3 pomysły na śniadanie z kaszą jaglaną

Zdrowy start od rana!

Oto zwykły sierpniowy wtorek wychodzi z cienia weekendu, który do tej pory miał monopol na niespieszne celebrowanie pierwszego posiłku. Zwykła środa zachęca do pozostania w kuchni w piżamach i rozpoczęcia dnia smacznie. Przez duże S.

O tak, gdy już nikt się nie spieszy do szkoły, nie połyka kanapki gdzieś między przedpokojem a windą, wakacyjny poranek prosi się o zdrowe i pożywne śniadanie. Gdy widzimy, że nadal wracacie do wpisu z 2015 roku o koktajlach z kaszy jaglanej, wiemy, że kasza musi wrócić tu i teraz. I przywracam ją z wielką przyjemnością, bo Patrycja z bloga Ptysiu Miętowy zawsze serwuje nam przepis prosty, ale niebanalny! W gotowaniu pomaga nam Beaba Babycook – blendowanie, gotowanie na parze, rozmrażanie. Oto trzy różne oblicza śniadaniowe kaszy, widzimy się w kuchni?

 

 

*

 

Crumble z rabarbarem i truskawkami z posypką jaglano-kokosową.

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy

2 łyżki płatków owsianych

3 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

2 łodygi rabarbaru

kilka truskawek

Kaszę prażymy na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka. Następnie wsypujemy ją do pojemnika do gotowania makaronu/ryżu i gotujemy na parze w Beaba Babycook (poziom 3), do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody. Po ugotowaniu kaszę płuczemy i odcedzamy na sitku.

Rabarbar oraz truskawki (lub inne sezonowe owoce) obieramy, kroimy w kostkę (truskawki w ćwiartki) i wykładamy do żaroodpornego naczynia.

Z reszty składników robimy kruszonkę: mieszamy kaszę, wiórki kokosowe, płatki owsiane i syrop do uzyskania konsystencji okruszków. Taką posypkę wykładamy na owoce i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia. Smacznego!

 

 

*

 

Pankejki z kaszy jaglanej

Składniki:

olej kokosowy do smażenia

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 duży dojrzały banan

1/2 łyżeczki kurkumy

1 jajko

3 łyżki mąki

1/3 szklanki mleka

szczypta soli

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 owoce sezonowe

 

Kaszę prażymy na patelni, przelewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy ją do pojemnika do gotowania makaronu/ryżu i gotujemy na parze w Beaba Babycook (poziom 3), do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody. Po ugotowaniu kaszy przesypujemy ją do pojemnika do miksowania (w razie konieczności dzielimy na połowę i miksujemy partiami).

Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę, rozgniecionego banana, mleko, jajko, kurkumę, sodę i sól. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, należy dodać nieco mleka, a jeśli zbyt rzadka – trochę mąki.

Placki smażymy na złoty kolor z obu stron, przewracając je szeroką łopatką (są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba wyczuć moment, kiedy dobrze się zetną). Pankejki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem ze zmiksowanych sezonowych owoców, np. jagód lub malin.

 

 

*

Sałatka z kaszy jaglanej z ziołami i jajkiem

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

200 g szpinaku

świeże zioła: szczypiorek, pietruszka, szałwia

rzodkiewka

sól

1 łyżka oliwy

+ jajko w koszulce lub sadzone

 

Prażymy i przelewamy wodą kaszę. Następnie wsypujemy ją do pojemnika do gotowania makaronu/ryżu i gotujemy na parze w Beaba Babycook (poziom 3), do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody.

Po ugotowaniu kaszę dokładnie płuczemy i odcedzamy na sitku. Wszystkie zioła i rzodkiewkę drobno kroimy i dodajemy do odcedzonej z wody kaszy. Przyprawiamy solą i oliwą. Sałatkę można podać z jajkiem w koszulce lub z sadzonym. 

 

 

*

Tak zaczęty dzień nie może się nie udać! Energię dostarczoną przez kaszę trzeba teraz jakoś sensownie spożytkować, ale o brak wakacyjnych pomysłów was nie podejrzewamy. Macie swoje jaglane przepisy śniadaniowe? Wpisujcie niżej!

Produkty Beaba Babycook możecie kupić w sklepach Mamissima, Fabrykawafelków, tatata.pl czy Tublu.pl.

*

tekst: Kasia Karaim

zdjęcia: Patrycja /Ptysiu Miętowy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.