Czas wolny, inspiracje

Burak

Zapraszamy na kolejny warzywny odcinek w ramach naszego cyklu zdorwe gotowanie z beaba. Tym razem przed nami burak! W sumie sezon na buraka trwa przez cały rok, ale mamy wrażenie, że zimą smakuje najlepiej. Burak to fajne i zdrowe warzywo o wielu twarzach, dlatego warto miłość do niego pielęgnować już od małego i też dlatego burak stał się kolejnym bohaterem warzywnego cyklu #zdrowegotowaniezbeaba. Buraka znamy głównie z barszczu i dodatku do mielonego. Ale nie wiele z nas wie jak zdrowa jest to bulwa. Zawiera mało witamin (trochę C i B1), ale pełen jest kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganianu, sodu, miedzi, fluoru, cynk, boru i rzadko spotykanych rubidu i cezu. Czyli samo dobro! burak_7 Swój intensywny buraczany kolor zawdzięczają barwnikom, które są silnymi antyutleniaczami - sprawiają że komórki znacznie lepiej przyswajają tlen, a co za tym idzie - mamy większą odporność, wolniej się starzejemy i jesteśmy mniej narażeni na choroby nowotworowe. Żelazo zawarte w burakach działa krwiotwórczo, zapobiega anemii a nawet wspiera leczenie białaczki. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinny być jedzone przez cukrzyków, ale mają bardzo mało kalorii. Sok z buraków leczy zgagę, znacznie obniża ciśnienie, dodaje sił a podczas choroby leczy katar, działa wykrztuśnie i wzmacnia odporność. To wszystko sprawia, że są idealne dla dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży. Morał z tego prosty. Jedzmy buraki! Oto nasze pomysły na burka przygotowane przy pomocy Babycook Beaba.

 * * *

chipsy z buraka

burak_3

buraki

oliwa w spreju

sól morska

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki dokładnie szorujemy i kroimy w cieniutkie plastry (najwygodniej przy użyciu mandoliny). Na papierze do pieczenia układamy buraka, spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy aż zaczną się falować (około 7 minut), ale uwaga żeby się nie spaliły.

* * *

 

burger z kaszy jaglanej i buraków

burak_8 copy

burgery:

2 niewielkie buraki starte na tarce

1/2 szklanki kaszy jaglanej

sól/pieprz

duża szczypta tartego kminu

posiekana mała czerwona cebula

3 łyżki mąki pełnoziarnistej

  Kaszę gotujemy w Beaba Babycook w specjalnym koszyczku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy zwartą masę. Formujemy burgery (wielkość zależy od wielkości naszych bułeczek), układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, wyjmujemy, obracamy i pieczemy dodatkowe 5 minut. burak_6 copy

bułki:

300 g mąki

25 g masła

100 ml wody

25 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1/2 łyżki soli

+ sezam i białko

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą . Ponownie zagniatamy, formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia w bezpiecznych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do ostatecznego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy aż będą złote (około 10-12 minut). ** burgery buraczane podaję z sałatą rzymską, pomidorem i ogórkiem, a zgrillowane bułki smaruję delikatnie masłem.

hummus z buraka

burak_4

2 duże buraki (obrane i pokrojone w ćwiartki)

1 łyżka tahini (pasty z sezamu)

sok z 1 cytryny

1 łyżka oliwy

sól

Buraki gotujemy na parze w Beaba Babycook, gdy lekko przestygną, wrzucamy je do dzbanka Beaba Babycook z ostrzem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Hummus świetnie smakuje z krakersami lub świeżymi warzywami (marchewką, rzepą). Idealny jako dip dla maluchów zaczynających swoją przygodę z jedzeniem. burak_1 autorka: Marta Wajda / made with love Więcej o zdrowym gotowaniu z beaba przeczytacie na fb beaba. A my tak bardzo kochamy buraki, że chcemy poznać także Wasze sposoby na nie. Napiszcie w komentarzach pod tym postem Wasze przepisy i pomysły na to jak podać buraka dzieciom. Trzy, które spodobają nam się najbardziej nagrodzimy naczyniami do podawania posiłków marki Beaba Na Wasze propozycje czekamy do 20 grudnia. UWAGA! WYNIKI: Akcesoria Beaba do jedzenia powędrują do: >>> Ewki za pesto buraczane >>> Lakis za kluski buraczane >>> AAA za buraczany humus Wszystkich zwycięzców prosimy o kontakt na mejla ladnebebe@gmail.com GRATULUJEMY!  

Leave a comment 15 komentarzy

  1. Ja mieszkałam we Francji, gdzie żywienie dzieci to prawdziwa sztuka. Kiedyś na Kinderbalu spotkałam się z takim przepisem, który moja koleżanka dostała w przedszkolu swojej córki (tak, tak, to danie było zaserwowane w przedszkolu!).
    Jest to odmiana hummusu z buraka, ale nieco inna, niż ta podana w tym poście. Do tego, jak do wszystkiego we Francji, dodany jest ser (w tym przypadku kozi). Połączenie buraka i sera koziego… Pychota!

    Kanapeczki z hummusem buraczanym i kozim serem

    Buraki gotujemy na parze (np. w Beaba Babycook), gdy lekko przestygną, miksujemy je z gotowaną ciecierzycą (proporcja 1:1), dodajemy łyżkę tahini i sok z cytryny. Tak przygotowaną pastę wykładamy na kanapeczki lub krakersy. Na wierzch kładziemy kawałek koziego sera, posypujemy pietruszką lub słodką papryką dla smaku.

    Próbujemy i doprawiamy do smaku.

  2. Moja córeczka jest jeszcze bardzo mała i żywi się na razie tylko mlekiem. Ale już nie mogę się doczekać, kiedy podam jej warzywa. I mam nadzieję, że buraki pokocha równie mocno jak ja. A połączenie buraka i koziego sera kocham miłością fanatyczną, dlatego z pewnością wypróbuję przepis na buraczano-cieciorkowy humus z kozim serem!

    Małemu człowiekowi chętnie podałabym buraczaną zupę-krem. Buraki (ok. pół kilo) upiec lub ugotować na parze (żeby nie tracić cennych mikro- i makroelementów). Zmiksować dodając przyprawy (odrobina soli i pieprzu, trochę posiekanego świeżego tymianku) oraz wodę w opcji dla maluchów lub domowy bulion w wersji dla starszaków. Tak, aby uzyskać konsystencję zupy-kremu w pięknym, buraczanym kolorze. Dzieciom, które jedzą już jogurty przed podaniem położyłabym na porcji kremu łyżkę jogurtu naturalnego. Robienie jogurtowych esów-floresów to świetna zabawa! A starszym dzieciom (i nie tylko dzieciom), które lubią egzotyczne eksperymenty zmiksowałabym razem z burakami podsmażony na oliwie czosnek z imbirem oraz dodała sok z cytryny lub limonki. A esy-floresy zrobiła z mleka kokosowego. Pycha!

    Tak, zdecydowanie nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła poczęstować moją córkę kremem z buraków!

  3. Kluski buraczane
    5 średnich ziemniaków
    2 małe buraki
    ok.150 g mąki orkiszowej
    1 jajko, najlepiej klasy ,,0″
    szczypta soli morskiej zmielonej
    ser kozi lub twaróg
    oliwa z oliwek dla dzieci lub masło

    Ziemniaki i buraki gotujemy na parze, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy przestudzone ziemniaki i buraki, mąkę (nie musimy zużyć całej, lepiej dosypać w razie potrzeby), jajko i odrobinę soli. Ugniatamy elastyczne ciasto, które na stolnicy posypanej mąką formujemy w kształt wałka i wycinamy małe kluseczki. Wrzucamy na wrzątek i wyjmujemy po ok. minucie od wypłynięcia. Ciepłe kluski w zależności od tego co lubią dzieci polewamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek dla dzieci i posypujemy pokruszonym serem.

  4. ja lubię sałatkę:
    1 kg buraczków ugotowanych lub pieczonych, pokrojonych w plastry
    200 g zielonej fasolki szparagowej gotowej lub ze słoika,
    1 łyżka octu winnego (czerwonego),
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka kaparów grubo posiekanych
    100 g koziego sera
    szczypta kuminu
    Ostudzone buraki w plastrach plus fasolka i ser.
    Sos z octu, oliwy i kuminu.
    posypujemy kaparami.
    już!

    często robię bez kaparów i też pyszna

    Buraki ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Przygotować sos: wymieszać ocet, oliwę, czosnek, kumin oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Na półmisku rozłożyć fasolkę, buraczki. Pokruszyć kozi ser i polać sosem.

    1. oczywiście fasolka nie gotowa, ale gotowana i 3 ostatnie linijki niepotrzebne… ale edytować nie mam już jak 🙁

  5. Mojej córci najbardziej smakuje sok z buraka. Gotujemy buraczki ze skórką,tylko wymyte. Następnie obieramy i kroimy. Przepuszczamy przez sokowirówkę i doprawiomy do smaku solą ,pieprzem,i duża ilością natki pietruszki. Zabieramy ze sobą do kubka niekapka i zrowie w kubeczku na wyciągnięcie reki.
    Lubimy też buraczki pieczone z mielonym mięsem.
    Buraczki myjemy ,ścinamy spody i wydążamy w nich otwory na farsz. Układamy na blasze. Mielonę mięso mieszamy z jajkiem ,solą,pieprzem , drobno siekaną papryką zieloną ,kukurydzą,fasolą konserwową i 1 małą cebulka dymką.Wszystko mieszamy i wkładamy do środka buraczków. Na wierzch starty parmezen i zapiekamy. Pyszota,a ile frajdy przy jedzeniu.

  6. Moja 7- miesięczna córka dopiero niedawno poznała smak buraka;) bardzo go polubiła!! Najbardziej smakuje jej zupa krem.
    Składniki:
    -Marchewka pokrojona w kostkę
    -trochę selera pokrojonego w kostkę
    -1/2 szklanki startego buraka
    -trochę oleju rzepakowego
    -żółtko
    Wszystkie warzywa zalewamy wodą tak aby tylko je przykryły, gotować do miękkości.
    Dodać trochę oleju i żółtko, zmiksować blenderem i zagotować.
    I tak mamy pierwsze danie dla malucha przygotowane;)

  7. Moja córeczka jest jeszcze bardzo mała i żywi się na razie tylko mlekiem. Ale już nie mogę się doczekać, kiedy podam jej warzywa. I mam nadzieję, że buraki pokocha równie mocno jak ja. A połączenie buraka i koziego sera kocham miłością fanatyczną, dlatego z pewnością wypróbuję przepis na buraczano-cieciorkowy humus z kozim serem!

    Małemu człowiekowi chętnie podałabym buraczaną zupę-krem. Buraki (ok. pół kilo) upiec lub ugotować na parze (żeby nie tracić cennych mikro- i makroelementów). Zmiksować dodając przyprawy (odrobina soli i pieprzu, trochę posiekanego świeżego tymianku) oraz wodę w opcji dla maluchów lub domowy bulion w wersji dla starszaków. Tak, aby uzyskać konsystencję zupy-kremu w pięknym, buraczanym kolorze. Dzieciom, które jedzą już jogurty przed podaniem położyłabym na porcji kremu łyżkę jogurtu naturalnego. Robienie jogurtowych esów-floresów to świetna zabawa! A starszym dzieciom (i nie tylko dzieciom), które lubią egzotyczne eksperymenty zmiksowałabym razem z burakami podsmażony na oliwie czosnek z imbirem oraz dodała sok z cutryny lub limonki. A esy-floresy zrobiła z mleka kokosowego. Mniam!

    Tak, zdecydowanie nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła poczęstować moją córkę kremem z buraków!

  8. Polecam pesto buraczane: kilka podłużnych słodkich buraków
    10 dag pasty tahini lub prażonych pestek słonecznika
    sok z limonki (lub z cytryny)
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    2 ząbki czosnku
    jogurt bałkański
    2-3 łyżki oliwy
    pieprz i sól do smaku
    Buraki umyj, ale ich nie obieraj. Zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 200 st. C. Kiedy ostygną, obierz ze skóry i zblenduj dokładnie na gładką klarowną pastę. Pestki upraż na suchej patelni, zmiel i dodaj słonecznikową papkę do buraków. Spróbuj zamiast pestek dodać pastę tahini. Czosnek pokrój drobno i również zmiksuj, dodaj oliwę, musztardę, sok z limonki, pieprz, sól i jogurt. Kolor cię zachwyci. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.
    Idealne z kaszami lub makaronem.

  9. moja córka uczulona była prawie na wszystko, sezam? nie ma mowy!
    nabiał, gluten, marchew….
    szukałam alternatyw, czarów, zaczęłam gotować wg pięciu przemian
    córka już z alergii „wyprowadzona”, ale z kilku przepisów korzystam do dziś.
    botwinka wg pp jest wspaniała!
    w zamrażalniku czeka ostatnia porcja zamrożonych buraczanych listków…

    a zupę przyrządzam tak:

    indycze udko zalewam zimną wodą
    do wrzątku dodaję szczyptę tymianku i kurkumy
    gotuję ok 1/2 godziny
    a potem:
    2-3 buraczki
    ze 20 min gotowania
    i
    3 marchewki, korzeń pietruszki, 2-3 ziemniaki
    2 pokrojone cebule
    3 posiekane ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
    szczypta pieprzu cayenne
    łyżeczka vegety nature (albo bez)
    sól
    duuuuża garść posiekanej pietruszki i koperku
    pokrojona botwinka (2 małe pęczki albo 1 wielki)
    gotować ok 40 min
    mąkę pszenną mieszam w zimnej wodzie i do zupy
    1- 2 łyżeczki cytryny
    jeśli trzeba – dolewam wrzątku
    szczypta majeranku

    przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu guru diety pp – Anny Ciesielskiej
    zupa zdrowa, bardzo smaczna i mój alergik ją świetnie tolerował.

  10. Ja lubię takie zupki – kremy, z buraczka też.
    Kawałek mięska np kurczaczek, indyk czy wołowinka (ok 40 g) zagotowywujemy, później wodę wylewamy i wlewamy świeżą. Dodajemy warzywa: buraczek, ziemniak,marchewka i wszystko gotujemy do miękkości. Dodajemy natkę pietruszki i łyżeczkę masła. Miksujemy i podajemy. Proste i pyszne 🙂

    1. p.s. mam nawyk wylewania pierwszej wody z gotowania mięsa sklepowego, ze względu na prawdopodobieństwo wypłukania w ten sposób np. antybiotyków podawanych zwierzętom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama