpretację!

C i n n a m on  r o l l s

Składniki ciasta:

250 ml ciepłego mleka
1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka.

Składniki nadzienia:

70 g masła
20 g cynamonu w proszku
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
skórka starta z 1/2 cytryny.

Składniki lukru:

sok z 1 cytryny
ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.

Następnie zacząć wyrabiać ciasto, dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać. I zajadać!

***

Ostatnia receptura pochodzi z książki „Lubię” Moniki Mądrej – Pawlak i Janka Pawlaka. Zajrzyjcie tam po więcej podróżniczo – kulinarnych inspiracji, a teraz rzućcie okiem na ostatnią, pyszną propozycję Marty.

J a b ł e c z n i k  p o  w ł o s k u

Składniki:

1 kg ulubionych jabłek
200 g mąki
160 g cukru
150 g masła
4 jajka
60 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
1 laska wanilii
szczypta soli

 Przygotowanie:

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozpuść masło na patelni. Zetrzyj skórkę cytryny. Jabłka obierz i pokrój w cienkie półksiężyce.

 

Następnie skrop je sokiem z cytryny. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i sól. Miksuj aż masa zacznie zwiększać objętość i stanie się puszysta. Mieszając szpatułką lub na małych obrotach miksera, stopniowo dodawaj na zmianę: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Wlej masło i bełtaj do połączenia składników. Na koniec dodaj jabłka i wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wlej do formy. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Po około 40 minutach, możesz przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu zostaw w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem uchyl i wystudź.

Smacznego po trzykroć!

Leave a comment 3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama


Warto przeczytać